Rezistenta la antibiotice ar putea declansa o noua criza economica mondiala

20 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Spre deosebire de ultima ciza, declansata in 2008, specialistii sustin ca efectele ar putea fi resimtite, de aceasta data,  pe termen mult mai lung, iar impactul negativ ar fi unul mai puternic.

 

depozit de medicamente unifarmIn ultima perioada, din lumea stiintifica medicala vin tot mai multe semnale de alarma referitoare la rezistenta crescuta a agentilor patogeni la antibiotice. Atat specialistii romani cat si cei straini sunt unanim de acord ca, in ciuda progreselor facute in domeniul medical, riscam sa ne intoarcem peste cativa ani la nivelul perioadei pre-antibiotice”.

Descoperirea primului antibiotic – penicilina – si crearea primelor medicamente pe baza de antibiotice pentru combaterea infectiilor constituie un moment care a revolutionat medicina. Toate eforturile depuse de la acel moment, pentru imbunatatirea tratamentului bolilor infectioase, risca sa se naruie insa, antibioticele nu ar mai putea avea niciun efect asupra bacteriilor care au dezvoltat, in timp, imunitate si nu mai sunt afectate de aceste medicamente.

Astfel s-a ajuns sa se vorbeasca din ce in ce mai mult despre rezistenta la antibiotice, fenomen cauzat in mare parte de utilizarii excesive a acestor medicamente in tratamentul oamenilor, dar si al animalelor din ferme. Vorbim astfel si despre un numar tot mai mare de infectii nosocomiale, provocate de bacterii rezistente dezvoltate in spital, care afecteaza pacientii, punandu-le viata in pericol, chiar daca acestia au fost internati pentru afectiuni minore, dar si despre boli din ce in ce mai dificil de vindecat, desi candva era suficienta simpla administrare a unui antibiotic pentru a neutraliza agentii patogeni care le provoaca.

 

medicamente - bani(1)Daca din punct de vedere medical, riscurile rezistentei la antibiotice sunt evidente, Banaca Mondiala a tras un semnal de alarma si asupra impactului pe care il are acest fenomen, la nivelul economiei mondiale. Avertismentul a fost lansat la inceputul acestei saptamani si reprezinta concluziile unui studiu amanuntit, facute publice cu ocazia Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite. Expertii Bancii Mondiale au precizat ca rezistenta la antibiotice ar putea provoca o criza economica similara celei din 2008, insa de aceasta data nu ar exista posibilitatea unei reveniri ciclice pe termen mediu, deoarece impactul costisitor al rezistentei microbiene la antibiotice ar persista o perioada mult mai lunga. Criza ar putea provoca o scadere cu 5 la suta a Produsului Intern Brut in tarile cu venituri reduse si ar arunca 28 de milioane de persoane in saracie, pana in 2050.

 

Jim Yong Kim, presedintele Bancii Mondiale

Jim Yong Kim, presedintele Bancii Mondiale

Raportul Bancii Mondiale se bazeaza pe prognozele economice ale institutiei, pentru perioada 2017-2050. Jim Yong Kim, presedintele Bancii Mondiale, a explicat in cadrul Adunarii Generale a ONU ca, pana in 2050, PIB-ul global ar putea scadea cu cel putin 1,1 la suta, conform scenariului unui impact redus al rezistentei microbiene la antibiotice si cu 3,8 la suta, conform scenariului unui impact ridicat. De asemenea, cheltuielile mondiale in domeniul Sanatatii  ar putea inregistra o crestere cuprinsa intre 300 si 1.000 de miliarde de dolari pe an, pana in 2050, in functie de diferite scenarii.

Fermierii din intreaga lume ar fi si ei afectati, estimandu-se  ca pana in 2050 productia globala de carne urmeaza sa scada cu 2,6 la suta pana la 7,5 la suta, daca problema infectiilor rezistente la antibiotice nu va fi rezolvata. La momentul actual, in intreaga lume sunt administrate anual 60.000 de tone de antibiotice in industria cresterii animalelor, iar aceasta cantitate ar putea spori, pe fondul unei cereri tot mai ridicate de produse de origine animala.

„Amploarea si natura acestei amenintari economice ar putea anula progresele realizate in domeniul dezvoltarii economice si ar putea sa ne indeparteze de obiectivele vizand eradicarea saraciei extreme si de crestere a prosperitatii. Trebuie sa actionam rapid, pentru a evita o criza potentiala”, este concluzia raportului prezentat luni, de Banca Mondiala.

 


Adaugati un comentariu


 

*