Refugiatii nu prezinta riscuri majore pentru sanatatea publica din Romania

9 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Cel putin asta sustin autoritatile sanitare care au anuntat ca, in cazul in care Romania va primi imigranti din tarile arabe, sunt riscuri minime sa se declanseze aparitia unor epidemii.

 

imigranti refugiati (2)Pe masura ce criza refugiatilor continua sa creeze probleme in tarile Uniunii Europene este din ce in ce mai evident faptul ca Romania, ca tara membra a uniunii va trebui sa gazduiasca o anumita parte din acesti imigranti si ramane de vazut care va fi numarul exact al acestora. In aceasta privinta exista o controversa intre autoritatile romane si cel de la Bruxelles, intrucat partea roamna sustine ca nu paoate gazdui mai mult de 1.780 de refugiati, in timp ce intentia comisiei europene este aceea de a repartiza Romaniei in jur de 6.000 de persoane.

Indiferent care va fi numarul de imigranti pe care Romania va trebui sa ii primeasca, autoritatile sanitare s-au pus  in garda inca de la sfarsitul lunii august, iar zilele trecute au facut noi precizari in aceasta privinta.

Astfel, Victor Olsavszky, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania si medicul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, spun ca este putin probabil ca sosirea in Romania a unei parti din valul de imigranti care a invadat Europa sa determine izbucnirea unor epidemii, acestia urmand sa locuiasca in campusuri din zone izolate si astfel nu vor putea intra in contact direct cu restul populatiei.

 

Dr.Victor Olasavsky

Dr.Victor Olasavsky

Medicul Victor Olsavszky spune ca cei mai expusi riscului de a se imbolnavi sunt refugiatii, care sunt slabiti dupa drumul parcurs si sunt astfel mai vulnerabili in fata bolilor. „Riscul de epidemie este mic odata cu sosirea valurilor de refugiati. Au fost astfel de tabere si in Africa, si in Turcia. Riscul ca ei sa aduca niste boli cu care sa imbolnaveasca populatia majoritara este mic. Pentru ca ei se afla intr-un moment vulnerabil al starii lor de sanatate, un drum care i-a obosit, ei sunt la risc pentru propria lor sanatate atat in ceea ce priveste bolile transmisibile, cat si pentru cele netransmisibile”, a declarat reprezentantul OMS in Romania.  S-a vorbit, de asemenea, ca multi refugiati provin din tari in care poliomielita nu a fost eradicata si exista pericolul ca ei sa aduca aceasta boala si in tarile in care vor fi gazduiti. Reprezentantul OMS a negat si posibilitatea izbucnirii unei epidemii de poliomielita din aceasta cauza, precizand ca refugiatii vor sta in campusuri izolate, iar singurii cu care vor intra in contact sunt ceilalti refugiati. „Ei vor sta in comunitatile lor, si nu se vor imprastia in populatie. Stau intr-un campus, de obicei, intr-o zona protejata. Vorbim de risc de poliomielita, de rujeola, dar numai in cadrul comunitatilor lor. Riscul este mai mic pentru populatia generala. Nu cred ca pun in pericol populatia autohtona”, a mai precizat Victor Olsavszky, spunand si ca Romania are cea mai mare incidenta a tuberculozei din Europa, dar nu se pune problema ca refugiatii care vor sosi aici sa fie contaminati cu aceasta boala.

 

imigranti refugiati (1)La randul sau, dr. Adrian Streinu Cercel a declarat ca autoritatile sanitare vor monitoriza situatia refugiatilor atunci cand vor ajunge in Romania. „Cand va veni un val de persoane care migraza dintre-o parte in alta, evident ca autoritatea de sanatate publica le va face un control medical si va stabili supravegherea lor pentru o perioada de timp. Institutul National de Sanatate Publica, cu Ministerul Sanatatii si Directia de Sanatate Publica, monitorizeaza activ populatia care ar putea veni in tara. Primul lucru care va fi facut este screeningul, iar daca o persoana prezinta o problema de sanatate publica, atunci se poate decide vaccinarea” a declarat managerul institutului Matei Bals.

Si ministrul Nicolae Banicioiu a precizat ca toti imigrantii care vor fi primiti oficial in Romania vor primi asistenta medicala gratuit si ca fiecare va fi supus unui control medical imeidat ce va fi ajuns in tara, avand in vedere faptul ca provin din zone de conflict unde exista numeroase probleme de sanatate si sunt prezente boli care in Romania sunt considerate eradicate, cum ar fi, spre exemplu, poliomielita. „Controlul medical este firesc avand in vedere faptul ca respectivele persoane vin din regiuni diferite, zone ce se confrunta din punct de vedere medical cu probleme diferite. De exemplu, in Siria se consemneaza in prezent multe cazuri de poliomelita, asa ca va fi necesara investigarea starii de sanatate a imigrantilor si exista potentialul pentru efectuarea unei asemenea proceduri”, a declarat ministrul Banicioiu.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*