S-a dat startul Editiei a II-a a „Scolii de vara a pacientilor cronici”

27 iulie 2015 | 0 comentarii |

Reprezentanti ai asociatiilor de transplantati, pacienti, medici si voluntari participa, pana la sfarsitul acestei saptamani, la activitatile organizare in cadrul evenimentului.

 

ATR Manglia 2015 (5)Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) organizeaza, in parteneriat cu Primaria Municipiului Mangalia, pentru al doilea an consecutiv, „Scoala de vara a pacientilor cronici”.  Evenimentul, care a debutat in weekend si se desfasoara pana la sfarsitul acestei saptamani, are la baza, potrivit organizatorilor, conceptul de management integrat al pacientului cronic cu insuficienta functionala de organ vital si vrea sa vina in sprijinul pacientilor transplantati, cu informatii despre modul cum trebuie sa-si gestioneze viata si starea de sanatate posttransplant.

Reprezentanti ai asociatiilor bolnavilor cronici, ai asociatiilor de transplantati, medici, voluntari si 100 de pacienti de toate varstele si cu toate tipurile de transplant vor lua parte, pe parcursul a cinci zile de conferintele, cursurile si activitatile organizate pe ateliere  cu tematici diverse:  „medica”, psihologie, nutritie, comunicare, kinetoterapie, educatie fizica – conduse de specialisti.

 

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Gheorghe Tache, presedinte ATR

In Romania, exista in prezent aproximativ 3000 de pacienti cu grefe functionale de diferite organe, dar mai putin de 10 medici care sa se ocupe de monitorizarea acestora, sustin reprezentantii ATR, care solicita autoritatilor o mai mare implicare. „Pentru a veni in sprijinul pacientilor, dar si al medicilor care nu au timp fizic sa acorde atat cat este nevoie pentru fiecare pacient, organizam diferite evenimente si cerem autoritatilor o mai mare implicare in sprijinul acestor probleme. Este foarte important pentru noi, pacientii cu transplant, sa fim educati in a convietui cu starea noastra medicala cronica, sa stim ce sa facem cand apare o schimbare si sa nu ne panicam atunci cand se intampla sa ni se modifice starea de sanatate in rau. Este important de asemenea, sa stim ca este bine sa combatem sedentarismul si sa ne hranim sanatos. Avem prilejul, la Scoala de vara a pacientilor cronici, sa punem intrebari pe care nu le putem pune in alte imprejurari, sa aflam lucruri noi si sa impartasim experiente intre noi”, a subliniat Gheorghe Tache, presedintele ATR, cu prilejul deschiderii Scolii de vara, care a avut loc la Casa de cultura Mangalia.

 

Gheorghe Ionescu, presedinte SanoHep

Gheorghe Ionescu, presedinte SanoHep

Ca si in cazul editiei precedente, pe langa cursuri si ateliere de lucru, in cadrul Scolii de vara se va milita pentru donarea de organe si se vor spune povesti de viata dinainte si dupa transplant.

Deschiderea evenimentului a avut loc in prezenta autoritatilor locale, Primaria Mangalia fiind reprezentata de Aida Carmen Gomeaja si Tatiana Odobescu -directorul Casei de Cultura, prin intermediul carora, primarul Radu Cristian si-a declarat sustinerea pentru acest eveniment.

Au fost prezenti, de asemenea, Maria Corina Ene (coordoonator atelier de nutritie, din partea companiei IHS – Centre medicale de nefrologie si dializa), Camelia Popa (medic sef al Casei de Sanatate Brasov), Dumitru Hagi (director THR – Marea Neagra), Gheorghe Ionescu (presedinte Sano – Hep), Ion Ciceala (director executiv Alianta pentru sanatate).

*ATR este o organizatie de pacienti, infiintata in 1996, ai carei membri sunt beneficiari de alogrefe cu intretinere imunosupresoare si pacienti care sunt pe listele de asteptare pentru un transplant de organ vital (inima, plaman, ficat, rinichi). Principalul scop al asociatiei este de a reprezenta interesele morale si materiale ale persoanelor cu transplant si ale celor aflate pe listele de asteptare si promovarea prin toate mijloacele aflate la dispozitie a donarii de organe si a activitatii de transplant.

 


Adaugati un comentariu


 

*