S-a aprobat bugetul Sanatatii, in comisiile Parlamentului

30 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Cei mai putini bani au fost alocati pentru investitii, medicina de familie si cea din ambulatoriu vor fi mai bine finantate, iar in spitale se introduce coplata de la 1 martie.

 

Medicina primara si de ambulatoriu vor primi mai multi bani

Comisiile de Sanatate ale Camerei Deputatilor si Senatului au avizat favorbabil bugetul Ministerului Sanatatii pentru anul 2013, fara amendamente, cu 21 de voturi pentru si cinci impotriva.

In cadrul dezbaterilor, cinci parlamentari, membri in comisii, au dorit dezbaterea pe fiecare dintre cele 178 de amendamente in parte. Propunerea a fost insa, respinsa, pentru ca acceptarea lor ar fi insemnat cresterea bugetului MS de cateva zeci de ori, iar asta ar fi fost imposibil.

Comparativ cu anul 2012, bugetul Ministerului Sanatatii a inregistrat o crestere cu 32%, a precizat ieri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, atunci cand a sustinut si a motivat in fata comisiilor felul in care a fost gandit si construit bugetul pentru anul in curs.

Printre altele, ministrul Sanatatii a aratat ca in acest an se vor lichida arieratele spitalelor si facturile restante la distribuitorii de medicamente, respectiv, la farmacii, medicii de familie si cei din ambulatoriu vor avea mai multi bani pentru servicii, iar coplata se va introduce la nivel de spital, se va plati o singura data, la externare si nu va fi mai mare de 10 lei.

In ceea ce priveste bugetul de investii, Eugen Nicolaescu a precizat ca „in acest sector vor fi putini bani”, dar din acest putin a stabilit cateva prioritati pe care intentioneaza sa le finalizeze.

Finalizam Institutul Oncologic de la Iasi, pentru ca bolnavii din aceasta zona sa nu mai fi nevoiti sa mearga la Bucuresti, finalizam lucrarile- de fapt, aici este nevoie de mobilier-, la Spitalul <Bagdasar Arseni>, finalizam spitalul TBC de la Rosiori de Vede. O urgenta majora este consolidarea Institutului <Matei Bals> si Institutului <Parhon>, centre de excelenta cu care ne mandrim, dar daca le lasam in paragina riscam sa ramanem fara centre de excelenta. De asemenea, finalizam 20 de maternitati, dintre care 20 sunt din zona Moldovei, pentru ca s-a tinut cont de faptul ca pe indicatori, aici se inregistreaza cea mai mare natalitate si vom finaliza dotarea SMURD si Ambulanta, pentru care se va continua achizitia a 200 de masini si trei elicoptare pentru care sunt deja inceoute demersurile. Avem, de asemenea, 44 de milioane de lei pentru achizitia de aparatura de inalta performanta, acestia fiind bani proveniti din taxa pe viciu”, a spus Nicolaescu, expeimandu-si speranta ca la rectificarile bugetare care vor urma se vor primi si ceva bani in plus pentru investitii.

Investitiile si cercetarea, lasate pe anul viitor

In 24 ianuarie, bugetul a fost aprobat de Guvern, documentul fiind ulterior transmis Parlamentului, care urmeaza sa-l aprobe.

 „Este un buget in care putem sa ne incadram, sa ne tinem cele mai importante promisiuni, sa pastram investitiile si sa punem mult mai multi bani pentru cofinantarea proiectelor europene”, a declarat premierul Victor Ponta, adaugand ca bugetul este unul realist.

Ieri, comisiile de specialitate au dezbatut si votat in varianta Guvernului cateva bugete ale unor institutii si ministere – Ministerul de Interne, Mi­nisterul Mediului (2,2 mld. lei), MApN (5,6 mld. lei) Ministerul Fondurilor Europene (184 mil. lei), Ministerul Sanatatii a primit 8,75 miliarde de lei (4,4% din PIB), SRI sau Consiliul National al Audio­vizualului. La Serviciul Roman de Informatii Externe (SIE) s-a cerut o majorare de buget, asa ca acum ar vrea un buget mai mare cu 6 mil. lei (177 mil. lei propus de Gu­vern), dupa ce alocarile in 2013 i-au scazut cu 10% fata de anul trecut. Parlamentarii din Comisia de control a SIE au fost de acord, cu conditia ca acest lucru sa fie acceptat si de Ministerul de Finante.


Categorii: Actual, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*