Ministerul Sanatatii si-a infiintat Directie de achizitii

27 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Acesta este inca un pas inainte pentru organizarea licitatiilor centralizate la nivel national, sustine ministrul Raed Arafat.

 

Guvernul a aprobat astazi, o Hotarare prin care se modifica si completeaza  HG nr. 144/2010, privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii. Decizia de astazi reprezinta, potrivit ministrului Raed Arafat, inca un pas inainte spre concretizarea organizarii achizitiilor de medicamente, materiale sanitare si aparatura medicala in sistem centralizat, dupa ce saptamana trecuta a fost aprobat cadrul legislativ care permite Ministerului Sanatatii organizarea de licitatii centralizate.

Conform documentului, in cadrul Ministerului Sanatatii se va infiinta Directia de achizitii publice, departament care va avea in atributii organizarea licitatiilor nationale.

Decizia de astazi inseamna inca un pas pe care il facem pentru organizarea licitatiilor de la nivel national. Am transformat departamentul de achizitii intr-o unitate puternica, in care vor lucra 15 oameni, a declarat Raed Arafat, ministrul Sanatatii, dupa sedinta de Guvern.

Reamintim cititorilor Sanatatea Buzoiana ca in urma cu o saptamana, Ministerul Sanatatii a fost desemnat unitate de achizitii centralizata, care va incheia acorduri-cadru, in numele si pentru unitatile sanitare publice cu paturi din reteaua Ministerului Sanatatii si reteaua autoritatilor administratiei publice locale.  

 

Cod de etica semnat cu statul

 

De asemenea, ministrul Arafat vrea ca firmele de medicamente, materiale si aparatura sa semneze un cod de etica cu statul privind comportamentul in cadrul acestei relatii, pentru a preveni practica incorecta, influentele sau coruptia. „Fondurile din sanatate se scurg prin diverse modalitati, una fiind prescriptia nejustificata de medicamente scumpe, inainte de a vedea daca produsele ieftine nu sunt mai eficiente. Am avut discutii cu reprezentanti ai unor firme de medicamente care au venit in cadrul unei delegatii din SUA. In SUA, nimeni – nu numai pe medicamente, dar si pe aparatura, pe tot – nu poate avea contract cu statul daca nu semneaza codul de etica. Codul de etica al comportamentului firmei poate duce la excluderea firmei daca nu respecta acest act: fac afaceri cu tine, dar te respect”, a explicat ministrul Sanatatii necesitatea existentei unui cod de etica in relatia dintre firme si stat, aratand ca vrea ca acest cod sa fie implementat rapid, pentru ca la ora actuala, in sistemul sanitar sunt firme care liciteaza, castiga, dar nu livreaza produsele.

 

Stimularea competitiei

 

Potrivit ministrului Sanatatii, pana la demararea procedurilor de achizitie centralizata, spitalele vor face achizitii pentru aceasta perioada, de 2-3 luni, dar nu pe termen lung.

 Prin aceasta noua abordare, urmarim reducerea preturilor pentru produsele pe care le cumparam. Este stiut faptul ca daca achizitionezi o cantitate mai mare de produse, pretul scade. De asemenea, urmarim cresterea competitiei intre producatori si importatori, dar si sa eliminam situatiile in care exista discontinuitate in aprovizionarea cu medicamente si material sanitare ale spitalelor”, spunea, saptamana trecuta, Raed Arafat.

 Astfel, Ministerul Sanatatii va organiza achizitii la nivel national pentru medicamentele scumpe, materiale sanitare si echipamente medicale. Tipul produselor urmeaza a fi stabilit prin ordin de ministru.  

Doctorul Arafat a dat asigurari ca Ministerul Sanatatii va realiza procedurile de licitatie in mod transparent. Se are in vedere organizarea unor conferinte cu ofertatii inaintea licitatiilor, pentru a studia si a face propuneri pentru caietul de sarcini.


Adaugati un comentariu


 

*