Rujeola face ravagii la Ramnicelu

23 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Au fost deja confirmate 36 de cazuri de boala in aceasta comunitate, din 51 de suspiciuni existente in intreg judetul, dupa cum arata bilantul anuntat astazi de DSP Buzau.

 

In aceasta perioada, pe teritoriul judetului Buzau, se inregistreaza  un numar 51 de suspiciuni de rujeola (din care 44 cazuri sunt confirmate pana in acest moment si 7 probe recoltate sunt inca in lucru), anunta Directia de Sanatate Publica (DSP) Buzau, printr-un comunicat remis astazi, presei, cu mentiunea ca formele de manifestare a bolii sunt usoare si medii.

Cele mai multe imbolnaviri se inregistreaza in localitatea Ramnicelu unde, din cele 36 de cazuri suspecte au fost confirmate 29 (23 copii si 6 adulti),  iar 7 cazuri sunt inca neconfirmate, fiind in lucru”, se mentioneaza in comunicatul semnat de directorul DSP, dr. Venera Acsinte.

Potrivit directorului medical al Spitalului Municipal Rm. Sarat, dr. Felicia Vasile, la unitatea medicala ramniceana „s-au prezentat in ultima perioada numeroase cazuri de rujeola, majoritatea din Ramnicelul, fata de care s-a aplicat terapia specifica. Au fost atat copii cat si adulti, iar cazurile care au prezentat forme mai grave de manifestare a bolii au fost internate. Copiii mai mici de trei ani au fost dirijati catre Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta, la Ramnicu-Sarat neexistand compartiment de copii la Boli Infectioase”.

Potrivit DSP, in acest moment in Spitalul Municipal Ramnicu Sarat se afla internati 3 copii cu forme usoare de boala, iar in Spitalul Judetean de Urgenta Buzau se afla internat un copil in varsta de 10 luni, suspect de rujeola.

 In vederea izolarii focarului si limitarii efectelor acestuia, DSP Buzau spune ca s-a luat masura vaccinarea cu ROR (vaccin trivalent anti rujeola, oreion si rubeola), pana la aceasta data fiind vaccinate 57 de persoane considerate contacti ai cazurilor inregistrate (doar aproximativ 50% din contacti aveau antecedente vaccinale corecte).

O alta masura dispusa de DSP a fost reinstruirea personalului din unitatile medicale ce deservesc acest teritoriu, in privinta depistarii active a cazurilor de rujeola, precum si a verificarii antecedentelor vaccinale a tuturor copiilor aflati in teritoriu, asigurandu-se materialul biologic (vaccinul ROR) pentru a putea actiona imediat, in cazul unor noi imbolnaviri (se vede ca nu degeaba subpefectul Alecu Vasile a atras zilele trecute atentia DSP, asistentilor medicali comunitari si mediatorilor sanitari si le-a „promis” o monitorizare drastica).

In unitatile de invatamant se va efectua triajul epidemiologic zilnic, de catre cadrele medicale ale retelei de medicina scolara, cu identificarea bolnavilor si izolarea acestora la domiciliu.

Populatia a fost informata cu privire la complicatiile infectiei rujeolice si riscurile de infectie rubeolica la femeia gravida, atat in scoli cat si in Ramnicelu, grupurile tinta fiind atat elevii cat si cadrele didactice si nedidactice.

Respectarea cerintelor igienico-sanitare de munca si viata in unitatile de invatamant, cu accent deosebit asupra aerisirii claselor intre cele 2 schimburi de elevi precum si in pauzele mari, este o alta masura dispusa de DSP in urma confirmarii focarului de rujeola.

Rujeola este o boala extrem de contagioasa care se transmite pe cale  aerogena, specifica varstei copilariei, care datorita simptomatologiei poate fi usor confundata usor cu raceala si gripa, pana in momentul eruptiei cutanate (pojar).

Vaccinarea este forma cea mai eficienta de prevenire a bolii si este obrligatorie, la varsta de de 9-14 luni, vaccinul ROR fiind inslus in programele nationale. In cazuri severe, poate da complicatii precum otita sau pneumonie, mai rar laringita sau chiar encefalita.


Adaugati un comentariu


 

*