Premiera romaneasca in domeniul transplantului

28 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

In Romania se realizeaza acum intreaga patologie din domeniul transplantului medular, dupa ce la inceputul acestei saptamani, medicii de la Fundeni au realizat primul haplo-transplant din tara.

 

Institutul Fundeni

Spitalul Fundeni

Inceputul acestei saptamani a consemnat o noua premiera medicala romaneasca, eveniment ce marcheaza totodata momentul de la care, in sistemul medical autohton se realizeaza toata patologia din domeniul transplantului medular. Interventia a avut loc la Institutul Clinic Fundeni, fiind vorba de primul transplant de maduva intre persoane compatibile in proportie de 50 la suta.

Procedura, numita haplo-transplant, se realizeaza in mod obisnuit intre persoane compatibile in proportie de suta la suta, insa medicii de la Fundeni au reusit realizarea acestei proceduri in cazul unui pacient si al unui donator care erau compatibili in proportie de doar 50 la suta. In acest caz, donatorul a fost chiar mama pacientului transplantat, interventia fiind prima de acest gen efectuata vreodata in Romania. Echipa medicala a fost coordonata de medicul hematolog Alina Tanase, care a precizat ca acest tip de interventie se realizeaza de mult timp in Statele Unite si ca medicii romani au deprins tehnicile de haplo-transplant de la specialisti americani veniti la Fundeni special in acest scop.

 

spital fundeni 3Premiera medicala a fost anuntata de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, insa nici acesta, nici personalul medical nu au oferit mai multe detalii, anuntand doar ca saptamana viitoare, subiectul va fi tratat mult mai pe larg, in cadrul unei conferinte la care va participa si pacientul transplantat.

Banicioiu a tinut sa precizeze totusi ca odata cu realizarea acestei interventii, Romania a devenit tara in care se poate efectua orice operatie ce tine de patologia transplantului medular, haplo-transplantul fiind singura procedura care lipsea pentru a completa intreaga serie de interventii din aceasta gama. Totodata, ministrul Sanatatii a evidentiat meritele echipei medicale care a realizat cu succes aceasta operatie, in conditiile in care donatorul si primitorul erau compatibili 50 la suta, subliniid ca, de obicei, interventiile se efectueaza doar cand este vorba de persoane compatibile suta la suta.

 

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Intrucat evenimentul a avut loc intr-un context oarecum nefericit, prilejuit de anuntarea Indexului European al Serviciilor Medicale, in care Romania ocupa penultimul loc, ministrul Banicioiu a comentat si acest aspect. El a recunoscut ca ca mai sunt multe de facut in sistemul medical, dar a promis ca Ministerul Sanatatii incearca sa aloce fonduri, cu prioritate, domeniilor unde sistemul este deficitar. „Stiti foarte bine, sunt foarte multe de facut in sistemul sanitar. Incercam sa ne ridicam la nivelul tarilor europene, avand in vedere ca, foarte multi ani, nu s-a investit in sanatate… Ati vazut ca incercam sa alocam prioritar mai ales in domeniile unde suntem deficitari”, a mai declarat ministrul Sanatatii.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*