S-a infiintat prima Asociatie de Podiatrie din Romania

21 aprilie 2015 | 3 comentarii |

Evenimentul a avut loc la Cluj, scopurile principale ale asocitiei fiind promovarea acestei specializari medicale si reducerea amputatiilor in randul pacientilor cu picior diabetic.

 

podiatrieIn luna decembrie a anului trecut, cu ocazia celui de-al doilea Congres National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic, participantii au ridicat pentru prima data problema necesitatii introducerii si in Romania a disciplinei medicale numite podiatrie, specializare care se ocupa cu tratamentul bolilor piciorului, una dintre acestea fiind piciorul diabetic, o complicatie care apare in cazul pacientilor cu diabet si care duce de multe ori la amputarea membrului afectat. Reprezentantii Societatii de Neuropatie Diabetica Neurodiab s-au aratat cu aceasta ocazie sustinatori ai demersului introducerii acestei discipline si in Romania, in conditiile in care podiatria este deja o specializare medicala recunoscuta in 19 tari, dintre care 13 sunt membre al Uniunii Europene. Medicul Ioan Andrei Veresiu, presedintele societatii Neurodiab, a declarat in cadrul congresului din decembrie ca numarul amputatiilor de membre cauzate de neuropatia diabetica este in crestere in Romania si ca introducerea unei specializari care sa se ocupe in mod special de ingrijirea piciorului diabetic ar fi o solutie pentru reducerea ratei amputatiilor.

 

Dr. Norina Gavan

Dr. Norina Gavan

Demersurile nu au ramas la stadiul de simple discutii, iar zilele trecute s-a trecut si la fapte concrete, odata cu infiintarea la Cluj a primei Asociatii Nationale de Podiatrie, organizatie ce are ca principale scopuri dezvoltarea specialitatii de podiatrie in randul asistentilor medicali, crearea meseriei de podiatru si, prin aceste doua demersuri, reducerea numarului de amputatii la pacientii care sufera de picior diabetic. Presedinte al asociatiei a fost desemnata medicul Norina Gavan, care indeplineste si functia de secretar general al Neurodiab. Cu ocazia festivitatii de lansare a asociatiei, la care au participat peste 150 de medici specialisti din romania si din strainatate, aceasta a declarat ca demersurile au pornit de la semnalarea problematicii piciorului diabetic si a amputatiilor la persoanele cu diabet zaharat, in conditiile in care, in Romania, se efectueaza zilnic, in medie, 62 de amputatii in randul persoanelor cu diabet. Norina Gavan a mai precizat ca podiatria nu se ocupa doar cu tratarea piciorului diabetic, aceasta fiind doar cea mai grava afectiune, existand mai multe suprespecializari ale acestei discipline, pentru fiecare tip de afectiune a piciorului, cum ar fi, spre exemplu si piciorul reumatic.

 

podiatriePodiatria este o specialitate recunoscuta in prezent in 19 tari, dintre care 13 sunt state europene, in aceste tari desfasurandu-si activitatea peste 100.000 de podiatri, care au si propria organizatie profesionala – Federatia Internationala a Podiatrilor. Podiatrii se ocupa de toate problemele piciorului, inclusiv de pacienti cu unghii incarnate, monturi, deformari ale degetelor, cu probleme de piele la nivelul piciorului, pacienti cu o sanatate precara a piciorului in general. In cadrul unei echipe multidisciplinare, activitatea unui medic podiatru consta in apreciarea factorilor de risc la nivelul picoarelor, screening de neuropatie si arteriopatie, realizarea educatiei specifice picioarelor, evaluarea incaltamintei si oferirea recomandarilor referitoare la incaltaminte, oferirea tratamentului de prevenire a piciorului diabetic si a tratamentelor specifice piciorului diabetic. In sarcina podiatrului mai intra si realizarea operatiunilor de debridare a ulceratiilor, adica inlaturarea tesutului mort, tratamentul infectiilor si a ulceratiilor, sub indrumarea unui medic, realizarea tratamentelor conservative, de aplicare de pansamente specifice si speciale, indrumarea pacientilor catre alte specialitati medicale precum dermatologie, chirurgie, chirurgie vasculara, radiologie.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Comentarii (3)

  1. Galina Maistrenco spune:

    Ma bucur ca avem asa serviciu in Romania.Cum as fi si eu membra a acestei asociatii.Sunt medic in Franta.Vreau sa fac un masterat sau o specializare in acest domeniu. Imi doresc sa am in viitor intreprindere medicala in acest domeniu. Daca puteti sa ma ajutati cu un sfat.

  2. Sidonia Miklos spune:

    Crearea unei asociatii nationale de podiatrie sper ca este un prim pas in demersul pentru recunoasterea figurii profesionale de “podolog” in Romania si promovarea formarii profesionale universitare de catre Ministerul Sanatatii. Podologi romani nu exista in Romania ca sa lucreze intr-un cadru legislativ din pacate, dar exista podologi romani care au absolvit facultatea de medicina si chirurgie specialitatea podologie in tari europene si raman sa lucreze acolo pentru ca nu sunt recunoscuti in Romania. Diploma dnei Paoletti are echivalenta in Romania? Asociatia creata compusa din medici va promova recunoasterea podologului in medicina ca in toate tarile civilizate? Indoielnic.

  3. PAOLETTI ARIANA spune:

    MA BUCUR SA STIU CA EXISTA ACEASTA ASOCIATIE DE PODIATRI IN ROMINIA.
    NOI AVEM UN CABINET DE PODOLOGIE,INCLUSIV NE OCUPAM DE REALIZAREA ORTEZELOR PLANTARE CU TECNICI AVANSATE PERSONALIZATE SI DE ASEMENEA CONSTRUIM ORTEZE INTERDIGITALE SI PLANTARE.

Adaugati un comentariu


 

*