Noua Lege a Sanatatii intra in Parlament in decembrie

10 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Cel putin asa sustine fostul ministru al Sanatatii, Vasile Cepoi, actual consilier al premierului Victor Ponta, mandatat de ministrul Raed Arafat sa finalizeze acest proiect, la care a avut o contributie substantiala pe vremea cand era consilier al presedintelui Basescu.

 

Noua Lege a Sanatatii va intra in dezbatera Parlamentului in prima saptamana a lunii decembrie, a anuntat dr. Vasile Cpoi, consilier pe probleme de sanatate al primului ministru Victor Ponta. Acesta a mentionat ca proiectul initial al legii a suferit unele modificari, dar acestea nu sunt majore, astfel incat cele mai multe dintre prevederi sunt identice cu cele existente in proiectul de act normativ care a fost retras la inceputul acestui an, dupa scandalul dintre presedintele Traian Basescu si actualul ministru, dr. Raed Arafat.

Urgentarea promovarii Legii Sanatatii este atat o conditie impusa de Fondul Monetar International, cat si o cerinta impativa pe care presedintele Basescu i-a adresat-o doctorului Raed Arafat la investirea in functia de ministru al Sanatatii.

Potrivit noului proiect de act normativ, sistemul de asigurari se va putea reorganiza pe principiul mutualitatii, astfel incat casele de asigurari de sanatate se vor transforma in societati mutuale de asigurari, masura urmarind realizarea unui echilibru intre nevoia de servicii medicale si cheltuielile din sanatate. Asiguratii vor avea un rol important in conducerea si supravegherea acestora.

De asemenea, se doreste un mai mare control al fondurilor colectate de la asigurati, precum si asigurarea unei competitii intre asiguratori, care sa creasca calitatea serviciilor oferite.

Viitoarele societati mutuale vor gestiona pachetul de servicii de baza oferit asiguratilor din contributia acestora, dar vor avea posibilitatea de a oferi si pachete suplimentare si complementare in cadrul asigurarilor facultative.

Pe de alta parte, proiectul de lege prevede sanctiuni pentru paceientii a caror stare de sanatate se agraveaza din cauza ca nu s-au prezentat la medic, au avut un comportament nesanogen sau nu au respectat programele de preventie.

Unul dintre cele mai controversate puncte ale noului act normativ si pe care Fondul Monetar si Banca Mondiala l-au cerut imperativ se refera la introducerea coplatii. Autoritatile romane l-au acceptat dar, de teama unor proteste fara precedent importiva Guvernului, l-au amanat.

La inceputul lunii septembrie, dr. Cepoi declara ca Executivul va aproba si va propune Parlamentului ca luna octombrie sa reprezinte termenul pentru finalizarea procedurii legislative pe proiectul de lege pentru organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania, urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie adoptat, ca si un proiect de lege privind exercitarea activitatilor si practicilor de medicina complementara si/sau alternativa, precum si infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Practicienilor de Medicina Complementara si/sau Alternativa din Romania.

 


Adaugati un comentariu


 

*