Programul HIV/SIDA in pericol!

25 iulie 2014 | 0 comentarii |

Sute de pacienti asteapta sa fie inclusi in tratament sau au avut probleme pentru ca le-a fost intrerupta medicatia. UNOPA cere Guvernului sa aloce bani, la rectificare, pentru acest program si sa pregatesca bugetul pentru 2015.

 

Iulian Petre - UNOPA

Iulian Petre – UNOPA

Directorul executiv al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Iulian Petre trage un semnal de alarma, aratand ca din cauza finantarii deficitare, sute de pacienti asteapta sa fie inclusi in tratament sau li s-a intrerupt medicatia. Petre a cerut Executivului sa suplimenteze fondurile pentru Programul HIV/SIDA la rectificare si sa aloce un buget corespunzator pentru 2015, intrucat la ora actuala sunt sute de bolnavi pe listele de asteptare la tratament. Presedintele UNOPA sustine ca in lunile aprilie si mai in mai multe judete existau peste 200 de pacienti pe lista de asteptare, iar daca la rectificarea bugetara Guvernul nu gaseste bani pentru urmatoarele cinci luni si pentru inceputul anului 2015 vor exista intreruperi de tratament repetate, mentionand ca in Iasi, Suceava, Constanta, Sibiu si Craiova s-au inregistrat intreruperi de tratament.

Daca Guvernul nu gaseste bani la rectificare pentru urmatoarele cinci luni, la inceputul anului 2015 vom avea intreruperi frecvente de tratament. Este o incertitudine care ne-a obosit. Nu este nromal ca bolnavii sa vina la cinci zile la spital sa-si ia tratamentul. Unii renunta la lupta cu boala. Poate a fost o greseala sa vina programul inapoi la MS”, a aratat Petre.

 

HIV-SIDADirectorul UNOPA a mai mentionat ca s-a colaborat foarte bine cu MS, rezolvand fiecare caz in parte, dar este nevoie urgenta de o strategie pentru 2015 si in perspectiva.

Nu este normal ca medicii sa nu stie daca la 1 august vor avea bani sa dea tratamente. Este normal ca lucrurile sa fie vazute cu un an inainte. Un reper: anul 2012 cand programul era la CNAS si a avut sansa sa inceapa cu un buget aprobat de la inceputul anului, a mers foarte bine. In 2013 s-a mutat la Minister si domnul ministru de atunci a zis ca nu mai poate face mare lucru pentru ca era deja un buget aprobat. Ne gasim in 2014 cand avem probleme din nou de fapt nu sunt bani la MS. Avem liste de asteptare pentru HIV, lucru care pare o ciudatenie. Avem liste de asteptare cu pacienti care sunt amanati pentru a intra in tratament pentru ca nu stiu spitalele din tara cum va fi situatia peste o luna sau doua si asteapta putina certitudine ca sa nu inceapa acei pacienti tratamentul, iar dupa o luna, doua, trei sa nu stie daca mai au bani ca sa le dea tratament. A le strica o schema de tratament este mai grav decat a-i lasa sa astepte o luna- doua pentru a intra in tratament”, a adaugat Iulian Petre, potrivit caruia, in aprilie erau aproximativ 200 de pacienti pe liste, iar spitalele mai aveau bani pentru o luna.

 

laborator - HIVLa randul sau, Simona Erscoiu, medic primar boli infectioase la Casa Andreea din cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale Victor Babes, a atras atentia ca lucurile privind bolnavii cu HIV/SIDA incep sa fie destul de complicate, intrucat tot mai multi bolnavi sunt consumatori de droguri injectabile si purtatori ai virusului hepatitic C, fapt care ingreuneaza efectul tratamentului si impune o schema de tratament costisitoare si complicata. „Daca pana in 2009 erau in medie 70 – 100 noi cazuri pe an si niciun consumator de droguri printre cei cu HIV/SIDA, acum este o cresete logaritmica a consumatorilor de droguri. In Spitalul «Victor Babes», pana in 2004, nu era niciun fel de pacient cu infectie HIV depistat consumator de droguri. In 2007 au inceput sa apara, iar din 2009 pana in 2014 au fost descoperite 450 de cazuri de infectie HIV, din care 134 consumatori de droguri intravenoase. Unii au si hepatita C si nefiind foarte consecventi in tratament, nici la consiliere, bolnavii au ajuns sa aiba multidrog rezistenta la tuberculoza, ceea ce este foarte, foarte complicat. Pentru ei trebuie sa folosim scheme din ce in ce mai scumpe. 2013 a fost anul cu cei mai multi consumatori de droguri listati: din 207 cazuri cu HIV – 119 consumatori (57 la suta), iar in 2014 avem 37 la suta consumatori de droguri”, a aratat dr. Erscoiu.

In Romania, la 31 decembrie 2013 erau inregistrati 12.273 de pacienti infectati cu HIV/SIDA, din care peste 10.000 in evidenta activa, in tratament antiretroviral fiind doar aproximativ 8.000 dintre acestia din urma.

La Buzau, potrivit  Directiei de Sanatate Publica, nu au existat situatii de intrerupere a terapiei. La nivelul Sectiei de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta, unde exista un Compartiment pentru HIV/SIDA, se afla in tratament si supraveghere 125 de pacienti cu HIV (65 de barbati si 60 de femei), iar in ultimii trei ani au fost inregistrate 16 cazuri noi.

 


Adaugati un comentariu


 

*