REPORTAJUL DE DUMINICA: Un leu pentru Spitalul Nehoiu!

11 ianuarie 2015 | 7 comentarii |

Dupa modelul „un leu pentru Ateneu” aici s-ar putea salva vieti. Spitalul, in care sunt ingrijiti peste 50.000 de locuitori de pe valea Buzaului, a ajuns sa supravietuiasca din pomeni pentru morti.

 

Spitalul Nehoiu

Spitalul Nehoiu

Despre orasul Nehoiu din judetul Buzau spun ca seamana leit cu Panciu, din Vrancea. E intim, mic, iar oamenii au o alta deschidere fata de straini, sunt parca mai omenosi, mai civilizati si poate chiar mai buni. Nehoiul nostru este si un frumos oras de munte si ii sta tare bine, asa. Aerul tare si curat, mirosul de cetina si murmurul apelor clare atrag ardelenii si strainii sa se aseze aici.

Numai cu sanatatea nu o duc deloc bine ei, nehoienii, mai ales la nivel de spital. Daca in 2011, Spitalul Orasenesc Nehoiu a scapat de la inchidere si a ramas pe harta, acum trage aprig sa moara, cum am spune pe romaneste. Pacientii au ajuns sa aiba in meniu carne mai mult din pomeni, iar bugetul este continuu o asteptare. Mai mult, cadrele medii medicale pleaca unde vad cu ochii, mai ales in strainatate.

Cu toate acestea, exista aici un medic moldovean, care de un an si ceva, de cand este si manager, tot incearca sa alcatuiasca un colectiv si sa aduca in spital aparatura si specialisti care sa atraga pacientii. Si se pare ca este pe punctul de a reusi.

 

Ionut Milea-viceprimar Nehoiu

Ionut Milea-viceprimar Nehoiu

Primul popas este bine sa-l faca reporterul la Primaria Nehoiu, pentru ca de aici se semneaza sumele pentru buget, se decid proiecte si se are sau nu grija de sanatate, de cand spitalul a fost trecut in subordinea administrativa a administratiei locale. Culmea, gasesc un viceprimar agitat. Extrem de agitat. Ionut Milea e nemultumit de interimatul care-l incarca si cu responsabilitatile de primar, care ii mananca deja sanatatea. Dar se descurca el, pana la urma.

Spitalul ii da o lacrima in suflet, dupa cum spune, insa are grija si de acest capitol. Spune ca a vazut astfel de unitati aflate in situatii si mai rele.

In decembrie 2014 s-a terminat un proiect prin POR, de reabilitare si dotare a Ambulatoriului de specialitate al spitalului care are acum 115 paturi si 11 medici – trei pe Chirugie, doi pe OG si doi pe ATI si cate unul pe Pediatrie, Medicina interna, Imagistica si Ortopedie. Ce-i drapt, numai cinci dintre ei sunt titulari, doi sunt pensionari si doi lucreaza pe prestari servicii.

Spitalul, construit in 1985, a ajuns acum o povara pentru oras. Numai 35 la suta dintre pacienti sunt oameni ai locului, restul vin din comunele limitrofe, dar banii sunt dati exclusiv de primaria de oras.

 

Speranta, la Consiliul Judetean

Speranta, la Consiliul Judetean

Ionut Milea, viceprimarul suparat ca spitalul nu primeste bani si de la comunele deservite, spune ca are totusi o speranta, luna aceasta, ca va fi ajutat de noul presedinte de Consiliu Judetean, interimar ce-i drept. In ceea ce ne priveste pe noi, am depus toate eforturile necesare sa tinem pe linia de plutire situatia de la Spitalul Orasenesc Nehoiu, insa din ce in ce situatia este mai grava. Am depus la Consiliul Judetean Buzau o solicitare de asociere a comunelor si a celor doua orase deservite de Spitalul Nehoiu. Am incercat, dupa modelul din Ardeal, sa facem o asociatie a tuturor acestor administratii, care au peste 50.000 de locuitori, din 10 comune si doua orase. Am reusit sa obtinem aprobarea consiliilor locale si ne-am impotmolit la avizul pe care trebuie sa-l dea Consiliul Judetean Buzau, ca sa existe aceasta asociatie care se numeste Sanatatea pe Valea Buzaului. Fara aceasta asociatie eu zic ca acest spital nu va mai supravietui mult. Nu stiu daca a fost un refuz. Acum e un intermiat si la CJ. Am discutat cu domnul Neagu si mi-a promis ca la prima sedinta din acest an va fi aprobata si apartenenta lor la aceasta asociatie. La momentul de fata, pentru ca spitalul sa supravietuiasca, Consiliul nostru Local aloca 6 miliarde de lei vechi, pentru ca maxim pana in octombrie le ajung banii pentru salarii, spre exemplu. Pe de alta parte, de cate ori au nevoie de medicamente si de orice altceva, Primaria Nehoiu da bani. Spun eu ca spitalul e unul curat, cu activitate buna, dar suntem ingraditi de aceste sume de la Fondul de Sanatate, prea mici pentru desfasurarea activitatii in conditii bune.

 

Aparatura sta pe holuri

Aparatura sta pe holuri

De la primarie, merg la spital. Drumul e scurt, printre blocurile din spatele acestei institutii. Spitalul pare intr-un fel intim, dar tot o constructie comunista supradimensionata ramane. O parte este reabilitat, acum se pregateste un proiect pentru refacerea energetica si a acoperisului, iar apa calda ar urma sa fie obtinuta prin instalarea de panouri solare.

Directorul Sergiu Remisovschi este de origine din Republica Moldova si are mai mult alura gospodarului,  decat a managerului bun la afaceri. E respectat de pacienti, batranele spunandu-i un „sarut mana” binecuvantat.

Imi arata partea reabilitata a spitalului si chiar aparatura noua, nemteasca – 3.000 de euro bucata. Spitalul are zece astfel de aparate pentru kinetoterapie, dar care stau pe hol, in asteptarea avizelor necesare punerii in functiune, care costa.

 

Dr. Sergiu Remisovski, manager Sp. Nehoiu

Dr. Sergiu Remisovski, manager Sp. Nehoiu

In ceea ce priveste specialistii, managerul Spitalului Nehoiu spune ca „s-au facut demersurile pentru a scoate la concurs un post de chirurg. Pe 18 decembrie 2014 s-au trimis actele, pentru ca Ministerul Sanatatii sa aprobe. Speram ca in februarie sa avem concurs si, de la 1 martie, sa-l angajam. In Republica Moldova am gasit o familie de medici. Dumnealui este anestezist medic primar, iar dansa este kinetoterapeut. Dureaza acum echivalarea actelor de studii la Ministerul Educatiei si mai apoi la Ministerul Sanatatii si poate din vara sa vina si ei aici, la Nehoiu. Acum dezbatem pentru un internist. Majoritatea vor part time. Noi vrem medic permanent, pentru ca avem doua linii de garda si atunci cand avem nevoie, sa vina. Pe ATI avem doi medici cu colaborare – dr. Oprea de la Buzau si dr. Grosu de la Bucuresti. Colaborare inseamna ca au trei-patru garzi si vin de cate ori ii solicitam. O saptamana unul, urmatoarea celalalt. Noi vrem un titular, insa. Problema este cu actele si cu locuinta.

 

Spitalul Nehoiu iarnaTrebuie discutate insa toate aceste probleme cu reprezentantii administratiei locale, in subordinea careia se afla unitatea medicala.  Vrem sa discutam din nou cu conducerea interimara a orasului, despre posibilitatea asigurarii unei locuinte pentru medicii care ar dori sa vina la noi. Mai este si bugetul pentru acesti salariati. Din bugetul mic pe care il avem o sa se incarce si mai mult. Este un cerc voicios. Daca nu ai medici cu care sa lucrezi, atunci nu ai nici pacienti si nici servicii medicale pentru care sa primesti mai multi bani. La noi, bugetul consta in plata pentru internari continue, pentru internari de o zi, pentru serviciile din ambulatoriu, pentru anumite servicii de radiologie si cam atat. Avem anual cam 4800 de spitalizari continue. Din iulie 2014 a mai scazut numarul acestora. Avem insa lunar cam 350 de internari de zi. La noi este o problema, cea a bolnavului care vine de la distanta mare, Varlaam sau Chiojdu. Nu ii poti spune te-am vazut, ti-am dat medicatia, mergi acasa, pentru ca nu are mijloc de transport pana a doua zi. El are nevoie sa ramana aici, dar pentru diagnostic nu se incadreaza la internare. Iar pentru aceasta nu primim bani. Nu avem ce sa facem. Ne zbatem.

 

Medic spital Nehoiu

Medic spital Nehoiu

Pentru acreditare, dr. Remisovschi spune ca desi stie ca este necesara, nu stie de unde sa ia banii pentru taxa necesara, care nu-i deloc mica. Noi, din buget, nu putem nici sa functionam, cat de cat. Chiar ne-a anuntat Casa de Asigurari ca pana pe 31 martie avem 3,6 miliarde de lei vechi. Putin. Daca mai dam si milionul in plus pentru fiecare salariat, nu stiu cum va fi. Multi furnizori ne tin cu cutitul la gat. Am avut si conturile blocate. Ne mai intelegem, spre exemplu, cu cel de energie termica, pentru ca e local, insa cu cel de la Electrica nu te poti intelege. Asociatia comunelor ar fi o treaba buna. S-a blocat la Consiliul Judetean. Din 11 primarii, sapte au fost de acord, Calvini nu avea Consiliu local, iar altele erau in dubiu. A ramas sa semneze presedintele.

Asociatia se infiinteaza  dupa un model pe baza caruia functioneaza un spital comunal din Ardeal. Ideea e ca daca localitatea are 2000 de locuitori sa dea 2000 de lei lunar, adica un leu pentru fiecare locuitor, pentru sanatate. Banii ar merge spre plata facturilor la curent si alte utilitati. Anumite cheltuieli de intretinere. Noi ne-am vedea in felul acesta de treaba medicala.

 

Mancare cu carne pentru bolnavi, din pomeniIn ceea ce priveste provenienta pacientilor, medicul nehoian spune ca acestia sunt mai ales de pe Valea Buzaului, mai putini de la Intorsura Buzaului si foarte putini din zona de campie. Noi acum nu avem chiar ce sa le oferim pacientilor… daca am fi avut acum mancare cu carne sau medicamente, daca am fi avut pentru orice boala, ar fi fost plin de sarbatori. Le dam si noi carne, dar rar, mai ales in weekend sau la sarbatori si cand face cineva din oras pomana pentru vreo ruda decedata. Daca avem 100 de pacienti, facem pomana pentru ei. Oamenii aduc aici ce e necesar si e bine primit. E un gest foarte bun. Noi incercam sa ne descurcam… noi nu vrem sa inchidam spitalul. Pe cale naturala ne pleaca si personalul. Patru asistente intr-un an. Asa ca trebuie sa facem demersuri pentru medici si trebuie sa acoperim si necesarul de cadre medii. Local, am facut si restrangeri de cheltuieli – spre exemplu etajul e jumatate pentru OG si jumatate pentru Pediatrie, ca sa nu mai fie consum mare cu intretinerea. Eu am 42 de ani si vreau sa fac un colectiv cu ajutorul caruia sa facem spitalul sa mearga. In decembrie anul trecut s-a terminat si refacerea ambulatoriului. Avem izolare buna si temperatura ramane in camera. In corpul nerefacut e diferenta mare.

 

Laurentiu Gavrila - secretar Jud. Buzau

Laurentiu Gavrila – secretar Jud. Buzau

Desigur, am cerut si punctul de vedere al specialistilor de la Consiliul Judetean Buzau. Laurentiu Gavrila, secretarul judetului spune ca o hotarare de infiintare a asociatiei nu va fi pe ordinea de zi a sedintei din aceasta luna si nici nu crede in aceasta asociatie. El arata chiar ca mai multi bani a dat CJB decat orice alt consiliu care se foloseste de acest spital. Cate 100.000 de lei lunar sau chiar 200.000 de lei, ultima data. Gavrila mai spune ca asociatia nu va putea functiona, cel putin anul acesta, pentru ca niciuna dintre cele 10 comune deservite nu au prins capitolul sanatate in bugetul lor si nici nu au binevoit asa ceva.

Eu, sincer, as da un leu lunar pentru acest spital. Argumentul este ca imi aduc aminte de Spitalul comunal Vintila Voda care ,prin 2006, era perla sanatatii buzoiene. Mergeau la tratamente in cazi speciale, date acum la fier vechi de conducerea locala, numai doamne si domni cu bani multi. Se faceau la Vintila tratamente la comanda. Era ceva intim, in sistem restrans si de calitate. Asta revad acum in spusele si pe holurile spitalului din Nehoiu. Cred ca se poate. Ii stiu bine pe oamenii locului si mai stiu ca au o demnitate aparte si o mare incredere in conducatorii lor. Asa ca, eu cred ca de la oamenii simpli, de la pacienti, va veni solutia viitorului acestui spital.

 


Categorii: Actual, Reportaj, Spitale

Comentarii (7)

  1. Mihalcea Gheorghe spune:

    O sa va spun realitatea, am fost pacientul domnului dr. Remisovschi Sergiu
    si nu avea macar nici bunul simt sa vina sa ma vada la vizita, isi petrece tot timpul cu asistenta dansului din Ambulator, domnul doctor nu mai are timp si de lucrurile serioase. Aceasta asistenta face pe sefa prin spital si este praf. Se mai spune ca ea conduce si terorizeaza colegii. Acest afemeiat trebuie sa plece in Moldova de unde a venit si s-o ia cu el…

  2. Mihai G. spune:

    DAAAA,sensibil articolul; dar ce facem cand suni la salvare, vine si te ia, se uita cineva la tine si iti spune clar: N-am ce-ti face, si te trimite acasa… de fapt in statie sa astepti autobuzul sau o masina de ocazie…si asta s-a intamplat de 2 ori intr-o saptamana si o a 3-a cu cateva sapt inainte…
    Am uitat sa specific: pacientul avea 76 ani, cancer la prostata si dureri ingrozitoare, iar la Spitalul Nehoiu nu a fost nimeni in stare sa ii schimbe o sonda urinara…
    Ce faci in cazul asta? Ce alceva decat sa simulezi o urgenta in viitorul apropiat, vezi cine ii da cu sutul in fund si te ocupi personal, asa pe romaneste!

  3. Manuela Sandu spune:

    De ce nu spuneti adevarul? Doctorii sunt niste spagari, directorul are in limbaj nepotrivit aduna banii de la toti nevoiasii cu placere. La pedriatie este o rusine de doctorita si pot continua, astept un reportaj obiectiv (stiati ca urgentele refuza sa ajunga acolo, doar cei fara posibilitati material ajung)

  4. Auras Mihaiu spune:

    Daca nu este cu suparare, in articol, este specificat unde se pot dona bani? A deschis cineva un cont in banca? Macar un cont PayPal.
    Este doar un articol de sensibilizare, lumea se oprește la un share pe facebook si atat!

    • Popescu Marius spune:

      Din cate am inteles eu din articol, nu este un cont anume unde sa trimitem banii, ci se face aceasta asociatie intre primarii care sa retraga acest leu/persoana din salariil si pensii ca apoi sa trimita banii stransi spitalului, dar momentan nu toti primarii sunt de acord. Nu stiu, asa sm inteles eu…

      • SanatateaBuzoiana.ro spune:

        Ati inteles bine. Consiliul Judetean incearca sa gaseasca o modalitate legala prin care sa se poata face si donatii particulare. Va vom tine la curent.

  5. Furtuna Maria spune:

    M-as bucura daca cineva ar face ceva pentru acest spital. As dona mai mult de un leu, mai ales pentru Sectia de pediatrie…n primul rand sa fie schimbate geamurile, este un curent infernal acolo. Stiu ce vorbesc, am fost internata cu baiatul meu. Succes! Si asteptam detalii unde putem dona.

Adaugati un comentariu


 

*