Neajunsurile si coruptia din sistemul sanitar vazute prin ochii unui chirurg ajuns la limita rabdarii

26 noiembrie 2013 | 1 comentariu |

Ministerul Sanatatii a dispus o ancheta om unitatea medicala, dupa ce chirurgul Dan Oprea de la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti a trimis presei o scrisoare deschisa in care descrie conditii le primitive in care se fac operatiile si cum viata unui pacient depinde de toanele si simpatiile unor sefi de sectie.

Sectia ATI, pe vremea altui director...

Sectia ATI, pe vremea altui director…

Ca sistemul sanitar romanesc este la pamant, se stie de foarte multa vreme. Au avut ghinionul s-o simta pe pielea lor numerosi cetateni, care au fost nevoiti sa-si petreaca mai multe zile prin spitalele patriei, sa-si cumpere singuri medicamentele si toate cele necesare, sau sa intre intr-o sala de operatie fara sa stie daca va mai iesi de acolo viu, nu neaparat din cauza afectiunii de care sufera, ci a conditiilor in care se fac operatiile. De ani de zile se tot vorbeste despre acest subiect, se fac promisiuni si, uneori, cei responsabili chiar se lauda ca lucrurile intra pe fagasul normal. Realitatea este insa cu totul alta. In timp ce pacientii au ajuns sa se teama mai mult de conditiile din spital si de banii pe care trebuie sa ii scoata din buzunar, decat de boala in sine, medicii au ajuns si ei la capatul rabdarii, ajungand un fel de tapi ispasitori in fata bolnavilor si rudelor acestora, care ii considera principalii vinovati pentru ce se intampla. Este vorba despre medicii care s-au incapatanat sa ramana si sa profeseze in spitalele publice, in loc sa plece la spitale din afara sau sa treaca in mediul privat, unde ar fi apreciati si recompensati la adevarata lor valoare.

Medicii si pacientii, la fel de suparati

Medicii si pacientii, la fel de suparati

Un chirurg de la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti a prins curaj si a devenit „purtatorul de cuvant” al medicilor pentru care fiecare interventie chirurgicala a devenit o adevarata provocare, nu prin prisma complexitatii sau dificultatii operatiei ci din cauza ca instrumentarului pe care il au la dispozitie este invechit, defect sau improvizat, iar medicamentele pe care trebuie sa le administreze pacientilor, inexistente. Este vorba de medicul Dan Oprea, un chirurg cunoscut in Ploiesti si apreciat de pacientii pe care i-a operat. Acesta a trimis o scrisoare deschisa presei, in care oglindeste situatia intregului sistemului sanitar vazuta prin ochii unui medic.

In cele ce urmeaza, redam integral textul scrisorii deschise care a ajuns ieri la redactia cotidianului „Telegrama” din Prahova, fiind apoi preluata de alte publicatii si starnind vii comentarii:

Daca ai ghinion sa nu te iubeasca seful de sectie, ala esti, cu bolnavul tau cu tot!” – este titlul scrisorii trimisa presei de dr. Dan Oprea.

Vorba unui coleg de-al meu, am ajuns sa-mi fie rusine sa spun unde lucrez. Si totusi iubesc din toata inima mea acest spital umilit, abandonat de toti. Aici am cunoscut implinirea mea profesionala! Am abordat o larga arie de patologie chirurgicala! Nu aveti de unde sti, ca nu a fost nimeni dispus sa promoveze lucrurile remarcabile care s-au realizat aici. De unde ati putea sti ca s-au abordat aici tehnici laparoscopice cu care am putea sa ne mandrim si la nivel de clinica universitara, histerectomii laparoscopice, fara dispozitive de ascensionare a uterului valorand mii de euro, cu mijloace simple si ieftine, acalazii de cardie, hernii hiatale, mari, cu plastii si recalibrari de hiatus esofagian, suprarenalectomii laparoscopice, chirurgie ginecologica uzuala, ulcere etc? Cine sa va spuna ca se fac interventii de exereza la nivelul pancreasului, realizabile in putine spitale, mai ales universitare, ca se pot face si s-au facut zeci de operatii eroice, la nivelul organelor genitale (cu cancer avansat) ale femeii, exenteratii pelviene, operatii accesibile in doar doua-trei clinici din tara asta?!

Cine sa va spuna ca se face chirurgie oncologica adevarata, de mare amploare si acuratete, cu limfadenectomii extinse si corecte, cu care ne putem prezenta in fata oricarui chirurg serios din lumea asta, cu mijloace aproape rudimentare, cu instrumentar vechi de zeci de ani? Cine sa va spuna ca se fac aici operatii de tiroida, esofag si multe altele? Se fac interventii minim invazive endoscopice, cand se mai poate obtine, sporadic, cate o pensa sau un dispozitiv absolut necesare. Si am vorbit doar despre cea mai hulita specialitate a spitalului.

Dincolo de cei ce conduc acest spital sunt multi oameni care fac aici apostolat! Nu citesc toti ziarul, cum afirma un biet contabil, devenit peste noapte mare specialist in sanatate.

De vreo 4-5 ani lucrurile par sa se schimbe. Cei indrituiti sa conduca acest spital nu mai reusesc sa faca fata acestei provocari. Un judet precum al nostru (n.r – Prahova) nu reuseste sa aiba un spital competitiv. Nu sunt bani pentru nimic…

O instalatie de sterilizare cu etilenoxid zace de peste un an si nu se poate repara, desi compresorul buclucas nu costa mai mult de 2.000 euro. Noi folosim bisturie electrice de unica folosinta, de zeci de ori, ata cu ac sertizat se gaseste sporadic, de baza fiind tot ata din timpurile doctorului Andreoiu, un mare chirurg prahovean de la care s-au inspirat multi alti chirurgi de renume.
Pense Liga Sure? Un lux sporadic. Disector ultrasonic – racheta cosmica…
Halate, campuri moi, de pe vremea lui Pazvante. Se vorbeste de aparatura de inalta performanta, dar din punct de vedere tehnic aceste aparate sufera de boli cronice. Nu sunt garnituri de cauciuc, toate scapa bioxidul de carbon, astfel incat la o colecistectomie se consuma sute de litri in loc de 20-30 litri.
Instrumentarul este uzat in ultimul hal, pensele sunt cu greu folosite, de multe ori legate cu ata chirurgicala.

La endoscopie nu sunt pense de biopsie, de extragere de calculi. De a putea efectua manopere cu scop interventional nu poate fi vorba!!!
Nici nu poate fi vorba de colangiografie intra-operatorie, ba nu exista personal, ba nu se poate folosi un roentgen mobil, care se afla in custodia unei sectii non chirurgicale.

Pentru a efectua o papilo sfincterotomie endoscopica, chirurgul trebuie sa se roage, la propriu, de medicii unei alte sectii, pentru a putea folosi o sala de operatii cu pereti izolati impotriva dispersiei de radiatii radioactive.
Daca vrei sa tratezi un  bolnav, nu reusesti sa folosesti aceeasi schema de tratament macar 6-7 zile. Iti vine sa urli cand zilnic ti se schimba antibioticele din farmacia spitalului. Daca dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, desi esti constient ca este malpraxis.

Compromisuri peste compromisuri, gandaci in saloane, paturi second, cazarmament rupt, perne cu galme, dar anvelopari pe exterior… lucrari care, poate, aduc ceva celor care le propun.

Nu stiu, nu se leaga nimic. Toata lumea este linistita! Exista un vinovat de serviciu… MEDICUL!!! Asta trebuie sa-si asume raspunderea. A jurat, nu?
Sa va fie clar tuturor, medicul nu este de cealalta parte a baricadei, in raport cu pacientul.

Sunt sefi de sectie de 20 de ani. De ei depinde daca un pacient face sau nu o investigatie de inalta performanta. Astia sunt vesnici si nemuritori!
Pentru ce sa faci un doctorat, o alta specialitate, daca astia te sufoca si umilesc sistematic. Trebuie sa-i astepti si la WC, sa obtii o semnatura! Daca ai ghinion sa nu te iubeasca, ala esti, impreuna cu bolnavul tau cu tot. Platesc amandoi.
Sefii de clinici mari obtin finantari prin relatii, prin influenta etc. Ce te faci cu un spital al unui judet amarat, ca al nostru, care nu prezinta niciun interes pentru cei care il au in custodie? Ca doar taticul unui intreg judet se adreseaza automat unei somitati, ca nu sta sa se trateze in spitalul pe care-l pastoreste
.”

 

SJU Prahova - Ploiesti

SJU Prahova – Ploiesti

Desi se refera la un caz particular, in speta Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti, situatiile descrise de medicul Dan Oprea se regasesc in majoritatea unitatilor spitalicesti din tara, fapt confirmat si de alti medici care au comentat subiectul atat pe retelele de socializare pe care a fost distribuita scrisoarea, cat si pe site-urile publicatiilor care au preluat scrisoarea deschisa.

Nu mai tarziu de ieri, Sanatatea Buzoiana a abordat unul dintre subiectele despre care vorbeste chirurgul Dan Oprea, anume cel legat de situatia paradoxala in care se afla chirurgia minim invaziva in Romania, unde exista centre de chirurgie endoscopica si centre de specializare recunoscute la nivel international, dar nu exista bani pentru intretinerea si reinnoirea aparaturii necesare efectuarii acestor interventii.

Directorul spitalului, cum era si de asteptat, nu recunoaste nimic. Il contrazic insa sute de pacienti…

La cateva ore dupa ce scrisoarea deschisa adresata de medicul prahovean a fost publicata in ziare si a inceput pe site-urile de stiri si in retelele de socializare, ministrul Sanatatii a reactionat si a dispus demararea de urgenta a unei anchete la spitalul din Ploiesti, ca urmare „a informatiilor aparute in mass-media cu privire la declaratiile unui medic primar chirurgie generala”, dupa cum se precizeaza in comunicatul remis astazi, dupa-amiaza. Sa intelegem ca ministrul nu avea pana acum cunostiinta de aspectele relatate de medicul Dan Oprea sau ca isi inchipuie ca spitalul judetean din Prahova este un caz izolat, iar in celelalte spitale din tara totul merge ca pe roate?

Ramane de vazut care vor fi concluziile anchetei ce urmeaza a fi demarata de Corpul de Control al Ministerului Sanatatii si mai ales, care vor fi masurile luate ca urmare a celor constatate.

Speram ca cel sanctionat nu va fi chirurgul Dan Oprea, pe motiv ca a facut publice aceste aspecte.


Categorii: Medici, Spitale

Comentarii (1)

  1. Un grup de medici spune:

    Inca ne mai temem? De o sperietoare numita Nicolaescu!!!?
    Acest ministru, ca si altii care vor veni (si vor dori sa sperie) sa o sperie pe mama lor (cum se zice popular …)
    Ei nu-si dau seama ca e o realitate – cererea e mai mare decat oferta, iar in aceste conditii ministerul(!) si pacientii sunt cei care pierd. Medici se solicita in toata Europa, dar si in tara in sistem privat. Dreptul de practica al unui medic nu-l poate lua un ministru, nici daca ar sta in cap. Dreptul de practica se poate pierde doar in caz de malpraxis.
    Pentru acest curajos medic ca si pentru altii exista in conditiile cererii actuale numeroase oportunitati. Perdantul va fi pacientul, care va ramane fara medic (medici) in conditiile in care se continua politica de exterminare nationala de la nivel guvernamental.
    Stimati pacienti – TRZITI-VA, pana nu va fi prea tarziu. A mai fost o situatie similara in aceasta tara in perioada 82-90 cand Elena Ceusescu spunea ca nu este nevoie de specialisti si 8-9 ani aproape ca nu s-au scos la concurs posturi de specialisti. Refacerea corpului medical, dupa revolutie, a fost greoaie, dar posibila pentru ca intamplator perioada nu a fost mai lunga.
    La acest moment se cam implineste aceeasi perioada de cand corpul medical romanesc este in descrestere exponentiala. Dar de data aceasta refacerea corpului medical (daca va fi dorita) va fi mult mai greoaie. Multe din marile somitati medicale, ori nu mai exista, ori au plecat. Invatamantul medical s-a degradat si el. Sunt din ce in ce mai putini cei capabili sa-i invete pe altii (cei cu adevarat buni pleaca pe capete si raman multi mediocri care sa ocupe locurile libere).
    In gandirea bolnava a ministrului ca si a lui Arafat se spunea ca vom aduce medici din alte parti. Bine ca nu s-a si intamplat decat partial. Un medic care vine din alte tari sa lucreze la noi pe un salariu mizer in nici un caz nu este un medic competitiv – daca ar fi competitiv s-ar duce si el in alte tari din Europa (si e adevarat:in Anglia, Franta, Germania, gasesti destui medici din Orientul Indepartat sau din tarile arabe).
    TREZITI-VA stimati pacienti – in cativa ani veti muri cu poza lui Nicolaescu pe piept.
    Viitorul este cat se poate de sumbru….

Adaugati un comentariu


 

*