Mijloace materiale de stimulare a salariatilor

12 iulie 2012 | 0 comentarii |

Premiile, tichetele de masa, tichetele cadou, de cresa sau de vacanta sunt stimulentele pe care angajatorii le folosesc pentru a-si stimula material angajatii, mai ales daca acestia au o contributie deosebita in evolutia companiei.

 

La solicitarea mai multor cititori ai www.sanatateabuzoiana.ro, prezentam astazi posibilitatile pe care le au angajatorii de a oferi diferite stimulente materiale pe langa cele de natura salariala si actele normative prin care sunt stipulate conditiile in care acestea se pot acorda. Fie ca vorbim despre premii, tichete de masa, tichete cadou, de cresa sau de vacanta ne referim la modalitatile prin care companiile isi pot stimula angajatii, mai ales daca acestia contribuie substantial la progresul firmei.

 

Premiile

 

Costul premiilor este acelasi cu costul salariilor, astfel ca se retin toate contributiile sociale si impozitele de la salariat, iar societatea plateste toate contributiile sociale.

Avantajul pentru angajator  este ca angajamentul nu este permanent si poate fi acordat in functie de posibilitatile financiare ale societatii si mai ales in functie de anumite realizari sau performante ale salariatilor.

Criza economico-financiara din ultimii ani a determinat insa o serie de angajatori, mai ales din domeniul privat, sa renunte la acordarea acestor stimulente, astfel incat sa poata face fata cheltuielilor cu personalul angajat.

 

Tichetele de masa

 

Acetsea constituie stimulentul material cel mai des folosit de angajatori.

Potrivit unei cercetari de piata realizata de GFK, privind „principalele tendinte de pe piata beneficiilor extrasalariale din Romania”, la solicitarea Edenred.ro si publicate pe site-ul acestei companii „Tichetele de masa au ramas in continuare pe primul loc in pachetele de beneficii extrasalariale (73% dintre companiile intervievate). Pe urmatoarele locuri, in topul beneficiilor extrasalariale acordate de companii salariatilor, se numara programele de training, utilizate de 39% dintre companii, masinile de companie, oferite de 33% dintre companii si tichetele de cadouri, incluse de 31% din companii in programele de beneficii pentru salariati. Companiile mari, cu peste 250 de salariati, acorda intr-o mai mare masura beneficii salariatilor lor, in comparatie cu cele medii, cu 50-249 de salariati”.

Studiul a fost realizat in perioada 6 aprilie – 10 mai 2011, pe un esantion de 199 de companii cu peste 50 de angajati, din care au fost excluse companiile activand in domeniile agricultura, constructii, minerit si metalurgie.

La ora actuala, valoarea unui tichet de masa este de 9 lei. Numarul maxim de tichete ce pot fi acordate este egal cu numarul de zile lucratoare din luna.

Ex: in luna iunie au fost 20 de zile lucratoare, deci se pot acorda maximum 20 de tichete, in valoare de 180 lei. Nu exista reglementari in ceea ce priveste numarul minim de tichete, fiecare angajtor poate acorda conform bugetului propriu alocat pentru cheltuieli de personal.

Aceasta valoare de 180 de lei se impoziteaza pe statul de plata.Valoarea impozitului este de 29 lei (180 lei x 16%), suma cu care se va diminua restul de plata al salariatului.

In cazul  acordarii tichetelor de masa, costul lor este egal cu valoarea facturii emise de catre furnizor.

Nu  exista alte cheltuieli adiacente, asadar e mult mai simplu pentru angajator sa calculeze bugetul necesar acordarii tichetelor de masa.

 

Tichetele cadou 

 

Atunci cand se acorda tichete de cadou trebuie analizata bine situatia , pentru ca tratamentul fiscal este diferit, in functie de scopul in care au fost acordate. Conform legislatiei in vigoare, tichetele cadou se pot utiliza pentru cheltuieli sociale, precum si pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate.

Valoarea unui tichet cadou este de 10 lei  sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 lei.

Potrivit Codului fiscal, anumite cheltuieli numite cheltuieli sociale, nu sunt incluse in venituri salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit.

Cele mai des intilnite situatii sunt :

a) Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;

b) Cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie

c) ajutoarele pentru nastere;

d) ajutoarele de inmormantare;

e) transportul la si de la locul de munca al salariatului;

f) costul prestatiilor pentru tratament si odihna.

In situatiile a) si b), valoarea cadoului oferit unei  persoane nu trebuie sa depaseasca 150 lei, pentru a se incadra in veniturile neimpozabile.Toate cheltuielile sociale acordate in cursul anului nu trebuie sa depaseasca 2% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului, aceasta fiind limita cheltuielilor deductibile pentru angajator.

Asupra sumelor corespunzatoare tichetelor cadou acordate de angajator, in conditiile legii, pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuieli sociale, nu se calculeaza si nu se retin (nici pentru salariat, nici pentru angajator) contributiile obligatorii de asigurari sociale.  

Angajatorul, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, stabilesc, prin Regulamentul intern de acordare a tichetelor cadou, prevederi referitoare la: stabilirea concreta a activitatilor, destinatiilor si evenimentelor care se incadreaza in cheltuielile sociale, pentru care se vor acorda salariatilor tichete cadou, valoarea lunara a tichetelor cadou, etc.

ATENTIE, este bine sa va consultati cu contabilul dvs. sau cu un specialist in consultanta fiscala, pentru a evalua corect situatia din punct de vedere financiar, fiscal.

Tichetele de cresa

 

Se acorda angajatilor care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Valoarea unui tichet  de cresa este de 10 lei sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 lei.

Incepand din luna mai 2012, valoarea sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa este de 400 de lei/luna, pentru fiecare copil aflat la cresa.

Tichetele de cresa se acorda tot in cadrul cheltuielilor sociale in limita de 2 % ,mai sus amintita.

Tichetele de cresa se impoziteaza pentru salariat cu 16%. Pentru angajator, din punt de vedere al tratamentului fiscal, cu respectarea limitei cheltuielilor sociale de 2%, reprezinta cheltuiala deductibila.

 

Tichetele de vacanta

 

O conditie pentru companiile care vor sa ofere tichete de vacanta este sa fi inregistrat profit sau venit, dupa caz, in anul financiar anterior. In rest, nu conteaza sectorul de activitate sau componenta capitalului social pentru a putea oferi angajatilor tichete de vacanta.

Avantajul este ca tichetele de vacanta sunt cu pana la 50% mai economice decat primele de vacanta.

Tichetele de vacanta se impoziteaza  cu cota de 16%, corespunzatoare impozitului pe venituri din salarii, platibil de angajat.

Asupra contravalorii tichetelor de vacanta acordate in limitele impuse lege (nu mai mult de 6 salarii de baza minime brute pe tara in decursul unui an fiscal pentru un salariat) nu se datoreaza contributii sociale nici la nivelul angajatilor si nici la nivelul angajatorilor.

In prezent, suma maxima deductibila si scutita de taxe si impozite patronale ce poate fi acordata este de 4 200 de lei.

Valorile nominale permise pentru tichetele de vacanta sunt: 10, 20, 30, 40 si 50 lei.

Cheltuielile cu tichetele de vacanta fac parte din categoria cheltuielilor sociale si trebuie sa se incadreze in limita  de 2% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului pentru a fi tratate fiscal ca si cheltuieli deductibile.

Angajatorii care  intentioneaza sa acorde tichete de vacanta e bine sa citeasca mai intai cele doua acte normative care reglementeaza achizitionarea si acordarea lor, respectiv OUG nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta si HG nr. 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea tichetelor de vacanta sau sa consulte un specialist.

ATENTIE, in toate situatiile in care doriti sa acordati un stimulent salaiatiilor, este bine sa va consultati cu contabilul dvs. sau cu un specialist in consultanta fiscala pentru a evalua corect situatia din punct de vedere financiar, fiscal.

 

Acte normative aplicabile:

 

1.Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare

2.LEGEA Nr. 142 din 9 iulie 1998* privind acordarea tichetelor de masa

3.HOTARAREA Nr. 5 din 14 ianuarie 1999 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masa

4.LEGE Nr. 193 din 17 mai 2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa

5.HG nr. 1317/2006privind aprobarea  Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii nr.193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa.

6.OUG nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta

7.HG nr. 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea tichetelor de vacanta.

8. Legea 53/2003; Codul Muncii cu modificarile si completarile ulterioare.

9. Ordonanta de Urgenta nr. 58/ 26.06.2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale

Detalii despre legislatia care reglementeaza acordarea stimulentelor, AICI


Categorii: Economic

Adaugati un comentariu


 

*