Pacientii reclama vulnerabilitatile dosarului electronic de sanatate

21 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Organizatia Pacientilor cu Boli Cronice – COPAC a cerut retragerea ordinului prin care acest dosar devine obligatoriu, pe motiv ca se incalca dreptul pacientului la confidentialitate.

 

dosarul electronicInitiativa destul de controversata a introducerii obligativitatii dosarului electronic al pacientilor este contestata in egala masura, atat de medici, cat si de pacientii. Daca medicii au criticat vulnerabilitatile sistemului informatic din sanatate, desi dosarul electronic functioneaza de cativa ani, pacientii au adus argumente prin care solicita renuntarea la obligativitate.

Astfel, medicii sunt ingrijorati de faptul ca aceste dosare vor functiona pe sistemul informatic al cardului de sanatate pe care il vor ingreuna si mai mult, in conditiile in care deja este pe butuci”, ca si de faptul ca ar putea fi obligati la si mai multa scriptologie ca pana acum, in defavoarea actului medical, pacientii s-au aratat nemultumiti ca li se incalca dreptul la confidentialitate.

Un Ordin ministerial intrat in vigoare la data de 12 noiembrie prevede ca toata populatia trebuie sa aiba un dosar electronic de sanatate, indiferent daca pacientii se adreseaza sistemului public de Sanatate sau celui privat. Initiativa nu este una noua, dosarul electronic functionand inca din 2014, insa intocmirea acestuia era optionala, devenind obligatorie din aceasta luna. Desi autoritatile sustin ca demersul a fost gandit pentru a veni in sprijinul pacientilor, actul normativ este contestat, in egala masura, de pacienti si de medici, ambele tabere cerand renuntarea la obligativitatea intocmirii acestor dosare.

 

dosar electronicCoalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania a remis un comunicat prin care isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca informatiile pacientilor cuprinse in dosarele electronice devin astfel accesibile oricui din sistemul sanitar, fiind vorba si despre date cu caracter confidential, referitoare la diagnosticul fiecarui pacient in parte.

Presedintele COPAC, Radu Ganescu, solicita Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa reglementeze problema dosarul electronic, astfel incat informatiile confidentiale ale titularilor sa poata fi trecute in document si folosite doar cu acordul scris, exprimat in acest sens de fiecare pacient in parte. Totodata, presedintele COPAC a solicitat renuntarea la obligativitatea acestui dosar electronic, invocand faptul ca in caz contrar se incalca dreptul pacientului la confidentialitatea informatiilor si datelor medicale personale.

 

Radu Ganescu - presedinte COPAC

Radu Ganescu – presedinte COPAC

In acelasi comunicat sunt prezentate si argumentele in sprijinul acestor solicitari, fiind enumerate mai multe situatii in care informatiile confidentiale ale pacientilor ar putea fi folosite si in alte scopuri decat cele in beneficiul acestora.

„Informatiile pot fi vazute de orice cadru medical dintr-un spital sau dintr-un cabinet in care pacientul merge, fara nicio limitare. De aici pana la a ajunge informatiile la societatile de asigurari, care vor refuza sa asigure pacientii cu riscuri, la angajatori, sau facute public, este un singur pas, usor de realizat. Daca medicii sunt obligati sa treaca aceste informatii in dosarul electronic si ele pot fi vazute de toata lumea, nu mai putem vorbi despre niciun fel de confidentialitate”, sustine Radu Ganescu, care reclama si faptul ca actul legislativ ce prevede obligativitatea dosarului electronic a fost redactat fara a se solicita si parerea pacientilor.

Acesta cere retragerea actualului ordin in acest sens si realizarea unui nou proiect legislativ, redactat impreuna cu asociatiile de pacienti si organizatiile profesionale ale medicilor, proiect care sa protejeze confidentialitatea si demnitatea pacientilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*