Numarul donatorilor de organe din Romania a scazut cu 20 la suta

29 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

In conditiile in care trendul descendent se va mentine, unitatile medicale ar putea sa apeleze la o platforma internationala de transplant, pentru a obtine din strainatate organe in cazurile de urgenta.

 

transplant-ficatTimp de cativa ani la rand, domeniul transplantului de organe a cunoscut un adevarat avant in sistemul public de sanatate, Romania fiind propulsata astfel pe primele locuri in Europa in ceea ce priveste transplantul dar si donarea de organe.

Aceasta crestere a numarului de transplanturi a fost direct corelata cu o crestere a numarului de donatori, tot mai multe familii intelegand ca pierderea unei rude aflate in moarte cerebrala poate salva alte vieti. Astfel, timp de cativa ani la rand, s-au raportat permanent cresteri ale numarului de transplanturi si de prelevari de organe, insa anul trecut situatia s-a schimbat.

Potrivit raportului prezentat ieri, de medicii responsabili cu derularea Programului National de Transplant, anul 2015 a adus o scadere cu 20 la suta a numarului de donatori de organe, situatie care s-a reflectat si in numarul total de transplanturi realizate la nivel national.

Dr. Victor Zota, coordonatorul Agentiei Nationale de Transplant a anuntat ca anul trecut au existat 115 donatori reali de organe, enumerand si cauzele care au dus la aceasta situatie.

 

Dr. Victor Zota

Dr. Victor Zota

Potrivit acestuia, motivele au fost de ordin tehnic, de ordin subiectiv si de ordin obiectiv. Ca motive tehnice si subiective, dr. Victor Zota a amintit existenta unor disfunctii la nivelul anumitor spitale, a caror conducere nu a incurajat sub nicio forma desfasurarea acestei activitati in sectiile de terapie intensiva.

In ceea ce priveste motivele obiective, coordonatorul Agentiei Nationale de Transplant a precizat ca „am devenit ceva mai selectivi cu donatorii. Am avut anul trecut o serie de donatori la care nu am putut recolta, fie din cauza varstei, fie din cauza unor afectiuni intercurente pe care le-am descoperit ulterior, chiar dupa declararea mortii cerebrale”. Medicul a mai vorbit si de cateva situatii in care familiile pacientilor aflati in moarte cerebrala nu au fost de acord cu prelevarea de organe, precizand insa ca numarul acestor cazuri nu a crescut foarte mult, insa a contat, in conditiile in care numarul de prelevari a scazut pe fondul celorlalte probleme enumerate anterior.

 

operatie colectivIn ceea ce priveste bilantul activitatii de transplant pe anul trecut, dr. Zota a precizat ca au fost efectuate foarte multe  proceduri de transplant de maduva, dintre care 120 la spitalul Fundeni, 40 la Targu Mures, 26 la spitalul Louis Turcanu si 17 la spitalul Coltea.

Si numarul transplanturilor de tesut tisular a fost foarte mare anul trecut, in principal in urma icendiului de la Colectiv, cand foarte multi raniti care au suferit arsuri au avut nevoie de transplant de piele. „Pielea din banca de la spitalul Grigore Alexandrescu, dupa evenimentul de la Colectiv, s-a distribuit in mai multe spitale in care au fost internati raniti. Astfel  12.550 de centimetri patrati de piele au ajuns la spitalul Floreasca, 10.800, la Spitalul de Arsi, 4.550 la Spitalul Universitar, 2.000 la Spitalul Bagdasar, in total 29.900 de centimetri patrati de piele. Pentru o singura banca, rezultatele sunt exceptionale. Noi am asigurat toata necesitatea de transplant de piele care s-a impus in Romania”, a mai precizat dr. Victor Zota.

 

Dr. Irinel Popescu

Dr. Irinel Popescu

In ceea ce priveste procedurile de transplant hepatic, medicul Irinel Ppoescu, coordonatorul acestui program, a precizat ca la acest capitol s-a inregistrat cea mai mare scadere pe parcursul anului trecut. „In 2014, au fost efectuate in total 122 de transplanturi de ficat, dintre care 105 la spitalul Fundeni si 17 la Sfanta Maria, iar in 2015 am avut doar  96, dintre care 87 la Fundeni si 9 la Sfanta Maria”, a detaliat medicul.

Medicul Mihai Lucan a mentionat  la randul sau ca in 2015 s-au facut 129 de transplanturi renale la Cluj, fata de 239 cate au fost 2014. „Avem 12 transplanturi de pancreas si rinichi in 2014 si un singur transplant de pancreas si rinichi in 2015. Sase transplanturi s-au facut la pacienti pediatrici in 2015”, a mai  explicat acesta.

In ceea ce priveste transplantul cardiac, dr. Radu Deac, director executiv al Agentiei Nationale de Transplant, a anuntat ca in cursul anului trecut s-a reluat efectuarea acestui gen de interventii la Institutul Inimii de la Targu Mures, medicii de aici realizand in 2015 cinci transplanturi de inima care au vizat atat adulti cat si tineri si copii.

 

organe transplantCu ocazia prezentarii bilantului Programului National de Transplant, medicul Victor Zota a anuntat aderarea Romaniei, in perioada urmatoare, la o platforma internationala de transplant in cazul marilor urgente. „O sa fim membrii unei platforme italiene care isi propune sa rezolve pentru toata Europa de Est marile urgente – copiii, pacientii hiperimunizati, rejecturile hiperacute. Pe platforma vom fi activi probabil in doua – trei luni, in conditiile in care  la inceputul lui februarie  se da in folosinta totala acest portal. Exista aceasta platforma nou creata, pe baza unui proiect european in care Spitalul Fundeni este partener, in care, daca ai o mare urgenta, pui cererea in sistem si primesti organul de care ai nevoie. De exemplu,  am nevoie de un ficat si in acelasi timp tarile care sunt membre ofera organele care nu pot fi folosite in sistemul intern de transplant. La fel si noi, punem la dispozitie organele de care nu aven nevoie imediata si pot ajunge la spitalele din acele tari care au o urgenta”, a explicat coordonatorul Agentiei Nationale de Transplant.

 


Adaugati un comentariu


 

*