Noi actiuni de protest ale cadrelor medicale, in aceasta saptamana

Membrii sindicatului Sanitas vor picheta prefecturile din intreaga tara, iar cei ai federatiei Hipocrat si sindicatelor afiliate vor protesta la Guvern.

 

mars protest sanitas (1)La jumatatea acestei saptamani sunt planificate actiuni de protest in toata tara ale principalelor organizatii sindicale din domeniul Sanatatii. Actiunile de protest vor continua si in perioada urmatoare, culminand cu un miting la care vor participa peste 15.000 de salariati din acest sector, programat pentru data de 15 iunie. Primii care au anuntat calendarul protestelor au fost reprezentantii Sanitas, dupa sedinta Consiliului National ce a avut loc saptamana trecuta.

Federatia Sindicala Hipocrat, Sindicatul Promedica si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania, au anuntat la randul lor actiuni de protest, incepand cu data de 20 aprilie

Astfel, miercuri, 20 aprilie, toate organizatiile judetene ale federatiei Sanitas vor organiza pichetari ale Prefecturilor in intervalul 11.00-13.00, sustinand principalele revendicari ale sindicatului. La Buzau, sindicalistii nu vor picheta Prefectura. Potrivit presedintelui interimar al Sanitas, Luminita Turcu, o delegatie formata din reprezentanti ai sindicatului va avea „o intalnire cu prefectul, ca reprezentant al Guvernului in teritoriu, caruia ii vom inainta lista cu revendicari si ii vom solicita sa transmita Executivului nemultumirile si doleantele noastre”.

In aceeasi zi, Federatia Sindicala Hipocrat, Sindicatul Promedica si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania au anuntat ca vor incepe o serie de proteste in fata Guvernului, actiuni care se vor desfasura pana vineri 22 aprilie, inclusiv.

 

mars protest sanitas (2)Principalele revendicari ale sindicalistilor sunt legate de eliminarea inechitatilor salariale pentru toti angajatii din sistemul sanitar si cel de asistenta sociala, incepand cu luna mai, crestererea cu 25 la suta a salariilor angajatilor din cele doua sectoare si alocarea unui procent de 6 la suta din PIB pentru Sanatate.

Lista revendicarilor cuprinde in total 11 puncte, care se mai refera la acordarea sporurilor medicilor pentru orele de garda si a sporurilor la salariul de baza pentru toti slariatii din Sanatate si Asistenta Sociala, deblocarea posturilor, reglemmentarea functionarii retelei de medicina scolara, reglementarea cadrului legislativ pentru echivalarea studiilor asistentilor medicali si stabilirea unei forme unice de pregatire a acestora.

Aceste revendicari vor face obiectul negocierilor viitoare ce vor fi purtate cu reprezentantii autoritatilor, negocieri ce se vor desfasura in paralel cu actiunile de protest programate.

In cazul in care negocierile nu le vor satisface revendicarile, Sanitas anunta diferite adunari publice, in perioada 9-13 mai, in fata Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii si Ministerului Finantelor Publice, iar pe 15 iunie este programat un miting de amploare in fata Guvernului. Daca nu se va ajunge la rezultatul scontat, sindicalistii ameninta cu greva generala.

 

Federatia Hipocrat - Ministerul Sanatatii

Federatia Hipocrat – Ministerul Sanatatii

Membrii de sindicat din Federatia Sindicala Hipocrat, Sindicatul Promedica si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania, sustinuti de Colegiul Medicilor si Alianta Medicilor sunt indignati de lipsa de predictibilitate a reformei din Sanatate si de ignorarea aspectelor privind drepturile salariatilor, prin incalcarea prevederilor Codului Muncii in ceea ce priveste timpul de munca si timpul de odihna. „Vrem conditii mai bune pentru pacientii noastri si un tratament corect, accesibil si la timp! Este un motiv fundamental pentru care protestam!”, sustin medicii.

In acest context, sindicalistii solicita premierului Dacian Ciolos implicarea imediata in solutionarea revendicarilor si organizarea unei intalniri la nivel guvernamental, cu toate structurile implicate.

Reprezentantii federatiilor sindicale atrag atenţia ca, „in lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea starii conflictuale, in perioada urmatoare mergand pana la intreruperea partiala a activitatii, disfunctioanalitatile create cazand exclusiv in responsabilitatea Guvernului Romaniei”.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*