Ministrul Nicolaescu, fata in fata cu delegatiile FMI, BM si CE

22 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Conducerea Ministerului Sanatatii sustine ca discutiile cu delegatii Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene nu au vizat problema sistari finantarii spitalelor private.

 

In aceasta dimineata, Ministrul Sanatatii (MS), Eugen Nicolaescu, s-a intalnit cu delegatia Fondului Monetar International (FMI) si reprezentanti ai Comisiei Europene (CE), discutia fiind catalogata de ministrul roman ca fiind una deschisa si corecta, potrivit unui comunicat de presa al MS.

 „Am discutat cu reprezentantii Fondului mai multe teme de interes pentru sistemul sanitar si i-am asigurat pe acestia ca toate deciziile noastre vor respecta regulile Uniunii Europene, Programul de Guvernare si acordul pe care il avem. Dorim un sistem public de sanatate echilibrat, care sa respecte nevoile populatiei, iar FMI este un partener de dialog pentru MS”, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, dupa intalnirea cu oficialii Fondului.

Problema sistarii finantarii spitalelor private nu a figurat pe agenda discutiilor cu reprezentantii Fmi, mai precizeaza Biroul de presa al MS, care astfel vrea sa infirme informatiile aparute in presa pe aceasta tema.

 

Delegatia FMI s-a intalnit, cu o zi inainte, cu reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si cu cei ai spitalelor private. In urma discutiilor cu acestia, s-a stabilit ca trebuie modificat Contractul-Cadru privind decontarea serviciilor din sanatate, astfel incat „medicamentele compensate si gratuite sa fie decontate la 60 de zile si nu la 300 de zile cum e in prezent”, incepand de la 16 martie, potrivit Directivei Europene privind platile intarziate, dupa cum a declarat la iesirea de la intalnire, directorul executiv ARPIM, Dan Zaharescu.

Alte teme abordate in cadrul discutiilor au fost taxa clawback, situatia arieratelor si reforma sanitara. Potrivit directorului ARPIM, consumul de medicamente in 2012 a fost de 7,2 miliarde de lei, iar pentru 2013 este propusa o suma de 6,2 miliarde de lei pentru medicamente, din care producatorii vor acoperi un miliard de lei, reprezentand diferenta intre consumul de medicamente de la nivelul anului trecut si consumul pe anul acesta.

 

Problema finantarii sau sistarii fondurilor pentru spitalele private a fost discutata insa cu reprezentanrii patronatului spitalelor private, cu care delegatile FMI, BM si CE s-a intalnit chiat inaintea reprezentantilor ARPIM,

Pentru bugetul din acest an, Guvernul a alocat pentru plata arieratelor 3,5 miliarde de lei, eare se vor achita gradual, pana la finele anului.

In proiectul Legii bugetului pe 2013 se arata ca pentru cheltuielile curente suma alocata este de 8.464.124 mii lei, reprezentand o crestere cu 84,82% comparativ cu anul trecut. Veniturile propuse pentru CNAS sunt in crestere cu 7,68%. Astfel, in 2013 suma propusa este de 21.194.646 mii lei, comparativ cu 19.683.381 mii lei in 2012.

Forma finala a proiectului bugetului de stat care, potrivit premierului Victor Ponta va ajunge in Parlament miercuri seara sau joi dimineata, a fost discutata cu Erik de Vrijer, seful FMI.


Adaugati un comentariu


 

*