Nevoia de ghiduri si protocoale pentru urgentele medico-chirurgicale

14 martie 2015 | 1 comentariu |

SRCUT considera ca numai astfel pacientul va fi tratat eficient, medicul va evita erorile, iar factorii decidenti vor fi obligati la o finantare corespunzatoare a sistemului medical.

 

spital urgentaIn fiecare zi aflam din mas-media sau de la cunoscuti, ori suntem „actori” ai unor astfel de vesti, ca in Romania se intampla minuni medicale, dar mai ales ca exista erori, ca sistemul este subfinatat, ca nu exista medicamente si aparatura medicala sau ca din putinele fonduri destinate sanatatii noastre se fura ca-n codru.

S-au perindat la carma Ministerului Sanatatii, probabil cei mai multi ministri in ultimii 25 de ani. S-au dat tot felul de ordine si ordonante, dar s-au inregistrat foarte putine schimbari, in bine. Din aceste motive, medicii pleaca in masa sa profeseze in strainatate, spitalele noastre sunt intr-o mare criza de specialisti, tot mai multi romani merg sa se trateze in strainatate, iar majoritatea  bolnavilor cu afectiuni grave scapa „daca au noroc”.

Urgentele chirurgicale raman insa o problema careia autoritatile ar trebui sa-i acorde o mai mare importanta, pentru ca in aceste cazuri este nevoie de intervenitia imediata a medicilor, fiecare secunda conteaza, iar de felul in care se intervine sau „se poate” interveni depinde insasi viata pacientului. Pentru ca toate acestea sa intre in normalitate, este insa necesar de vointa politica, de guvernanti competenti si de ajutorul specialistilor in domeniu. Tocmai in acest scop, nume de referinta ale chirurgiei de urgenta si traumatologiei viscerale s-au mobilizat, sub umbrela Societatii Romane de Chirurgie de Urgenta si Trauma (SRCUT), in vederea elaborarii si promovarii Ghidurilor si Protocoalelor care stabilesc regulile si conditiile in care trebuie sa se desfasoare actul terapeutic.

 

Dr. Marius Anastasiu

Dr. Marius Anastasiu

Este a doua intalinire a unui grup de lucru din cadrul SRCUT, in vederea elaborarii si validarii ghidurilor de buna practica medicala, care vor fi aprobate de Ministerul Sanatatii. Aceste ghiduri vor constitui un instrument de lucru accesibil tuturor specialistilor din domeniul chirurgiei si nu numai din chirurgia de urgenta. Ele vizeaza activitatea chirurgiei de urgenta si traumatologia viscerala, dar putem vorbi de beneficiu la nivelul intregului sistem hospitalier, context in care se incadreaza si activitatea SJU Buzau, asa ca atat medicii cat si pacientii vor fi beneficiarii unui astfel de instrument de lucru. Aceasta, pentru ca un Ghid de buna practica medicala va standardiza, practic, o intreaga suita de proceduri, va simplifica actul terapeutic, va constitui un beneficiu pentru ambele parti –pacient si specialistul in medicina, ca element juridic – si nu in ultimul rand va raspunde nevoii de completare a bazei de dotare materiala a unitatilor medicale, pentru a se corela cu standardele internationale. Odate aprobate la nivelul MS, aceste ghiduri vor deveni obligatorii la nivelul tuturor unitatilor medicale”, a precizat, in cadrul unei conferinte de presa organizata cu prilejul evenimentului, cunoscutul chirurg buzoian Marius Anastasiu, seful Sectiei Chirurgie Generala din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, secretarul general al SRCUT, initiatorul acestor intalniri.

 

Dr. Claudiu Turculet

Dr. Claudiu Turculet

Specialistii spun insa ca va mai dura o vreme pana cand aceste ghiduri vor putea fi puse in practica, iar aplicarea lor se va putea face concret si eficient numai dupa o evaluare corecta a spitalelor din tara si Ministerul Sanatatii va lua masuri concrete de finantare pentru dotarea lor corespunzatoare si pentru asigurarea specialistilor de care este nevoie.

Dupa elaborarea ghidurilor va mai dura cel putin cateva luni pana se ajunge la forma finala, pentru ca trebuie puse pe site, trebuie supuse unei dezbateri publice, discutate obiectiile si propunerile suplimentare. Dupa etapa in care ghidurile vor fi finalizate si aprobate de MS, va trebui facuta o evaluare a spitalelor (poate acest lucru il va face MS concomitent, in urmatoarele luni). Va trebui facuta o evaluare reala, cu ce are fiecare spital, cu ce poate, ce aparatura si ce specialisti are – acesta este un lucru extrem de important. Iar aceasta evaluare nu trebuie facuta ca de multe ori pana acum, dupa principiul «lasa ca merge si asa», cu niste hartii care au fost trimise catre directiile sanitare si s-au intors completate cu ce avem si cati pacienti avem, ci va trebui sa merga la fata locului o echipa de specialisti care sa constate, in mod real, daca exista aparatura si specialisti care sa o foloseasca la nivelul optim. Pentru ca vedem, la ora actuala exista o adevarata hemoragie de specialisti, mai ales tineri, asa ca o alta problema a MS va fi de a reusi sa mentina la nivelul sistemului sanitar acesti specialisti. In momentul in care spitalele se vor diferentia, se vor grada, dar nu dupa confortul pe care il ofera la nivel hotelier, ci dupa competenta, posibilitatile de abordare a cazurilor chirurgicale si in special a chirurgiei de urgenta si trauma despre care discutam astazi, se vor putea elabora protocoalele la nivelul fiecarui tip de spital, a explicat si prof. dr. Claudiu Turculet (UMF Carol Davila), Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, Bucuresti, mentionand ca abia dupa aceea, fiecare spital va trece la elaborarea si adoptarea protocoalelor medicale, care vor deveni obligatorii la nivelul unitatii medicale respective.

 

Dr. Dan Sabau

Dr. Dan Sabau

In toata lumea civilizata exista GHIDURI si PROTOCOALE de buna practica medicala. Ele constituie o necesitate in abordarea actului terapeutic, pe de o parte pentru a exista o ingrijire medicala unitara a bolnavului, intr-o anumita situatie, pe de alta parte pentru a se evita folosirea unor metode si tehnici de ingrijire inadecvate si, nu in ultimul rand, din ratiuni economice, in scopul ameliorarii raportului calitate/cost/eficienta. Cu atat mai mult este nevoie de Ghiduri si Protocoale in Chirurgia de Urgenta si Traumatologia Viscerala unde, fiecare secunda poate fi decisiva pentru viata pacientului.

 „Ideea de protocol este idea de reglementare. Intentia noastra este de a oferi pe cat posibil un instrument de lucru in folosul pacientului si al medicului care este confruntat cu un anume tip de traumatism sau cu un anume tip de urgenta. In acel moment, el stie cam ce are de facut. Drumul pe care il avem de facut este un drum care trece prin decizia profesionala medicala, prin expertiza, dar inevitabil va trece si prin mana politicului, pentru ca va necesita bugetare. Adica, ceea ce propunem noi, inclusiv evaluarea spitalelor (evaluarile in sine presupun o oarecare cheltuiala , dar numai asa vom sti cum stam la nivel national si la nivelul fiecarui spital), ar urma, avand la indemana ghidurile si protocoalele (care devin obligatoriu de executat de un medic in relatia cu pacientul traumatizat), sa fie definitorii si sa necesite bugetarea spitalului, a sistemului”, a completat prof. dr. Dan Sabau (sef Sectie Clinica Chirurgie II – Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu).

 

SRCUTGhidurile nu inlocuiesc experienta clinica individuala, dar constituie instrumente cu ajutorul carora medicii practicieni pot lua decizii rapide si eficiente pentru pacient. Ele se contureaza in urma unor procese de analiza critica a literaturii medicale si a experientei bazata pe dovezi, fiind elaborate de comisii de experti si puse intr-o forma usor aplicabila in practica. Ghidurile se bazeaza pe informatie generalizata din experienta pe grupuri de pacienti, iar individualizarea recomandarilor acestor ghiduri este considerata esenta „artei” medicale. In plus, trebuie sa corespunda sistemului medical in care sunt aplicate.

Protocoalele sunt la fel de necesare in abordarea actului terapeutic, pentru ca practica medicala nedublata de experienta risca sa devina o dictatura dominata de protocoale medicale, iar fara cercetare/dovezi, practica risca sa devina invechita, in detrimentul pacientului.

„Desigur, pentru a se putea aplica toate prevederile si recomandarile acestor Ghiduri este nevoie ca si baza materiala a unitatilor medicale sa fie in corelatie directa cu aceste nevoi. Prin acest demers al SRCUT, noi incercam, sa oferim Ministerului Sanatatii cadrul legal de derulare a unor proceduri la standarde internationale. Restul problemelor presupune insa o decizie politica si un suport financiar. Noi  oferim MS semnalul ca aceste lucruri trebuie implementate in practica, dar decizia de a standardiza si baza materiala este in mana MS si a politicului, care trebuie sa gaseasca resursele financiare. Acestea pot fi interne sau din fonduri europene”, a punctat dr. Marius Anastasiu.

In concluzie, trebuie mentinut un echilibru intre actul terapeutic si dotarea unitatilor medicale cu aparatura, medicamente si specialisti.

 



Comentarii (1)

  1. Lazaroiu Eleonora spune:

    Multumim din suflet spitalului judetului Buzau si domnului dr. Anastasiu ca ne-a salvat viata, mie si sotului meu, fam Lazaroiu. Oricand suntem alaturi de aceasta institutie. Multumim si D-zeu sa va ajute!

Adaugati un comentariu


 

*