SA NU UITAM! Au trecut doua luni de la tragedia „Colectiv”

30 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Douazeci si sapte de persoane au decedat in seara zilei de 30 octombrie, in urma unui incendiu izbucnit in clubul Colectiv din Capitala, unde avea loc un concert al trupei „Goodbye to Gravity” si la care asistau sute de persoane. In total, bilantul mortilor a ajuns la 63 de persoane.

 

tragedia-de-la-colectiv-bilantul-a-crescut-la-44-de-mortiAu trecut doua luni de la tragedia care a marcat Romania si a dus la schimbari majore de viziune politica si sociala. Douzeci si sapte de persoane si-au pierdut viata in seara de 30 octombrie, in urma incendiului izbucnit la ora 22.30, la clubul Colectiv din Capitala. Alte douazeci si patru de persoane si-au pierdut viata in spitalele din tara, dupa noaptea tragediei, iar 12 tineri si-au gasit sfarsitul in spitalele din strainatate, unde fusesera transferati. Bilantul tragic, saizeci si trei de tineri frumosi, destepti si plini de viata au pierit din cauza deficientelor de functionare a institutiilor acestui stat.

Incendiul s-a declansat de la focurile de artificii folosite in timpul concertului, iar tavanul localului a fost cuprins de flacari violente, in doar zece secunde, asa cum se mentioneaza intr-un referat al procurorilor Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ). Dupa alte zeci de secunde, tavanul ardea in totalitate, iar oamenii se imbulzeau, cuprinsi de panica, sa iasa din clubul inundat de fumul dens care facea aerul irespirabil.

Intoxicatia cu monoxid de carbon, fum si gaze toxice a reprezentat principala cauza a decesului victimelor incendiului din 30 octombrie, din Clubul Colectiv, potrivit rezultatelor autopsiilor.

 

candele-victime-colectivLuni, 28 decembrie, Ministerul Sanatatii a anuntat ca in spitalele din Capitala mai sunt patru raniti din incendiul de la Colectiv, intre care unul in stare critica, iar in spitalele din strainatate 19, printre care un cetatean german.

Pana in prezent au fost externate 76 de persoane care au primit ingrijiri medicale in spitalele din Bucuresti, iar 39 de raniti au fost transferati in spitale din Belgia (unde mai sunt internati opt pacienti), Marea Britanie si Olanda (cate trei), in Austria si Germania (cate doi), iar in Israel mai este unul, toti in stare stabila. Tot in Israel a fost internat si buzoianul Catalin Ilnitchi, care saptamana trecuta a revenit acasa, putand astfel sa-si petreaca Sarbatorile cu cei dragi.

 

Printre cei care si-au pierdut viata in urma tragediei se numara artisti, fotografi, jurnalisti, psihologi, IT-isti, olimpici si studenti romani si straini. Sa ni-i reamintim, astazi, la implinirea a 60 de zile de la tragedia care a zguduit Romania:

Cristian Mitroi (30 de ani), artist grafic, a fost cea de a 63-a victima care si-a pierdut viata in urma incendiului din Colectiv. El a decedat marti, 22 decembrie. Dupa incendiul din Colectiv a fost internat la Spitalul Floreasca, cu arsuri pe corp si ale cailor respiratorii. A fost transportat in Marea Britanie, unde a decedat.

Roxana Boghian, o tanara de 26 de ani care se afla in stare critica de la inceput, la Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Arsi din Capitala, cu arsuri grave pe o mare suprafata a corpului, a decedat tot pe 22 decembrie. Roxana era fotograf specializat in concerte. Era cunoscuta in mediul artistic sub numele de Shimmaya (Shimmaya Noctem si Shimmaya LIVE Photography).

Ioana Raluca Panculescu (36 de ani), a decedat pe13 decembrie, intr-o clinica din Germania, unde fusese transportata la jumatatea lunii noiembrie, cu un avion militar, de la Spitalul Bagdasar Arseni. Anuntul a fost facut de familia tinerei si confirmat de Ministerul Sanatatii. De profesie psiholog, ea a mers in clubul Colectiv cu mai multi prieteni, , pentru ca Goodbye to Gravity era una dintre formatiile sale preferate.

Alexandru Hogea, 19 ani, a murit pe 22 noiembrie, intr-un spital din Viena. Alexandru era din Sinaia si era student la Facultata de Automatica si Calculatoare din Bucuresti. Dupa incendiul din Clubul Colectiv, el a fost internat la Spitalul Universitar cu arsuri pe apoape 60 la suta din suprafata corpului, iar in 7 noiembrie a fost transferat la spitalul austriac.

Alexandru Mihai Iancu avea 25 de ani si era internat in stare critica la Spitalul „Sfantul Ioan”, iar pe 21 noiembrie a pierdut lupta pentru viata. Alexandru era din Bucuresti, absolvise Academia de Studii Economice (ASE), era pasionat de muzica si canta la chitara. De asemenea, Alexandru era fan Goodbye to Gravity, postand pe pagina sa de Facebook mai multe videoclipuri ale formatiei si indemnandu-si, pe 29 octombrie, prietenii, sa mearga la concertul trupei din clubul Colectiv.

Andreea Stefan, una dintre victimele care a fost transferata la o clinica din Germania de la Spitalul Sfantul Ioan, a murit pe 20 noiembrie. Andreea avea 28 de ani si era din Ramnicu Valcea. Fusese transferata la Clinica pentru Chirurgie Plastica si Raniti cu Arsuri Grave, din orasul Bochum, Germania, iar ulterior a fost operata de medicii germani pentru a i se pune grefe de piele. Andreea locuia in Bucuresti si, din anul 2012, lucra ca HR Administrator la Accenture Romania. La spitale din Germania au ajuns cinci raniti din Colectiv, trei pe cont propriu, printre care si un cetatean german, iar alte doua, printre care si Loredana Darascu, care a murit in 13 noiembrie, au fost transferate din spitale din Capitala, la clinica din Germania.

Ana Albu, una dintre victimele internate la Spitalul de Arsi, a incetat din viata pe 19 noiembrie. Ana locuia in Marea Britanie si venise in Romania pentru a-si serba ziua de nastere. A mers, impreuna cu fratele ei, sa sarbatoareasca in clubul Colectiv. A fost grav ranita in incendiu, iar prietenii ei, care ii spuneau Elsa, au trimis o petitie premierului britanic, David Cameron, pentru ca ea sa fie transferata in Marea Britanie, unde locuia de 11 ani. Nu a mai fost posibil.

Ioana Victoria Geambasu a fost a 56-a victima care nu a mai putut fi salvata dupa incendiul de la Colectiv, ea pierzandu-si viata luni, 16 noeimbrie, la Spitalul „Sfantul Ioan” din Capitala. Ioana era din Mizil, judetul Prahova, avea 18 ani, luase bacalaureatul cu media 9.51, era olimpica la matematica si dorea sa devina arhitect. 

Loredana Darescu, una dintre victimele transferate in unitatile medicale din strainatate, a murit pe 13 noiembrie, la doua saptamani de la producerea tragediei. Avea 29 de ani, era din Braila si lucra la Bucuresti pentru o companie americana. Ea a fost transferata in stare grava, in 10 noiembrie, de la Spitalul de Arsi din Capitala, la BG Clinic Ludwigshafen din Germania, unde a trecut printr-o interventie chirurgicala.

Claudiu Bogdan Istrate avea 22 de ani si a fost internat in stare grava, la Spitalul „Bagdasar-Arseni” din Capitala. Acesta avea arsuri pe corp si arsuri de cai respiratorii, iar pe 12 noiembrie a pierdut lupta pentru viata.

Madalina Strugaru, prietena solistului de la Goofbye To Gravity, tot in ziua de 12 noiembrie a plecat la cer.

Alexandru Pascu (33 de ani), a fost transportat cu o aeronava a Ministerului Afacerilor Interne catre un spital din Franta, dar a murit pe aeroportul din Paris, inainte sa ajunga la spital. In urma incendiului din clubul Colectiv, Alexandru a fost internat, in stare grava, la Spitalul de Urgenta Floreasca. In urma unei interventii chirurgicale dificile, starea lui s-a inrautatit. Familia a vrut sa il transfere intr-un spital din Germania, insa exista riscul unor complicatii in timpul transportului.Dupa o saptamana a fost transportat in Franta, dar a murit pe aeroportul unde aeronava a aterizat.

Vladut Roberto Andy a murit intr-un spital din Chelmsford, Marea Britanie, cu o zi inainte sa implineasca 19 ani. Acesta fusese internat in 30 octombrie, dupa incendiul din clubul Colectiv, in Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, in stare critica, din cauza arsurilor de cai respiratorii si a arsurilor de pe corp. Transferat in Marea Britanie, nu a mai putut fi salvat.

Elena Nitu a decedat intr-un spital din Liverpool. Dupa incendiul din clubul Colectiv, ea a fost internata in stare critica la Spitalul de Arsi. In seara tragediei, Elena a mers in club impreuna cu prietenul ei, care a reusit sa iasa, dar s-a intors la scurt timp sa o scoata si pe ea. A reusit sa o traga afara in cateva minute, insa starea acesteia era foarte grava. Tanara a fost dusa la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, unde a fost intubata si ventilata mecanic. Dupa noua zile a fost transferata intr-o clinica din Marea Britanie, insa doua zile mai tarziu a decedat.

Tudor Golu (28 de ani) era chitaristul formatiei Axial Lead, artist grafic, animator 2D si 3D si cel care a facut videoclipul melodiei „The day we die”, al trupei Goodgye to Gravity. Acesta a fost transferat intr-un spital din Birmingham, Marea Britanie, unde din pacate, a decedat. El fusese internat pe 30 octombrie, dupa incendiul din Colectiv, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, in stare critica, cu arsuri grave pe corp si ale cailor respiratorii.

Liviu Zaharescu era un tanar din Brasov, care lucra ca fotograf pentru o publicatie online de muzica rock. El absolvise Facultatea de Marketing a Academiei de Studii Economice Bucuresti si lucra, din 2010, ca fotograf de concerte pentru publicatia online Let’s Rock Romania. Tanarul a fost internat la Spitalul de Arsi in 30 octombrie, in stare critica, avand arsuri pe o mare suprafata din corp si pe caile respiratorii, care i-au provocat decesul.

Teodora Maftei, 36 de ani, editor la Pro TV, a decedat pe 9 noiembrie, intr-o clinica din Israel. Ea se pregatea, inainte de tragedia din Colectiv, de lansarea unei noi expozitii personale, intitulata „London Unedited – a series of unphotoshopped photos by Teodora Maftei”, al carei vernisaj era programat pentru 2 noiembrie. Reporter, redactor, fotograf si blogger, Teodora Maftei a cutreierat lumea-n lung si-n lat, surprinzand unele dintre cele mai frumoase imagini.

Alexandra Radulescu, careia prietenii ii spuneau Sandy, avea 26 de ani, era din Brasov si lucra ca barmanita in clubul Colectiv din Bucuresti. Aceasta era la munca in seara in care a izbucnit incendiul si a fost grav ranita. A fost internata in stare grava la Spitalul Floreasca din Capitala, cu complicatii mari la plamani, iarduminica, 8 noiembrie, a pierdut lupta pentru viata.

Ayberk Manci, cetatean turc, era student la Facultatea de Studii Economice a Universitatii din Izmir si se afla in Romania prin programul universitar Erasumus. Tanarul turc fusese ranit grav in incendiul din Clubul Colectiv din Bucuresti si a murit la Spitalul Floreasca.

Dan Matei Alexandru avea 26 de ani, era din Bucuresti si a murit la Spitalul de Arsi tot duminica, 8 noiembrie.

Bogdan Enache, bateristul trupei Goodbye to Gravity, a decedat duminica seara, dupa ce a intrat in stop cardiorespirator in aeronava care il transporta la o clinica din Elvetia si care a fost intoarsa din drum. Bogdan a fost al treilea membru al trupei Goodbye to Gravity care si-a pierdut viata in urma incendiului din clubul Colectiv, dupa Vlad Telea si Mihai Alexandru.

Sambata, 7 noiembrie, noua persoane ranite in urma incendiului din Colectiv si-au pierdut viata – sapte in spitale din Capitala si doua imediat ce au fost transferate in Olanda: Daniel Ciobanu, Ionut Cosmin Popescu, Ionut Maior, Adraian Popa, Tullia Ciotola, Florin Popescu, Mavi Serian, Andra Elena Toader si Alexandru Chelba.

Daniel Ciobanu, chitaristul trupei Prea Tarziu, era in 30 octombrie in clubul Colectiv pentru a filma concertul trupei Goodbye to Gravity. Acesta avea 39 de ani, era tatal a doi copii si se ocupa si de productie audio-video. El a murit sambata dimineata, la Spitalul de Arsi.

Ionut Costin Popescu era internat la Spitalul de Arsi si avea arsuri pe 80 la suta din suprafata corpului. Avea 32 de ani, era din Focsani, dar lucra in Bucuresti. Fiu al lui Valter Popescu, fost director al societatii de termoficare din Focsani (ENET SA), si al doctorului Anisoara Popescu, Ionut s-a numarat printre victimele incendiului din clubul Colectiv, in care a decedat si prietena lui, Monica Tanasoiu, in varsta de 35 de ani. Fata era din Ploiesti, dar locuia in Bucuresti, unde lucra la o agentie de publicitate.

Ionut Maior (27 de ani), era din Bacau si a fost basist al trupei Bruma. Se afla la concertul trupei Goodbye to Gravity impreuna cu sotia sa. Tanarul suferise arsuri grave dupa ce, in urma incendiului, s-a aruncat peste sotia sa pentru a o salva. A murit la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde a fost si ea internata, in stare grava.

Florin Popescu, in varsta de 35 de ani, era din Bucuresti, bodyguard al clubului Colectiv si a fost internat la Spitalul SRI, in stare critica, cu pronostic rezervat. Acesta a fost grav ranit in incendiul din club, in timp ce incerca sa salveze victime ale tragediei. El a decedat in Olanda, unde fusese transferat.

Tullia Ciotola avea 20 de ani si era o studenta din Italia. Ea se afla la Bucuresti in cadrul programului Erasmus si a mers in clubul Colectiv impreuna cu alti colegi, doi spanioli, un turc si un german. Bucati incandescente au cazut peste ea in timp ce isi cauta prietenii si a fost internata la Spitalul SRI „Agrippa Ionescu”, avand plamanii grav afectati in urma incendiului. A murit la Rotterdam, unde a fost transportata cu o aeronava militara.

Mavi Serian, 25 de ani, era originara din Constanta si a murit la Spitalul „Bagdasar-Arseni”. Aceasta era absolventa a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine (maghiara-engleza, promotia 2012) si a Masteratului de Studii Culturale Britanice (promotia 2014) din cadrul Departamentului de Engleza al Universitatii din Bucuresti. Cunostea mai multe limbi: turca, engleza, spaniola, franceza, maghiara si coreeana. A fost ghid turistic, apoi a lucrat la Hewlett-Packard, iar din ultima luna a anului trecut era angajata la Oracle.

Andra Elena Toader, in varsta de 30 de ani, era din Bacau si lucra ca fotograf la un studio de evenimente. Ea se afla in clubul Colectiv in momentul declansarii incendiului alaturi de sora sa, Gabriela Toader Ursu, si de prietenul ei, Andrei. Toti trei au fost raniti, Andra avand arsuri pe o mare parte a corpului si caile respiratorii distruse de fumul toxic si fierbinte inhalat.

Alexandru Chelba avea 33 de ani si era fotograf, el fiind ranit grav la clubul Colectiv, unde filma atunci cand s-a declansat incendiul. Avea arsuri pe o suprafata mare din corp si arsuri de cai aeriene. In 4 noiembrie, Cabral a scris un text emotionant despre Alex Chelba, prietenul sau care, la acel moment se lupta sa supravietuiasca: „E solid prietenul meu. Si destul de inalt. Si radem mult.(…) E un baiat extraordinar. Si plang ca un idiot pentru ca nu-mi aduc aminte sa-i fi spus vreodata cat de misto cred ca este”.

Adrian Popa, in varsta de 29 de ani, lucra la Oracle, companie care a pierdut mai multi angajati in urma tragediei din Colectiv. Colegii sai spun ca era un profesionist in domeniul IT. In noaptea tragediei, el se afla in club impreuna cu mai multi colegi, dar si cu iubita lui, Oana Rotariu, si ea una dintre victimele care s-au luptat pentru supravietuire.

Alte 32 de persoane si-au pierdut viata in noaptea tragediei de la Colectiv si in zilele imediat urmatoare: 3 noiembrie: Andreea Chiriac; 2 noiembrie: Costel Carlicean; 1 noiembrie: Liliana Gheorghe, Mimi Voicu, Alexandra Matache; 30 octombrie: Stefan Andrei Hamed, Catalina Ionita, Alexandru Catalin Simion, Anda Ioana Epure, Petru Andrei Buca, Mihaela Vieru, Maria Dorina Vulcu, Valentina Florea, Carmen Irina Oprita, Gabriel Matei, Radu Palada, Tilie Nelu, Vlad Telea, Diana Elena Enache, Nicoleta Baldovin, Ioan Tripa, Paul Alexandru Georgescu, Adrian Rugina, Constantin Marian Ignat, Laurentiu Marian Varlan, Maria Ion, Ionut Valentin Fieraru, Mihai Catalin Alexandru, George Claudiu Petre, Marius Stefan Rusitoru, Simona Livia Stan, Monica Tanasoiu.

Adrian Rugina era tobosar al trupei Bucium si a murit la varsta de 38 de ani, in incendiul din clubul Colectiv din Bucuresti. Originar din Piatra-Neamt, el a fost si membru al trupei Teuton. A iesit printre primii din Colectiv dupa izbucnirea incendiului, insa s-a intors in club pentru a salva alte persoane. Adrian Rugina este una dintre cele doua victime pentru care presedintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler, in semn de apreciere pentru curajul, altruismul si daruirea de care au dat dovada in timpul tragicului eveniment.

Claudiu Petre (36 de ani), fusese initial dat disparut in noaptea tragediei, fiind identificat ulterior de familie. Potrivit martorilor, barbatul, cunoscut ca blogger si fotograf, avea o corpolenta atletica si reusise sa scape din infernul declansat in urma incendiului. El s-a intors, insa, ca sa ajute o fata pe care a scos-o din club, dupa care s-a intors sa salveze si alti oameni. Claudiu Petre este cea de-a doua persoana careia presedintele Klaus Iohannis i-a conferit post-mortem Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler.

Sa NU UITAM, asadar, ca 63 de tineri frumosi, destepti si care ar fi putut sa schimbe multe in lumea in care traim, au pierit din cauza unor deficiente ale societatii romanesti! Sa  NU UITAM ca zeci de mii de romani au iesit in strada cerand schimbarea acestei societati, schimbarea mentalitatii care inca ne tine incorsetati in metehnele comuniste, o normalizare a felului in care traim! Sa NU UITAM si sa incepem schimbarea cu noi insine!…

 


Adaugati un comentariu


 

*