„Sa nu faci ce face popa”! Medicii fumeaza mai mult decat pacientii lor

Prevalenta fumatului in randul cadrelor medicale din Romania este de 43 la suta, in timp ce in randul oamenilor obisnuiti, procentul de fumatori este de doar 36. UMF Targu-Mures a demarat o campanie de preventie, aceasta saptamana fiind declarata Saptamana universitatii medicale libere de fumat”.

 

doctor-cigarette-www-pro-choicesmokingdoctor-blogspot-comO statistica inedita si foarte interesanta a fost data publicitatii la inceputul acestei saptamani de catre medicul Kikeli Pal Istvan, profesor in cadrul UMF Targu Mures si presedinte al Fundatiei Procardia, care s-a aratat foarte ingrijorat de incidenta ridicata pe care o are fumatul in randul personalului medical din Romania, inclusiv al studentilor la medicina. In acest caz, zicala „sa faci doar ce zice popa, sa nu faci ce face popa” se potriveste de minune, medicul muresean precizand ca procentul de fumatori in randul personalului medical este mai mare decat cel inregistrat la restul populatiei. 43 la suta dintre cei care isi exercita profesia medicala in Romania au viciul fumatului, in conditiile in care procentul de fumatori in randul populatiei este de 36 la suta. In aceasta situatie, profesorii din cadrul UMF Targu Mures si membrii Fundatiei Procardia au considerat ca e necesara o actiune de preventie si constientizare asupra riscurilor fumatului chiar in randul cadrelor medicale, incepand de la nivelul studentilor medicinisti. Astfel, saptamana in curs a fost declarata Saptamana universitatii medicale libere de fumat, actiune derulata pentru inceput doar la nivelul UMF Targu Mures.

 

Prof. dr. Kikeli Pal-Istvan

Prof. dr. Kikeli Pal-Istvan

Initiatorii acestui proiect inedit au declarat ca intentioneaza ca actiunea sa fie extinsa la nivel national, ideea fiind preluata de la Davidson College din Statele Unite ale Americii. Proiectul nu se a desfasura doar pe durata unei singure saptamani, urmand a fi reluat si in alte universitati de medicina din tara, in scopul evaluarii incidentei fumatului in randul studentilor medicinisti, pe baza unor recomandari venite din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Profesorul Kikeli Pal Istvan precizat ca „medicul care fumeaza nu este pregatit suficient sa dea sfaturi in privinta abandonarii fumatului, iar cadrul universitar care fumeaza este un model pentru medicii tineri. Sanatatea corpului medical sufera in aceeasi masura de consecintele fumatului ca si a populatiei generale”, a punctat profesorul, mentionand ca si in alte tari din estul si centrul Europei personalul medical are acest viciu, procentul fumatorilor din randul medicilor depasindu-l pe cel inregistrat la nivelul populatiei din tarile respective.

 

Prof. dr. Abram Zoltan

Prof. dr. Abram Zoltan

La randul sau, profesorul Abram Zoltan, director de proiect in cadrul UMF Targu Mures, a declarat ca respectiva institutie de invatamant este prima din tara care se alatura eforturilor nationale de combatere a fumatului, orientandu-se in mod deosebit in directia personalului medical cu acest viciu. A vorbit si despre riscurile pentru sanatate pe care le implica fumatul, aratand ca acest viciu este. „o boala – dependenta de nicotina – care reprezinta o problema majora de sanatate publica globala. La nivel mondial fumeaza circa un miliard de persoane, dintre care decedeaza anual 4-5 milioane de fumatori, iar in Europa aproximativ 700.000 de persoane isi poerd viata in fiecare an. Abandonarea fumatului este un proces dificil din cauza dependentei puternice, care se instaleaza rapid, iar corpul medical are o responsabilitate majora in lupta contra fumatului. Fumatul la corpul medical si personalul sanitar are consecinte individuale si sociale importante”, a concluzionat profesorul Abram Zoltan.

 


Adaugati un comentariu


 

*