Pansamentul infectat

11 iunie 2015 | 0 comentarii |

Nina-3Cred ca se rasuceste in mormant marele microbiolog si imunolog Ion Cantacuzino, al carui nume il poarta Institutul care ani de-a randul a salvat romanii si alte natii de boli grave! Dupa ce a fost pus pe butuci  si pasat de la un  minister la altul,  oamenii de stiinta neputand sa lucreze, acum, premierul Ponta vine cu un pansament care, el insusi recunoaste, ar putea fi doar „o frectie la un picior de lemn”!

Cum altfel sa interpretam gestul „marinimos” pe care ni-l flutura sub nas premierul Romaniei care, in sedinta de Guvern de ieri, a anuntat ca va sterge datoriile institutului, printr-o Ordonanta de Urgenta?

Acordam ajutor de stat pentru Institutul  Cantacuzino – stergem toate datoriile si pornim de la un moment T0! Important este sa avem si un plan pentru ca in viitor sa nu se mai acumuleze datorii, iar Institutul National de  Cercetare-Dezvoltare sa isi exercite rolul strategic si de mandrie nationala”, a spus Ponta, in sedinta de Guvern, nedisimulandu-si insa scepticismul privind redresarea Institutului, a carui situatie spune ca este „complicata” si de aceea sunt „slabe perspective” sa produca ceva „mai repede de un an, un an si jumatate”.

Pai, de ce oare nu sunt sperante? Nu cumva pentru ca de trei ani incoace nu se intampla decat ca Institutul este din ce in ce mai afundat in groapa? Sigur, premierul ne spune ca l-a informat si pe presedintele Klaus Iohannis, care s-a dus sa vada cu ochii lui situatia si a spus cu subiect si predicat ca „este inadmisibil” ca un bun national de o astfel de valoare sa fie lasat sa moara, ca i-a dat lui „Nicolaescu, banii pe care i-a solicitat, i-a cheltuit si tot nimic n-au facut. Acum am propus Universitatii de Medicina si Farmacie sa stergem toate datoriile, sa platim absolut tot si sa-l ia ei. Nu l-au vrut”. Oare de ce ?

Poate ne explica primul ministru si de ce, pentru ca asa cum spune, in 2010 „s-a retras autorizatia si sunt slabe perspective ca intr-un termen foarte scurt sa obtina autorizatie. Deci, intre timp, tot o sa bagam bani si n-o sa produca nimic concret pentru piata mai repede de un an, un an si jumatate”.

Sa ne amintim insa ca in 2013, repornirea Institutului Cantacuzino a fost un „pariu” pe care premierul l-a facut cu ministrul de atunci, Eugen Nicolaescu, privind repornirea activitatii liniei de productie de vaccinuri. In 2 decembrie, cand a tinut prima fiola de vaccin in mana, Victor Ponta a recunoscut public ca a pierdut pariul, desi stia ca ANMDM gasise, la verificare, neregularitati. Probabil din acest motiv a si refuzat sa se lase vaccinat in fata jurnalistilor, dar nu s-a sfiit sa indemne romanii sa aiba incredere in aceste produse… Dar si mai important mi se pare ca ANMDM arata atunci ca in doua saptamani ar putea fi remediate deficientele si reluata productia, insa acest lucru nu s-a intamplat nici pana astazi, iar Institutul a fost lasat sa acumuleze datorii peste datorii, salariile nu s-au platit decat din cand in cand, iar specialistii au plecat in masa, catre alte locuri de munca mai sigure, unii chiar la institutele concurente, din strainatate. Oare de ce?!? Premierul nu s-a aratat impresionat in tot acest timp nici disperarea angajatilor, nici de pierderile statului care a cumnparat vaccinuri si seruri la preturi de 20 de ori mai scumpe, nici de lantul uman al studentilor de la Medicina si, probabil, nici de apelul presedintelui Iohannis

Mai mult, institutul a fost pasat Ministerului Educatiei, desi sursa lui principala de existenta nu era cercetarea ci productia de vaccinuri si seruri, apoi s-a incercat pasarea catre UMF Carol Davila, iar „colac peste lumanare”, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a mai acceptat nici firavul contract pentru efectuarea unor analize de laborator, pe motiv ca Institutul are datorii.

Acum, probabil, pentru a deturna atentia de la scandalurile in care este implicat, premierul pune un nou pariu, dar mizeaza tot la un rezultat negativ, lasandu-l pe actualul ministru sa se aleaga cu „oalele sparte”, in cazul unui esec programat. Altfel, de ce l-ar fi lasat pe acesta sa semneze un contract de achizitionare a vaccinurilor din import, pana in 2016?

In plus, a omis sa spuna, domnul premier, ca acest ajutor de stat nu va fi acordat decat daca va fi aprobat de Comisia Europeana. Daniel Constantin, presedintele Comitetului interministerial pentru gestionarea situatiei de la Cantacuzino, declara ieri, pentru Agerpres, ca desi Guvernul intentioneaza alocarea a 10 milioane de euro Institutului Cantacuzino,acest ajutor trebuie notificat la Comisia Europeana si speram sa obtinem un raspuns in perioada urmatoare”.

In plus, stergerea datoriilor ar putea reprezenta doar „salvarea” celor urmariti penal pentru dezastrul de la Institutul Cantacuzino, pentru ca va disparea prejudiciul, asa ca „pansamentul” pe care premierul spune ca-l ofera nu pare decat unul „infectat” de intentii ascunse, care nu au nicio legatura cu sanatatea si soarta romanilor si nici cu faptul ca Institutul Cantacuzino este un simbol al acestei tari…

 


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*