Promisiuni la intalnirile cu principalii „actori” din sanatate

24 martie 2013 | 1 comentariu |

Medicii de spital nu vor mai avea statut de bugetari si isi vor negocia veniturile, medicilor de familie li se reduc listele de pacienti la 800, bolnavii vor avea acces la medicamente de ultima generatie, iar facturile vor fi platite la 60 de zile – sunt cateva din promisiunile cu care ministrul Sanatatii spune ca sistemul se orienteaza catre bolnav.

 

Eugen Nicoleascu

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a intalnit in ultima saptamana, dupa ce s-a aprobat noul Contract-cadru pentru acrodarea serviciilor de sanatate in 2013-2014, cu reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania, reprezentanti ai asociatiilor de pacienti si ai producatorilor de medicamente.

Odata cu noul Contract-cadru, medicii nu vor mai avea statut de bugetari si isi vor putea negocia salariul, in afara grilei de salarizare, avand la dispozitie trei alternative: norma intreaga in unitatile sanitare de stat, jumatate de norma la stat si cealalta jumatate in privat, respectiv, exclusiv privat sau inchirierea unor paturi/sectii/compartimete in spitale. Iar medicii de familie vor avea liste de pacienti reduse la 800, astfel incat sa poata aloca fiecarui bolnav timpul necesar, fara a-si diminua, insa, castigul – promite ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

 „Toti suntem nemultumiti de sistemul sanitar, cetateni si autoritati deopotriva. Este o nemultimire generala pentru care trebuie sa gasim solutii. Acest fapt, insa, necesita timp. Anul 2013 o sa fie unul important, in care asezam modificarile legislative, in timp ce anii 2014-2016 vor fi anii in care vom implementa aceste modificari pe care le gandim”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a mentionat insa ca noul Contract-Cadru a fost construit pe bugetul deja aprobat, care nu mai poate fi modificat.

 

Exodul medicilor si cresterea veniturilor rezidentilor au fost probleme ridicate de Colegiul Medicilor, care a aratat ca sistemul medical romanesc se confrunta cu un exod fara precedent, iar Romania nu prea mai are medici, ceea ce afecteaza si starea de sanatate a populatiei.

O prima consecinta a migrarii personalului medical este limitarea accesului pacientilor la serviciile de sanatate. Medicii sunt putini, surmenati de prea multe garzi si un numar cel putin dublu de pacienti fata de cat ar fi normal, iar cazurile de malpraxis sunt in crestere. In consecinta, timpul alocat pacientilor s-a redus si el, medicii stau prea mult in spital sau in cabinetele medicale, iar educatia sanitara este aproape inexistenta, desi are o mare  importanta pentru prevenirea bolilor.

S-a evidentiat ca in conditiile in care in Romania nu se schimba optica cu privire la medici, acestia vor pleca in masa. Este o decizie care se ia greu de catre cei care pleaca, dar majoritatea se adapteaza foarte usor la sistemele de sanatate in care lucreaza, chiar daca ele sunt diferite fata de cel romanesc. Ceea ce este mai grav e ca nu mai vor sa revina”, a aratat prof. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), mentionand ca peste 14.000 de medici au parasit tara incepand cu 2007.

 

Pe de alta parte, romanii au o stare de sanatate din ce in ce mai precara, fapt dovedit de statisticile europene, care plaseaza Romania pe locuri fruntase in clasamentele intocmite de organizatiile europene si mondiale ale sanatatii. Constient ca exodul medicilor din sistem afecteaza in mod direct si pe termen lung starea de sanatate a romanilor, Eugen Nicolaescu spune ca vrea sa asigure un numar adecvat de medici in toate domeniile „astfel incat pacientii romani sa beneficieze de servicii medicale de calitate”.

In anul 2012, Colegiul Medicilor din Romania a semnat o declaratie prin care a solicitat, printre altele, marirea salariilor rezidentilor si eliminarea cadrelor medicale din categoria bugetarilor, pentru a se opti astfel exodul in masa al acestora.

Pentru a discuta cu factorii implicati despre reforma pe care Ministerul Sanatatii vrea sa o aplice, Eugen Nicolaescu s-a intalnit in aceasta saptamana, succesiv, cu reprezentanti  ai Colegiului Medicilor din Romania, cu reprezentantii asociatiilor de pacienti si cu cei ai Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

 

Armonizarea punctelor de vedere privind masurile indreptate in directia cresterii calitatii actului medical si reorganizarea intregului sistem sanitar reprezinta obiectivul principal urmarit de ministrul Eugen Nicolaescu, se arata in comunicatele de presa ale ministerului de resort.

Reafirmamdu-si intentia Ministerului Sanatatii de a elabora si implementa urgent modificarile legislative necesare functionarii sistemului public de sanatate in conditii de echilibru economico-financiar si reducerii cheltuielilor nejustificate, ministrul a prezentat liniile principale privind reorganizarea sistemului sanitar, subliniind beneficiul pacientului”, se mentioneaza in documentele amintite.

 Nicolaescu i-a asigurat pe reprezentantii asociatiilor de pacienti ca unul dintre obiectivele sale este regandirea programelor de sanatate in beneficiul pacientilor, iar pentru asta s-a constituit Agentia Nationala de Programe de Sanatate, care va coordona toate programele astfel incat acestea sa functioneze eficient. De asemenea, ministrul a precizat ca managerii responsabili de programele de sanatate vor avea printre atributii si obligatia de a tine o legatura stransa cu asociatiile de pacienti.

 

Masurile manageriale organizatorice si administrative cu efecte imediate pentru imbunatatirea actului managerial in toate unitatile subordonate ministerului au fost, de asemenea, reiterate de ministrul Nicolaescu.

Atat reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania, cat si cei ai asociatiilor de pacienti au precizat ca sustin demersurile ministrului, cerandi-i insa ca reforma sa fie reala, constructiva si benefica pentru pacient si medic, in acelasi timp.

Lipsa acuta de cadre medicale se resimte, insa, pe intreg teritoriul Uniunii Europene, iar asta se vede din miile de oferte cu care vin permanent recrutorii, oferind venituri de 5-10 ori mai mari decat in Romania.

 Presedintele CMR a dat la randul sau asigurari ca pacientii romani nu vor ajunge sa fie tratati de medici nepriceputi veniti din lumea larga, pentru ca nu li se va acorda drept de libera practica „Facem parte, vrem nu vrem, dintr-un anumit club numit Uniunea Europeana, care impune anumite standarde, inclusiv in sistemul de sanatate, si nu putem sa primim medici din tari in care invatamantul medical nu este considerat a fi performant”, sustine prof. dr. Vasile Astarastoae.

 

Garantarea accesului pacientilor romani la tratamente inovative, directiva platilor intarziate, actualizarea listei medicamentelor compensate si gratuite, metodologia de stabilire a preturilor si taxa clawback au fost reglementate prin semnarea unui protocol intre MS si ARPIM. Pentru fiecare dintre aceste aspecte a fost agreat un calendar si un mecanism de lucru pentru perioada urmatoare. Ministerul Sanatatii va finaliza, pana la sfarsitul lunii martie, metodologia de introducere a noi medicamente pe lista, astfel incat de la 1 iulie 2013 pacientii sa poata avea acces la medicamente de ultima generatie care sunt disponibile in Europa de mai bine de 6 ani. De la aceeasi data, actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite se va face la fiecare 180 de zile, cu noile produse.

De asemenea, Ministerul Sanatatii va propune Guvernului in cursul lunii aprilie, incheierea unui memorandum care sa reprezinte un angajament al ambelor parti, pe termen mediu si lung.

In ceea ce priveste directiva platilor intarziate, ARPIM sustine initiativa Ministerului Sanatatii de a implementa un calendar de esalonare a platilor datoriilor pana la sfarsitul anului 2014, astfel incat sa nu se realizeze o presiune financiara care sa nu poata fi suportata de sistemul sanitar.



Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Ca-n povesti….
    Citind declartiile ministrului am avut un moment de visare, Mnistrul Sanatatii parea un Făt Frumos care intr-un an crestea cat….., dar imediat mi-am revenit: Nicolaescu nu este Fat frumos, politicienii mint, asa ca in final constat ca am citit declaratii de doi bani si mi-am readus in minte limbajul de lemn….

Adaugati un comentariu


 

*