S-a inaugurat un nou Centru al retelei de telemedicina in epilepsie

22 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Este al patrulea centru de acest gen din tara si face parte dintr-un proiect demarat la nivel national, finantat din fonduri colectate in urma concertelor Orchestrei Internationale a Medicilor.

 

world doctors orchestraInitiativa pe care un medic neurolog clujean a avut-o in primavara acestui an a prins contur si s-a materializat rapid, prin infiintarea, pana in prezent, a patru centre specializate de epilepsie si monitorizare EEG (electroencefalograma), care fac parte dintr-o viitoare retea de telemedicina in domeniul epilepsiei. Medicul se numeste Bogdan Florea, iar initiativa sa consta in infiintarea, la nivel national, a acestei retele de telemedicina in domeniul epilepsiei.

Demersul sau este sustinut de Asociatia Cluburilor Lions din Cluj-Napoca, a carei sustinere este una preponderent de natura financiara, proiectul medicului clujean necesitand o investitie de aproximativ 150.000 de euro.

Cea mai mare parte a acestei sume a fost obtinuta in urma unei serii de trei concerte caritabile pe care Orchestra Internationala a Medicilor le-a sustinut in luna mai, in Cluj, Brasov si Bucuresti. Orchestra are in componenta aproximativ 1.000 de medici din intreaga lume, care sustin concerte in scop caritabil, alaturandu-se unor proiecte in domeniul Sanatatii, asa cum este si cel propus de medicul clujean.

 

epilepsie 2Proiectul presupune infiintarea a sase Centre de epilepsie si monitorizare EEG in tara, concomitent cu organizarea unor cursuri de specializare destinate personalului medical, la Cluj-Napoca, Bucuresti, Timisoara, Oradea, Suceava si Baia Mare.

Primul curs de acest gen a avut loc in luna iulie la Cluj, iar pana in prezent au fost inaugurate patru dintre cele cinci centre speciale. Ultimele doua dintre acestea au fost deschise la interval de cateva zile, unul la Sibiu, iar celalalt la Suceava (Policlinica Arcadia), finantarea fiind asigurata din fondurile stranse cu ocazia concertelor Orchestrei Internationale a Medicilor.

Ambele centre, ca si celelalte doua inaugurate inaintea lor, sunt dotate cu aparate performante pentru realizarea de electroencefalograme computerizate si au rolul de a-i scuti pe pacientii cu epilepsie de drumurile de zeci sau sute de kilometri pe care sunt nevoiti sa le faca pana in centrele universitare, unde pot fi consultati de medici specializati, cu experienta.

 

Dr. Bogdan Florea

Dr. Bogdan Florea

Prezent la inaugurarea ultimului centru de la Suceava, dr. Bogdan Florea a explicat ca telemedicina in epilepsie nu inlocuieste actul medical, insa optimizeaza timpul pacientilor si familiilor acestora, precum si activitatea medicilor specializati. „Acesti pacienti nu mai sunt obligati sa faca sute de kilometri catre un centru universitar cu experienta, in care se lucreaza impecabil, ci pot veni aici, unde vor fi primiti cu caldura si cu mare competenta, li se face o analiza care confirma tipul de epilepsie, numita electroencefalograma, si unde se initiaza sau se ajusteaza dozele de tratament. Marele avantaj al telemedicinei este acela ca permite consultul intre clinici, intre orase sau intre tari diferite”, a declarat initiatorul proiectului. Totodata, dr. Bogdan Folorea a mai precizat ca prin reteaua de telemedicina se creeaza si o baza de date locala care, ulterior, ar putea fi inclusa intr-o baza nationala de date, in conditiile in care in Romania nu exista in prezent un registru national al pacientilor cu epilepsie. Estimarile specialistilor arata ca in Romania ar fi aproximativ 400.000 de pacienti cu aceasta afectiune, insa doar 150.000 dintre ei sunt inregistrati si urmeaza un tratament de specialitate.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*