Romania in pericol de a reveni la „epoca preantibiotica”

19 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Tara noastra ocupa unul din primele locuri in Europa in ceea ce priveste rezistenta la antibiotice, fenomen considerat deja o amenintare la adresa omenirii.

 

conferinta de farmacologie si management sanitar (sursa tvmures.ro)Romania este tara paradoxurilor, in care tot mai multi parinti refuza sa isi vaccineze copii, influentati de fel si fel de informatii aiuristice, dar si tara in care, in acelasi timp, se se iau antibiotice cu pumnul, tot pe baza unor „retete dupa ureche”. Cu alte cuvinte, ne temem de vaccinuri dar avem incredere oarba in antibiotice, iar in ambele cazuri actionam exact pe dos fata de cum ar trebui, fapt ce ne-a adus in faza in care izbucnirea unor epidemii este posibila in orice moment, atat pe fondul lipsei imunitatii in fata unor boli dar si al rezistentei sporite a virusilor in fata antibioticelor.

Imunitatea la antibiotice este considerata deja, la nivel global, drept ce-a de-a saptea amenintare, ca gravitate, la adresa omenirii, iar in Romnia acest fenomen se manifesta pregnant, tara noastra fiind in topul tarilor europene cu cea mai ridicata rata a imunitatii la antibiotice.

In aceasta privinta, medicul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, este de parere ca Romania se apropie vertiginos de marginea prapastiei, fiind in periocol de a se intoarce la „epoca preantibiotica”, atunci cand orice infectie putea deveni fatala in lipsa unui tratament antibiotic adecvat.

 

Alexandru RafilaNu este de mirare ca s-a ajuns intr-o astfel de situatie, daca e sa tinem cont si de rezultatele unui studiu efectuat in aceasta zona a Europei, care evidentiaza faptul ca rezistenta la antibiotice intr-o tara poate fi legata de nivelul de coruptie al acesteia. „Exista un studiu care arata ca exista o corelatie directa intre nivelul rezistentei la antibiotice si coruptie. Cu cat rezistenta la antibiotice este mai ridicata intr-o tara, se coreleaza foarte bine statistic acest lucru cu coruptia, cea mai mica rezistenta la antibiotice si nivel de coruptie este in tarile nordice, pentru ca cei care sunt obisnuiti sa respecte regulile, sa respecte prescriptia, sa nu aiba initiative care sunt in afara acestei reguli, au un nivel scazut al rezistentei microorganismelor la antibiotice, tratamentele sunt eficiente in acele tari, cheltuielile sunt mici in acele tari si coruptia este redusa tocmai datorita acestei obisnuinte. Daca nu reusim sa schimbam mentalitatile, o sa avem probleme foarte mari”, a precizat  medicul Alexandru Rafila in cadrul Conferintei Nationale de Farmacoeconomie si Management Sanitar.

 

medicamenteIn primavara acestui an Comisia Europeana a transmis un nou avertisment Romaniei in aceasta privinta, dupa ce datele ultimului raport intocmit la nivelul UE, indica faptul ca 18 la suta dintre romani iau antibiotice fara reteta de la medic, in conditiile in care  media europeana la acest capitol este de doar 3 la suta. Raportul comisiei arata si ca in Romania consumul de antibiotice este foarte ridicat, jumatate din populatie urmand anual un astfel de tratament. Zilnic, peste 600.000 de romani iau antibiotice fapt ce ne claseaza pe locul al doilea in Europa la consumul de antibiotice, dupa Grecia. Cu adevarat ingrijorator este faptul ca doar o mica parte din cei care iau antibiotice au intr-adevar nevoie de un astfel de tratament, oficialii europeni atragand atentia atat asupra procentului mare de pacienti care iau antibiotice fara reteta, cat si asupra usurintei cu care unii medici prescriu un astfel de tratament. Totodata, autoritatile de le Bruxelles arata cu degetul si spre farmacisti, despre care spun ca s-au obisnuit sa elibereze prea usor medicamente din aceasta gama clientilor care nu au reteta. Raportul indica si faptul ca a devenit aproape o obisnuinta pentru romani sa trateze orice raceala, gripa sau toxiinfectie alimentara cu antibiotice, desi aceste medicamente nu sunt indicate pentru astfel de afectiuni.

 

farmaciePe fondul acestui abuz de medicamente rezistenta microbilor creste, organismul devine imun la antibiotice, iar acestea nu vor mai avea niciun efect in cazul in care pacientul va avea la un moment dat intr-adevar nevoie de ele. Fenomenul a fost sesizat de multa vreme si de medicii din Romania, care spun ca in urmatorii ani, infectiile ar putea deveni principala cauza de mortalitate daca se va continua in acest ritm. Legat de acest aspect, medicul Alexandru Rafila Popescu, spune ca Romania s-ar putea intoarce in urma cu 100 de ani, pe vremea cand abia se incepuse introducerea in tratament a antibioticelor. Infectiile reprezentau principala sursa de mortalitate la nivel global in urma cu 100 de ani. Dupa introducerea in practica a antibioticelor, incidenta deceselor provocate de infectii a scazut considerabil. Iar acum, dupa un secol, ne-am putea intoarce in acelasi loc din care am plecat atunci. Utilizarea excesiva a antibioticelor creste rezistenta microbilor la aceste medicamente, lucru ce ar putea duce la aparitia unei bacterii ce nu s-ar putea trata cu niciun antibiotic existent in prezent in farmacii”, a avertizat medicul.


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*