Reactii in lant la solicitarea de scadere a pretului medicamentelor

24 februarie 2015 | 0 comentarii |

Producatorii si distribuitorii ameninta cu disparitia de pe piata a unor medicamente si cresterea comertului intracomunitar, iar asociatiile de pacienti solicita „masuri urgente” pentru stoparea exportului paralel.

 

medicamente-bani-stetpscopDecizia Ministerului Sanatatii de a solicita Detinatorilor de Autorizatie de Punere pe Piata sau reprezentantilor acestora sa isi actualizeze, pana la 10 martie 2015, toate preturile la medicamentele de uz uman, a declansat o reactie in lant a principalilor actori din domeniu, unele „pro”, altele „contra”, iar altele „disperate”, in functie de interesul fiecaruia.

Astfel, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS)saluta” decizia Ministrului Sanatatii de a face aceasta solicitare, considerand ca astfel se va realiza o ecomonie substantiala in sistemul de sanatate, care va ajuta la finantarea terapiilor inovatoare.

Producatorii si distribuitorii de medicamente sustin insa ca „in contextul unor noi scaderi de preturi vom asista la o crestere a comertului intracomunitar cu medicamente, activitate perfect legala, dar in detrimentul pacientului roman, care nu isi va mai gasi medicamentele necesare”.

Printr-un comunicat remis de ARPIM se atrage atentia ca, pretul medicamentelor in Romania este comparat cu pretul altor 12 tari europene care au sisteme si politici de sanatate diferite de situatia din tara noastra (alta cheltuiala pe cap de locuitor, alt sistem de finantare, de compensare al medicamentelor etc.).

 

Calin Galaseanu, presedinte ARPIM

Calin Galaseanu, presedinte ARPIM

Companiile membre ARPIM avertizeaza, totodata, ca „numeroasele metode de reducere de costuri aplicate de autoritati (taxa claw-back, inghetarea bugetului de medicamente la nivelului consumului din 2011, neintroducerea cu regularitate a tratamentelor inovative la care pacientii romani au drept egal la fel ca pacientii celorlalte state UE, legislatia cost-volum la care discountul minim posibil este de 30%) devin nesustenabile pentru producatorii de medicamente inovative din Romania. Guvernul se expune unui risc major determinat de lipsa unor medicamente critice pentru pacienti si, nu in ultimul rand, de posibila retragerea a operatiunilor de business ale unor producatori de medicamente”.

Se subliniaza faptul ca in Romania pretul real al medicamentelor este cu 29% sub pretul afisat in catalogul national al preturilor (CANAMED), rata de schimb a preturilor de referinta pentru medicamentele compensate fiind inghetata la nivelul anului 2012 (4,26 Ron/Eur). „Este important de specificat ca nicio alta industrie nu lucreaza cu statul pe baza unei rate de schimb fixe si este greu de conceput intr-o economie de piata un astfel de dezechilibru: pe de o parte, exista un curs de schimb stabilit liber, iar pe de alta parte autoritatile Statului impun un curs fix pentru anumite categorii de produse. Este nefiresc atat din punct de vedere juridic, dar si economic”, se mentioneaza in comunicatul de presa amintit.

In acest context, ARPIM face apel la autoritatile din Romania pentru un dialog imediat, inainte ca siuatia sa devina dramatica pentru pacientii si asa afectati de lipsa unui sistem de sanatate eficient in Romania.

 

bolnav-hepatitaCoalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) reactioneaza la randul sau, oarecum pe aceeasi lungime de unda cu ARPIM, solicitand Ministerului Sanatatii sa ia „masuri urgente pentru stoparea exportului paralel al medicamentelor”.

COPAC isi manifesta ingrijorarea fata de cresterea numarului de pacienti din Romania care nu au acces la tratamentele necesare din cauza exportului paralel si atrage atentia ca „majoritatea programelor nationale de sanatate au probleme cu asigurarea tratamentului pentru pacienti din cauza faptului ca distribuitorii nu onoreaza comenzile”.

In comunicatul remis de organizatia de pacienti se arata ca situatia este generata, printre altele, de faptul ca Romania practica cel mai mic pret din Europa, ceea ce face ca interese comerciale imorale si ilegale sa faca atractiva vanzarea medicamentelor produse pentru Romania in alte tari, pe bani mai multi si cu plata in avans.

 

Radu Ganescu, presedinte COPAC

Radu Ganescu, presedinte COPAC

In contextul in care Ministerul Sanatatii ia in discutie alte scaderi de preturi ale medicamentelor in Romania, COPAC sustine ca este „imperios necesar” sa se implementeze mecanisme de protectie care sa garanteze ca medicamentele produse pentru Romania ajung la pacientii romani.

Desi ar trebui sa nu ne pese de politica de pret pentru medicamente practicata de autoritatile responsabile, acest lucru ne afecteaza foarte mult ca si pacienti. Sunt multe situatii in care pacientii nu au acces la tratament din cauza exportului paralel. Va dau un singur exemplu, pacientii cu HIV sunt foarte afectati in ultimul timp, au intreruperi de tratament din aceasta cauza, pentru ca distribuitorii nu onoreaza comenzile. Daca Romania doreste, asa cum este normal sa aiba, cel mai mic pret la medicamente, trebuie sa se asigure ca pacientii romani au acces sigur la medicamentele necesare. Daca Ministerul si Guvernul nu intervin in directia stoparii exportului paralel, degeaba vom avea preturi mai mici, pentru ca nu vom avea ce cumpara”, a declarat Radu Ganescu, presedintele COPAC.

Organizatia care apara drepturile pacientilor solicita, in acest context,  Ministerului Sanatatii si Guvernului, masuri urgente care sa garanteze ca pacientii din Romania au acces la medicamentele necesare, stopand exportul paralel si asigurand existenta acestora si pe piata romaneasca.

 


Adaugati un comentariu


 

*