Problema imigrantilor pune autoritatile sanitare din Romania in alerta

28 august 2015 | 0 comentarii |

Cei care vor fi repartizati pentru a primi adapost in Romania vor fi atent monitorizati din punct de vedere medical, existand riscul ca acestia sa fie purtatorii unor boli periculoase, cum ar fi poliomielita.

 

imigrantiCriza umanitara fara precedent cauzata de exodul masiv de imigranti care fug din calea razboiului  care se poarta de ani de zile in tarile Orientului Mijlociu a ajuns si la granitele Romaniei si este o chestiune de timp pana cand tara noastra va trebui sa se impice in rezolvarea acestei crize, ca tara membra a Uniunii Europene. Pentru ca tarile mai dezvoltate in care doresc sa ajunga cei mai multi dintre imigranti nu pot face fata valului masiv, la nivelul UE s-a pus problema ca acestia sa fie repartizati fiecarei tari membre a unuinii, autoritatile europene parand ca la acest moment sunt depasite de situatie. Conform schemei propuse de Comisia Europeana, Romania ar urma sa primeasca 2.362 de imigranti, iar acest fapt va pune in dificultate autoritatile romane, care la randul lor nu sunt pregatite pentru a acorda azil unui numar atat de mare de imigranti.

Sosirea imigrantilor in Romania va constitui si o serioasa problema de sanatate publica, fapt recunoscut ieri chiar de ministrul Sanatati, Nicolae Banicioiu, care a spus ca acestia provin din tari care se confrunta cu diferite probleme medicale.

 

imigranti 2Chestionat in privinta acestei probleme, ministrul a declarat intr-o conferinta de presa ca toti imigrantii care vor fi primiti oficial in Romania vor primi asistenta medicala gratuit si ca fiecare va fi supus unui control medical imeidat ce va fi ajuns in tara, avand in vedere faptul ca provin din zone de conflict unde exista numeroase probleme de sanatate si sunt prezente boli care in Romania sunt considerate eradicate, cum ar fi, spre exemplu, poliomielita. „Controlul medical este firesc avand in vedere faptul ca respectivele persoane vin din regiuni diferite, zone ce se confrunta din punct de vedere medical cu probleme diferite. De exemplu, in Siria se consemneaza in prezent multe cazuri de poliomelita, asa ca va fi necesara investigarea starii de sanatate a imigrantilor si exista potentialul pentru efectuarea unei asemenea proceduri”, a declarat ministrul Banicioiu.

 

hrana in spitaleIn alta ordine de idei, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, Banicioiu a anuntat ca dupa majorarea cu 25 la suta a salariilor din Sanatate, urmatorul pas va fi cresterea valorica a normei de hrana in spitale. In acest sens, a fost deja initiat un proiect de hotarare de guvern, ministrul mentionand ca bugetul Sanatatii dispune la acest moment de resursele financiare necesare pentru a imbunatati hrana pe care pacientii o primesc in spitale. „Mai buna gestionare a fondurilor unitatilor medicale, ca si inlaturarea unor carente constate in spitalele romanesti, au condus la economii care permit, conform analizelor efectuate, si o imbunatatire a hranei pacientilor internati”, a mai precizat Nicolae Baicioiu.

Acesta s-a referit si la cazul managerului de la Spitalul Judetean Ploiesti care intre timp a primit mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile, fiind acuzat de luare de mita. In ceea ce-l priveste, ministrul a declarat ca trebuie sa suporte consecintele in cazul in care va fi gasit vinovat, precizand ca „nimeni nu a obligat pe cineva sa participe la concursul de manager de spital. In momentul cand cineva decide sa doreasca o asemenea functie trebuie sa fie pe deplin constient de responsabilitatea pe care o are atat fata de personal, fata de pacienti, dar si fata de gestionarea patrimoniului institutiei in care a fost investit conducator”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*