Planul strategic de prevenire si combatere a infectiilor nosocomiale a fost lansat

In perioada urmatoare, mai multe categorii de medici vor urma cursuri de pregatire organizate de Ministerul Sanatatii, pentru a sti cum sa identifice aceste infectii si sa ia masurile ce se impun pentru a limita efectele negative.

 

salon pacienti eliasMinisterul Sanatatii a lansat, astazi, Planul Strategic de Prevenire si Combatere a Infectiilor Nosocomiale, conceput pentru perioada 2016-2018. Autoritatile din Sanatate au luat decizia de a elabora un astfel de plan in urma tragediei din clubul Colectiv, dupa ce mai multe victime internate in spitalele din Capitala au contractat astfel de infectii, care in final le-au fost fatale.

Semnale de alarma despre numarul mare de infectii nosocomiale din spitalele romanesti si despre faptul ca acestea sunt subraportate fusesera trase si inainte de momentul tagic din 30 octombrie 2015, de catre reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii, insa initiarea unui astfel de plan ar fi fost cu siguranta amanata, daca nu ar fi avut loc evenimentul din Colectiv.

In primele zile de la investirea sa ca ministru al Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu a anuntat ca punerea in aplicare a unui astfel de Plan strategic constituie una dintre prioritatile mandatului sau, dispunand in acelasi timp o serie de controale incrucisate in spitalele din tara, pentru a se realiza o situatie exacta a incidentei acestor infectii.

In vederea fundamentarii Planului Strategic, Ministerul Sanatatii a derulat activitati de evaluare a  activitatilor specifice si a structurii de personal din 112 spitale la nivel national, selectate pe baza tipului de activitati medicale desfasurate, corelate cu riscul de aparitie a infectiilor nosocomiale  si de emergenta a rezistentei bacteriilor la antimicrobiene (spitale judetene de urgenta, institute clinice, spitale de boli infectioase, maternitati).

 

Patriciu Achimas-Cadariu

Patriciu Achimas-Cadariu

Pe baza datelor centralizate in urma actiunilor de control s-au trasat principalele directii de actiune in cadrul planului strategic, care a fost prezentat pe larg, astazi, de ministrul Cadariu, cu ocazia lansarii. „Am facut o evaluare interjudeteana, consecutiv celei intrajudetene prin inspectia sanitara. Am verificat, am format grupuri de inspectori din doua judete care au verificat un al treilea judet si le vom prezenta prin comparatie cu ce s-a intamplat la inspectia intrajudeteana. Sunt diferente importante. Pe de alta parte, am trimis un chestionar principalelor 100 de spitale cele mai expuse la infectii, tocmai pentru a evalua situatia, pentru a vedea ce lipsestete”, a declarat ministrul Sanatatii.

Pentru indeplinirea acestor obiective au fost stabilite o serie de directii de actiune, prevazute in 3 pachete de activitati – legislativ, organizatoric, investitii:

– Elaborarea si aprobarea actelor normative necesare coordonarii domeniului la nivel national;

– Un plan de investitii care sa imbunatateasca/ standardizeze dotarea laboratoarelor de microbiologie si a SPCIN din cadrul unitatilor sanitare implicate in program;

– Instruirea personalului implicat in activitatea de prevenire, supraveghere, diagnostic si control al infectiilor nosocomiale din unitatile sanitare.

 

medici dezinfectantPrecizand ca spitalele au obligatia prin lege de a-si rezolva problemele legate de infectiile nosocomiale, ministrul a recunoscut ca la ora actuala nu exista suficienti medici epidemiologi pentru a se ocupa de aceasta problema. „Avand in vedere ca nu avem suficienti epidemiologi, vom organiza cursuri de pregatire pentru mai multe categorii de medici, cei care sunt in spitale si sunt responsabili de infectiile nosocomiale, pentru a sti sa le indentifice, sa le puna in evidenta, sa parcurga toate detaliile”, a punctat Achimas Cadariu.

Imbunatatirea activitatii de supraveghere si limitarea rezistentei bacteriene la antimicrobiene in mediul spitalicesc, precum si reducerea consumului excesiv si nejustificat de antibiotice constituie, de asemenea, obiective ale Planului Strategic.

Fondurile necesare pentru desfasurarea activitatilor aferente Planului Strategic au fost estimate la 30.000.000 lei, din care 13.200.000 lei se vor cheltui pentru activitatile derulate in perioada mai-decembrie 2016.

 

hol spital Marie CurieLansarea planului de prevenire si combatere a infectiilor nosocomiale are loc in contextul unui nou scandal legat de acest aspect, starnit de o serie de dezvaluiri facute publice in urma unei investigatii jurnalistice. Conform acestor dezvaluiri, substantele dezinfectante livrate spitalelor romanesti sunt necorespunzatoare calitativ, fiind mult diluate, cu o concentratie mai slaba decat cea inscrisa pe eticheta, motiv pentru care utilizarea lor nu mai are efectul scontat, iar bacteriile din unitatile medicale, care stau la baza infectiilor nosocomiale, le fac fata cu succes. In plus, susbstantele respective nu sunt verificate de un laborator acreditat al statului, singurul laborator unde sunt testate fiind unul privat, avand acelasi administrator cu cel al firmei producatoare.

Informatiile au aparut in presa in cursul zilei de ieri, iar astazi, ministrul Cadariu a recunoscut ca Romania nu are laboratoare acreditate pentru analiza solutiilor dezinfectante folosite in spital, dupa ce ieri declarase ca nu avea cunostinta despre acest lucru. Acesta a mai spus ca avizele pentru solutiile dezinfectante provin de la institutii europene, conform unei directive, iar substantele sunt acceptate pe baza documentelor emise in afara tarii. Achimas Cadariu a mai spus ca, in urma dezvaluirilor aparute in presa, a dispus Corpului de control si DSP-urilor sa faca verificari privind calitatea dezinfectantelor din spitale, urmand a fi recoltate probe ce vor fi analizate in laboratoarele din strainatate.

Tot in aceasta dimineata, Parchetul General a anuntat ca s-a autosesizat in urma acestor dezvaluiri si a deschis un dosar penal.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*