Premiera medicala mondiala la spitalul Marie Curie, cu aparatura de imprumut

3 iunie 2015 | 0 comentarii |

Dr. Catalin Cirstoveanu a efectuat pentru prima data in lume o procedura de dializa hepatica la un sugar, iar acum strange bani pentru achizitionarea aparatului care i-a fost pus la dispozitie de importator, facand posibila efectuarea acestei interventii.

 

dializa marie curieCazul recent al unui pacient nou nascut ajuns in stare grava la spitalul Marie Curie ilustreaza perfect situatia actuala a sistemului public de sanatate din Romania, care dispune de medici capabili de mari performante, dar care nu au la dispozitie mijloacele necesare pentru a-si exercita profesia la dimensiunea competentei lor. Bebelusul, ajuns in stare foarte grava la spitalul Marie Curie, a fost supus unei proceduri efectuate in premiera mondiala de medicul Catalin Cirstoveanu, in conditiile in care acesta avea la indemana un aparat pus la dispozitie pentru o perioada limitata de un importator, unitatea medicala neavand fondurile necesare pentru aceasta achizitie. Se poate spune ca a fost vorba despre un pas important facut in medicina, iar ironia soartei face ca acest pas sa fie facut cu aparatura de imprumut. Concret, este vorba despre prima dializa hepatica efectuata vreodata unui pacient sugar, procedura vitala salvarii vietii pacientului care ajunsese la spitalul Marie Curie.

Doar norocul a facut ca in momentul respectiv, Sectia Neonatologie a spitalului sa aiba la dispozitie aparatul de dializa necesar efectuarii acestei proceduri, pus la dispozitie de un importator de aparatura medicala, pentru ca medicii sa se familiarizeze cu functionarea acestuia.

 

dializa marie curie 2Copilul avea complicatii renale si hepatice foarte grave, iar medicul Catalin Cirstoveanu a decis ca singura solutie pentru salvarera lui era efectuarea unei dialize hepatice. Cu toate ca pana la acel moment, nicaieri in lume nu se mai realizase o astfel de procedura in cazul unui pacient cu o varsta atat de frageda, medicul a decis sa profite de sansa de a avea la dispozitie aparatul de dializa furnizat temporar de catre importator. Procedura a fost efectuata cu succes, iar viata copilului a fost astfel salvata, multumita echipei medicale si faptului ca specialistii au avut la dispozitie aparatura necesara, fara de care eforturile lor de a salva copilul ar fi fost, probabil, sortite esecului.

Sansa pe care a avut-o copilul a carui viata a fost astfel salvata s-ar putea sa nu o mai aiba si altii ca el, in cazul in care unitatea medicala nu va putea sa isi achizitioneze respectivul aparat de dializa, intrucat importatorul nu il va lasa la nesfarsit la dispozitia medicilor de aici.

 

Dr. Catalin Cirstoveanu

Dr. Catalin Cirstoveanu

Constient de acest fapt, medicul Catalin Cirstoveanu a decis sa se implice activ in demersurile pentru strangerea celor 20.000 de euro necesari achizitionarii aparatului de dializa care ar putea salva vietile multor nou-nascuti, in special cei veniti pe lume prematur. Nu este prima data cand dr. Cirstoveanu se implica in astfel de actiuni, el fiiind primul medic din tara care a dezvoltat proiecte de strangere de fonduri pentru modernizarea unei unitati medicale de stat.

Totodata, medicul de la Marie Curie este cel care s-a zbatut pentru refacerea de la zero a Unitatii de Terepie Intensiva pentru Nou Nascuti a spitalului. Inainte ca sectia sa fie refacuta, medicul obisnuia sa se urce in avion impreuna cu pacientii pe care nu ii putea opera din cauza lipsei aparaturii, plecand cu ei la clinici din strainatate si operandu-i aici. In prezent, operatiile pe care le efectua in strainatate pot fi efectuate in tara, la spitalul Marie Curie, insa medicul nu pare dispus sa renunte la eforturile pentru dotarea spitalului, cu toate cele necesare.

 

spital marie-curieA initiat astfel un proiect de strangere de fonduri pentru achizitia aparatului de dializa care ii poate salva pe copiii sub doua kilograme, cu insuficienta renala. A atras in acest proiect si Fundatia Genesis Collegiate, institutie educationala care se implica in fiecare an in proiecte de responsabilitate sociala. Nu este prima colaborare de acest gen intre organizatie si spitalul bucurestean, in anul 2011, fundatia reusind sa stranga 15.000 de euro pentru achizitionarea unui aparat de scanare venoasa care a reusit sa salveze pana acum sute de copii nascuti prematur.

De aceasta data, pentru a strange cei 20.000 de euro necesari achizitionarii aparatului de dializa, fundatia va organiza un eveniment caritabil. Totodata, a fost lansata o platforma prin care oricine poate dona o suma cat de mica pentru sprijinirea proiectului sau poate deveni fundraiser, pentru a-i convinge si pe altii sa ia parte la aceasta actiune. Pentru donatii sau pentru a deveni fundraiser, platforma poate fi accesata AICI, orice donatie fiind binevenita si orice alta persoana, institutie sau organizatie atrasa in acest proiect putand contribui la salvarea unor vieti.

 


Adaugati un comentariu


 

*