Primul transplant de telocite a fost realizat cu succes de chinezi

23 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Mai exact, a fost vorba despre izolarea cardiaca a telocitelor si transplantul lor in intr-o inima post infarct. Telocitele au fost descoperite de cercetatorii romani de la Institutul „Victor Babes”, dar statul roman a considerat ca „subiectul nu este suficient de interesant”.

 

Primul transplant cu telocite a fost realizat de medicii chinezi, intr-unul dintre cele mai mari laboratoare din lume, se anunta intr-un comunicat preluat de presa din intreaga lume. Prof. DQ Cai, director al Key Laboratory for Regeneration Medicine, Ji Nan University din Canton (Guangzhou), China, este cel care a transpus in realitate speranta de vindecare a bolnavilor de inima.

Potrivit comunicatului amintit, „este vorba despre izolarea cardiaca a telocitelor si transplantul lor in inima post infarct miocardic”, in urma careia s-a inregistrat „o imbunatatire clara a performantelor inimii bolnave”. 

In 2010, echipa formata din sase tineri cercetatori romani de la Institutul „Victor Babes” condusa de academicianului Laurentiu Mircea Popescu anunta o descoperire revolutinonara. Era vorba despre telocite, un soi de celule stem care repara muschiul inimii. Analizand aceste celule, cercetatorii au ajuns la o concluzie foarte importanta, si anume ca atat inima, cat si creierul, au puterea de a se regenera. Telocitele sunt celule cu corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi (asemanatoare prelungirilor neuronilor), prezente in aproape toate organele corpului. Ele nu pot fi vazute la microscopul obisnuit, întrucat prelungirile sunt sub limita de detectie a acestuia, iar la microscopul electronic au fost vizualizate cu siguranta fragmente de telopode si inainte ca cercetatorii romani sa le remarce, dar au fost ignorate ori trecute cu vederea.

Stirea despre descoperirea cercetatorilor romani a a facut inconjurul lumii, starnind interesul a numeroase laboratoare din SUA, China, Brazilia, Marea Britanie,  Germania sau  Israel. Perspectiva folosirii in parctica medicala a acestei descoperiri i-a determinat pe chinezi sa faca oferte de milioane de euro pentru continuarea cercetarilor.

Statul roman nu s-a aratat insa interesat de descoperirile care revolutioneaza lumea medicala, asa ca nu a dat doi bani pe celulele care ar putea trata infarctul. Acum, aceste celule sunt deja folosite de chinezi, iar pentru ca noi sa fi putut lucra impreuna cu ei ar fi fost nevoie de bani. Bani pe care statul roman, mai precis Guvernul Boc nu a  vrut sa-i dea, considerand ca „subiectul nu este suficient de interesant”, desi dupa cum sustin cercetatorii era „cea mai mare descoperire a medicinii romanesti dupa al doilea razboi mondial” .

Dupa ce au descoperit telocitele, cercetatorii romani au plecat la Shanghai. Colegii lor chinezi au recunoscut ca celula ar putea fi una dintre solutiile viitorului pentru regenerarea inimii dupa infarctul miocardic.

Rezultatul, realizarea cu succes a primului transplant.

Saptamana viitoare, prof. DQ Cai si-a anuntat venirea in Romania si va  oferi informatii referitoare la transplantul realizat. Medicul va prezenta si  planurile Chinei privind telocitele, precum si stadiul in care se afla parteneriatul dintre Universitatea Harvard si Institutul pe care il coordoneaza.

Alaturi de el se va afla, asa cum era de asteptat, acad. L. M. Popescu, romanul care a descoperit telocitele.


Categorii: Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*