Preventia si tratamentul, teme principale la Conferinta Nationala Alzheimer

28 februarie 2017 | 0 comentarii |

Daca aparitia bolii nu poate fi prevenita, specialistii spun ca se poate actiona preventiv asupra unor factori care grabesc evolutia acesteia.

 

gala asistenti congresProblemele pacientilor cu Alzheimer si ale familiilor acestora, modalitatile prin care anumiti factori declansatori pot fi preveniti si imbunatatirea vietii pacientilor cu aceasta afectiune prin tratamente corecte au fost principalele probleme dezbatute la cea de-a saptea editie a Conferintei Nationale Alzheimer. Desfasurata sub titlul „Diagnostic in criza: de la disperare la decizii nepotrivite si consecinte dramatice”, Conferinta a inclus, pe parcursul a patru zile, atat comunicari stiintifice dedicate specialistilor, cat si workshop-uri dedicate pacientilor, familiior acestora si publicului larg interesat de acest subiect.

Temele abordate in cadrul comunicarilor stiintifice, au vizat atat aspecte medicale, de diagnostic si ingrijire, cat si de cercetare fundamentala, aspecte legislative, terapii specifice. De asemenea, s-a discutat si despre evaluarea si combaterea stigmei fata de aceasta patologie la populatia din Romania si a sindromului burn-out in randul personalului de ingrijire, tinand cont ca Alzheimer este o boala care ii solicita foarte mult si pe apropiatii persoanei bolnave sau pe cei in grija caruia pacientul este incredintat.

Evenimentul a fost organizat de Societatea Nationala Alzheimer, al carei presedinte, prof. dr. Catalina Tudose a prezidat si lucrarile conferintei.

 

Dr. Catalina Tudose

Dr. Catalina Tudose

Pe langa temele stiintifice printre care s-au numarat prezentarea rezultatelor unor studii clinice recente, a efectelor imunoterapiei sau a terapiei prin miscare, au fost abordate si aspectele sociale pe care le implica o astfel de afectiune. In acest context, dr. Catalina Tudose a precizat ca o familie care doreste sa isi asume responsabilitatea ingrijirii unei persoane cu Alzheimer, ar trebui sa stie mai intai ce varsta are aceasta si care sunt bolile de care sufera. In acest sens trebuie  sa existe o evaluare a starii de sanatate, facuta de un medic de familie. „Daca exista co-morbiditati, ar trebui ca alti specialisti — un cardiolog, un neurolog, un oncolog, un diabetolog — sa regleze problemele somatice, pentru ca nu se incepe evaluarea cognitiva cat timp toate aceste cauze, patologii care pot genera deficit cognitiv, nu sunt reglate. Dupa aceea, trebuie cautat un specialist care are abilitatea de a pune un diagnostic de tulburare neuro-cognitiva, respectiv un psihiatru, un neurolog, un geriatru. Ideal ar fi ca primul diagnostic sa fie facut in centre unde exista aceasta echipa multidisciplinara”, a mai precizat presedintele conferintei.

 

Dr. Ovidiu Bajenaru

Dr. Ovidiu Bajenaru

La randul sau, prof. Dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele onorific al Societatii de Neurologie din Romania a vorbit despre preventie in cazul maladiei Alzheimer, precizand ca aparitia bolii nu poate fi impiedicata, insa evolutia sa poate fi incetinita prin preventie, actionandu-se in acest scop asupra unor factori facorizanti care accelereaza procesul de degenerare cognitiva. „Un aspect particular asupra caruia putem sa actionam tocmai pentru a preveni nu sunt mecanismele bolii, ci factorii de risc. Pentru ca aceasta boala recunoaste o serie de factori de risc, dintre care unii modificabili, si ma refer aici la factorii de risc metabolici si vasculari. Trebuie sa spunem ca diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, obezitatea si toti ceilalti factori de risc — fibrilatia arteriala, bolile cardiace — sunt in egala masura factori de risc pentru boala coronariana, pentru accidentul vascular si cerebral si pentru grabirea manifestarilor clinice ale bolii Alzheimer”, a precizat dr. Ovidiu Bajenaru, in cadrul conferintei, subliniind ca acesti factori de risc trebuie identificati cu mult inainte ca boala sa ajunga deja in faza de dementa. „Ce putem face astazi este sa ne ducem mult in fata, in perioada in care boala nu a ajuns in stadiul de dementa si sa identificam acesti factori de risc si sa ii tratam corect, pentru ca avem sansa sa prevenim ca pacientul sa ajunga sa se manifeste in stadiu demential, iar daca da, asta sa se intample asta cat mai tarziu. Noi, de fapt, nu tratam boala, ci bolnavul care are boala Alzheimer si care de regula nu are numai aceasta boala, are multe co-morbiditati — ma refer la bolile vasculare, cardiovasculare si cerebrovasculare”, a mai adaugat specialistul.

 

alzheimer (1)In prezent, principalele probleme din Romania legate  boala Alzheimer  sunt diagnosticarea tardiva, serviciile inadecvate destinate celor cu aceasta afectiune si slaba calitate a acestor servicii.  Astfel, conform datelor actuale, se estimeaza ca in Romania sunt approximativ 275.000 de persoane care sufera de Alzheimer, insa numai 35.000 dintre acestea sunt diagnosticate. Totodata, in cele mai multe cazuri, diagnosticarea se face foarte tarziu, dupa ce boala a evoluat iar starea de sanatate a pacientului este ireversibila. In ceea ce priveste serviciile, bolnavii nu beneficiaza de centre de zi, familiile si ingrijitorii nu au parte de niciun fel de sprijin social, serviciile de ingrijire la domiciliu sunt inflexibile, iar personalul calificat pentru a acorda ingrijiri la domiciliu este insuficient fata de nevoile reale. De asemenea, Societatea Romana pentru Alzheimer reclama si slaba pregatire a specialistilor, lipsa serviciilor de ingrijiri paliative, precum si dezinteresul autoritatilor pentru nevoile de baza ale persoanelor cu dementa.


Adaugati un comentariu


 

*