Presedintele Colegiului Psihologilor, trimis in judecata de DNA

Seful psihologilor, Mihai Anitei a incheiat contracte cu el insusi si cu sotia sa si a incercat sa demonstreze ca a lucrat mai mult de 24 de ore pe zi, 7 zile din 7, astfel ca este acuzat de confilct de interese in forma continuata si de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente false.

 

Prof. dr. Mihai Anitei

Prof. dr. psih. Mihai Anitei

Este incredibil cum poate un om sa creada ca va convinge pe cineva ca el poate face ca ziua sa aiba mai mult de 24 de ore si ca poate munci in acest ritm, 7 zile din 7, fie aceasta persoana si seful psihologilor din Romania. Pana acum, nimeni nu a putut demonstra ca poate fi, in acelasi timp, in doua sau mai multe locuri sau ca poate munci non-stop, 7 zile din 7, ori ca poate face ca ziua sa aiba mai mult de 24 de ore. Iar asta, fara a mai pune la socoteala nevoile fiziologice, orice om avand nevoie de un anumit timp in care cel putin sa manance, sa se spele sau sa doarma.

Se pare insa ca asa cum reiese dintr-o ancheta demarata in urma cu ceva timp de catre procurorii Directiei Nationale Anticorputie, impotriva profesorului doctor Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, toate cele enumerate mai sus, sunt posibile. Procurorii anticoruptie nu s-au lasat insa convinsi de ceea ce a incercat psihologul sa acrediteze, asa ca ancheta s-a finalizat, la sfarsitul lunii martie, cu trimiterea acestuia in judecata, pentru doua fapte asimilate infractiunilor de coruptie. Cele doua fapt de care seful psihologilor este acuzat sunt conflictul de interese in forma continuata si folosirea ori prezentarea cu rea-credinta a unor documente false, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept a unor fonduri europene. Din rechizitoriul intocmit de procurori rezulta ca acesta a incheiat doua contracte de prestari servicii cu el insusi si un alt contract cu sotia sa, ulterior prezentand si documente false pentru a justifica aceste servicii, documente din care rezulta ca acesta ar fi muncit chiar si mai mult de 24 de ore pe zi.

 

AniteiIn realitate, procurorii arata ca miza urmarita de presedintele Colegiului Psihologilor au constituit-o banii europeni alocati printr-un proiect vizand specializarea consilierilor de orientare profesionala, derulat de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca, in parteneriat cu Colegiul Psihologilor din Romania.

Procurii arata ca, in calitate de presedinte al acestui for, Mihai Anitei a incheiat doua contracte cu el insusi, pe care le-a semnat atat ca reprezentant al organizatiei, cat si ca prestator de servicii. Si, ca sa pastreze toti banii in propria casa, un alt contract i-a fost atribuit sotiei sale. „Cele doua contracte de prestari de servicii au fost incheiate pe o durata de un an de Mihai Anitei, in numele Colegiului Psihologilor din Romania, cu psihologul Mihai Anitei, avand ca obiect prestarea de catre acesta a unui numar de 1.596 de ore ca si coordonator tehnic in cadrul proiectului, respectiv 1.008 ore ca expert elaborare ghid deontologic pentru formarea formatorilor”, se arata in rechizitoriul procurorilor.

Celalalt contract de prestari servicii a fost incheiat de Mihai Anitei in numele Colegiului Psihologilor din Romania, cu sotia sa, tot psiholog, avand ca obiect prestarea activitati supervizare consilieri de orientare profesionala, pentru o durata de 672 de ore.

Mihai Anitei a obtinut astfel un folos pentru sine si pentru sotia sa de 336.147 de lei, din care 307.475 lei reprezinta suma aferenta contractelor incheiate cu propria persoana si 28.672 lei, suma aferenta contractului incheiat cu sotia sa.

 

dnaUlterior, pentru a justifica sumele de bani primite in baza celor doua contracte pe care le incheiase cu el insusi, seful psihologilor a prezentat, la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, 28 de rapoarte cu date nereale si inexacte, din care sa rezulte orele pe care acesta le prestase ca expert in cadrul programului.

In urma analizei documentelor furnizate, s-a observat lesne ca acestea erau nereale, dat fiind faptul ca orele prestate nu puteau fi efectuate, fizic. La o simpla insumare a orelor declarate ca fiind lucrate in cadrul proiectului, cu celelalte ore pentru care acesta era salarizat sau le presta benevol in alte activitati, reiesea ca Mihai Anitei lucrase peste 20 de ore pe zi, inclusiv in zilele de sambata si duminica, sau chiar un numar de ore de munca ce depasea durata unei zile. In plus, activitatile desfasurate in cadrul proiectului nu erau datate si nici nu erau insotite de documente care sa indice si sa justifice volumul orar zilnic sau saptamanal al muncii prestate si pentru care Anitei solicitase plata. A rezultat astfel ca seful psihologilor incasase fondurile alocate in cadrul proiectului fara a presta orele de consiliere mentionate in rapoarte.

Pe langa trimiterea sa in judecata pentru faptele mentionate mai sus, DNA a dispus si instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ale inculpatului, in vederea recuperarii prejudiciului cauzat si a cheltuielilor judiciare, pana la concurenta sumei de 336.147 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*