Prima femeie general din istoria medicinei militare din Romania este o buzoianca

2 decembrie 2015 | 23 comentarii |

Medicul Florentina Ionita-Radu, comandantul Spitalului Militar Central a fost avansata la gradul de general de brigada cu o stea, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei.

 

Ceremonia de avansare, la |Cotroceni

Ceremonia de avansare, la Cotroceni

1 Decembrie 2015 a constituit o premiera pentru istoria medicinei militare din Romania.  Comandantul Spitalului Militar Central, buzoianca Florentina Ionita-Radu a devenit prima femeie general din istoria de 184 de ani ai acestei institutii.

Potrivit unui comunicat al MapN, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, presedinte Klaus Werner Iohannis a semnat decretul de avansare, in gradul de general de brigada cu o stea, al colonelului medic conf. univ. dr. Florentina Ionita-Radu, comandantul (directorul general) al Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Daviladin Bucuresti, decretul fiind contrasemnat de premierul Dacian Ciolos, in baza propunerii formulate de Ministrul Apararii Nationale.

In felul acesta, Buzaul isi intareste amprenta pe lasata de-a lungul vremii, asupra Spitalului Militar Central, unde numerosi medici buzoieni si ramniceni au profesat sau profeseaza la ora actuala, multi dintre ei avand functii de conducere a unor sectii si chiar de comandanti ai spitalului.

 

Avansare- Florentina Ionita RaduFlorentina Ionita Radu este absolventa a Colegiului National „B.P.Hasdeu”, promotia 1983,  om acelasi an intrand la Facultatea de Medicina Militara a UMF „Carol Davila” Bucuresti. Este medic primar Medicina Interna si are si o specializare in Gastroenterologie. Pana in 2014, cand a fost numita, prin concurs, comandant al SUUMC, a condus Sectia de Gastroenerologie a unitatii medicale.

In luna august, comandantul Spitalului Militar Central, dr. Florentina Ionita Radu, a primit Ordinul „Meritul Sanitar” in grad de Cavaler, printr-un decret semnat de Presedintele Romaniei.

Reamintim ca unul dintre testele de maxim profesionalism si operativitate a fost dat de Spitalul Militar Central in urma incendiului de la Clubul Colectiv, din 30 octombrie. La SUUMC au fost internati 12 raniti in noaptea tragediei, iar in 27 noiembrie, mai erau patru, toti in stare stabila. Spitalul Militar este singurul in care nu a decedat niciunul dintre ranitii de la Colectiv, nici dintre cei care au ramas aici pentru a fi tratati, nici dintre cei transferati in alte spitale din Bucuresti si nici dintre cei transferati la clinici din strainatate.

 



Comentarii (23)

  1. Nicu Iordache spune:

    Cu tot respectul ptr d-na Florentina general in medicina militara din Romania. Mult succes in activitate.

Adaugati un comentariu


 

*