Patru noi programe pentru pacientul critic, introduse pana la sfarsitul anului

Acestea se vor adauga celorlalte programe lansate anul trecut, respectiv programul pentru infarctul miocardic, cel pentru accidentul vascular, moarte subita din cauza cardiaca si programul pentru terapie intensiva.

 

chirurgie-cardiaca-expo-medical2Ministrul Nicolae Banicioiu a anuntat in cursul zilei de ieri ca pana la sfarsitul acestui an vor fi introduse patru noi progreme destinate pacientului critic, aceasta decizie fiind luata si tinand cont de faptul ca efectele benefice ale celorlalte programe similare lansate anul trecut, deja se fac simtite. Conform ministrului, in cursul acestui an urmeaza sa mai fie implementate programe vizand hemoragiile digestive superioare, icterul mecanic neoplazic, cancerul esofagian si chirurgia endovasculara periferica, in acest fel, bugetul total alocat pacientului critic ridicandu-se la 235 de milioane de lei. Cele patru noi programe se vor adauga celorlalte cinci deja lansate inca de anul trecut, mai precis programul pentru infarctul miocardic, cel pentru accidentul vascular, moarte subita din cauza cardiaca si programul pentru terapie intensiva, care deja isi fac simtite efectele. Astfel, conform datelor oficiale, doar in cazul programului pentru infarctul miocardic, mortalitatea datorata acestei cauze a scazut de la 13 la 5 la suta.

 

Dorel Sandesc

Dorel Sandesc

Referindu-se la acelasi aspect, secretarul de stat in ministerul Sanatatii, Dorel Sandesc, a precizat ca problema pacientului grav va constitui o prioritate pentru autoritati si in acest an, iar noile programe care vor fi implementate vor asigura o finantare suplimentara pe langa costurile de ingrijire. „Prin aceste programe, se asigura finantare suplimentara pe langa costurile de ingrijire, pentru ca se stie ca sumele decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu acopera costul real al celor mai grave cazuri din spitale. Vorbim de niste costuri specifice care vizeaza stenturile la infarctul miocardic, defibrilatoare implantabile la moarte subita de origine cardiaca, medicamente foarte scumpe si materiale consumabile pentru terapie intensiva. Spre exemplu, pentru icter mecanic, cauzat de cancerul digestiv, spitalul nu avea fonduri sa cumpere stenturi pentru toti pacientii, la fel in neoplasm esofagian unde este nevoie de proteze care se pun endoscopic si care sunt foarte scumpe. Apoi, in hemoragiile digestive, interventiile endoscopice au costuri ridicate, iar in patologia vasculara tehnicile endovasculare aduc beneficii mari pacientului. Astfel, toate acestea vor fi suportate prin programele nationale” a precizat secretarul de stat.

 

card-sanatate-medicIn alta ordine de idei, Banicioiu a vorbit si despre cardul de sanatate, spunand ca dupa prima luna de utilizare obligatorie a acestuia a fost inregistrata o economie de aproximativ 100 de milioane de lei la bugetul asigurarilor de sanatate. Conform ministrului, acest lucru a fost posibil datorita faptului ca, odata cu obligativitatea utilizarii cardurilor incepand de la 1 mai, a scazut numarul de servicii medicale raportate si apoi validate si astfel s-au redus si cheltuielile. „Prima luna de card de sanatate a adus o scadere a numarului de servicii. Astfel daca in aprilie 2015 s-au raportat 15.546.030 servicii, in mai au fost 12.228.000. O scadere semnificativa cu 3.318.030 a serviciilor decontate si validate. Ne apropiem astfel de ceea ce ne doream, ca numarul de servicii raportate sa fie la fel cu numarul de servicii validate” a anuntat Banicioiu in cursul zilei de ieri, precizand si ca banii astfel economisiti vor ramane tot in sistemul de Sanatate.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*