Medicii veterinari buzoieni se pregatesc de alegeri

13 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Dr. Stelian Mihalcea si dr. Florin Sangiu isi vor disputa sefia filialei locale a Colegiului Medicilor Veterinari, dupa ce, actualul presedinte, dr. Danut Pale, a renuntat sa mai candideze

 

Mai sunt doar 10 zile pana cand medicii veterinari buzoieni isi vor alege o noua conducere a Puterii profesionale. Alegerile pentru Consiliul Judetean al Colegiului Medicilor Veterinari Buzau si a noului presedinte se vor desfasura in ziua de 23 septembrie, la sediul DSVSA, din strada Horticolei, unde organizatia profesionala isi are sediul, incepand cu ora 10.00.

Actualul presedinte, dr. Danut Pale, care ocupa aceasta functie de sase mandate consecutiv si probabil ar fi avut sanse sa fie din nou ales, nu si-a mai depus candidatura. Spune ca prefera  sa lase „si pe alti colegi, care au suficienta pregatire, sa se ocupe de problemele profesionale ale breslei”, .

In cursa pentru cea mai importanta functie s-au inscris dr. Stelian Mihalcea si dr. Florin Sangiu, aflati la prima candidatura pentru aceasta pozitie. Ambii au ocupat sau ocupa diferite functii in cadrul DSVSA, a Patronatului Medicilor Veterinari, a Sindicatului Medicilor Veterinari sau a Colegiului Medicilor Veterinari din Buzau, asa ca sunt creditati cu sanse relativ egale si este de asteptat o „lupta” stransa in fata urnelor.

 

Dr. Florin Sangiu

Dr. Florin Sangiu

Medicul Florin Sangiu este medic veterinar cu drept de libera practica in comuna Cochirleanca, din 1999, dupa absolvirea Facultatii de Medicina Veterinara din Bucuresti. Din februarie 2014 este si preseinte al Patronatului Medicilor Veterinari Buzau, iar in actualul mandat a ocupat functia de vicepresedinte al Comisiei de Deontologie a filialei locale a Colegiului Medicilor Veterinari. Considera ca este recomandat pentru a fi presedintele CMV Buzau, avand calitati de un bun comunicator si mediator, permanent la curent cu legislatia si dispus sa impartaseasca colegilor ceea ce stie.

Caracterizat de dr. Adrian Carbunaru ca fiind un om pe care „greutatile luate in piept, de la o varsta foarte frageda, l-a intarit si i-a modelat caracterul”, astfel incat si-l doreste „aproape” si-i ureaza succes, dr. Sangiu spune ca isi doreste sa fie votat „doar de cei care au incredere” in el.

Promite ca va asigura o „transparenta totala a activitatii CMV”, iar in acest scop, la sediul Colegiului se va afisa, anual, bilantul contabil, care se va transmite si fiecarui membru prin e-mail. Pentru ca vrea sa-si determine colegii sa constientizeze ca „toti avem drepturi, dar avem si obligatii, asa ca daca dorim sa fim respectati, este necesar sa-i respectam pe ceilalti, in aceeasi masura”. De aceea, va afisa, la acelasi sediu al Colegiului, si lista intarzierilor mai mari de 6 luni la plata cotizatiilor.

In cadrul programului de lucru se vor asigura „4 ore/saptamana, prin presedinte, vicepresedinti si secretarul Colegiului, pentru a pune la dispozitia celor interesati toate noutatile din legislatia sanitar-veterinara si pentru a gasi solutii de rezolvare a problemelor intampinate in activitate, de membrii organizatiei profesionale”.

 

Dr. Stelian Mihalcea

Dr. Stelian Mihalcea

Medicul Stelian Mihalcea este medic veterinar din 1993, cand a absolvit Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti. A debutat profesional ca medic veterinar la Comsuin Ulmeni, a lucrat apoi la SuinProd Verguleasa, in perioada 1999-2000 a fost medic veterinar Mihalcea Farm Posta Calnau, dupa care a ocupat, pentru un an, postul de director tehnic la SC Farmavet- sucursala Ploiesti. Din 2002 pana in 2009 a fost medic contractual in cadrul DSVSA Buzau, dupa care, timp de doi ani a ocupat postul de director adjunct Sanatate Animala in cadrul aceleiasi institutii, iar la ora actuala este sef Serviciu Sanatate Animala. Este, de asemenea, liderul Sindicatului Medicilor Veterinari din Buzau.

Considera ca fiind o persoana „comunicativa, sociabila, capabila de lucru in echipa, receptiv la tot ce e nou, responsabil, disponibil pentru deplasari, dinamic si orientat spre rezultate”, va fi capabil sa raspunda asteptarilor colegilor, din functia de presedinte al CMV.

In cazul in care va fi ales la conducerea organizatiei profesionale, conform platformei sale electorale, promite ca va „asigura transparenta activitatii Colegiului, mai ales in ceea ce priveste convocarea colegilor in Congresul National, in Consiliul National, precum si in privinta elaborarii actelor si documentelor de interes general de catre forurile de conducere ale Colegiului National”. In acelasi timp promite ca va „depolitiza aceasta organizatie profesionala, in sensul ca niciunul dintre membrii Biroului Executiv nu trebuie sa aiba apartenenta politica”.

 

Dr. Sangiu sustine, la randul sau, ca va face toate demersurile prin care sa se adopte o serie de masuri prin care activitatea medicului veterinar sa fie valorizata, astfel incat sa-i redea profesionistului din acest domeniu atat statutul pe care il merita cat si drepturile legale pentru activitatea prestata, in interesul asigurarii sanatatii animalelor cat si sanatatii publice. Promite ca va face face astfel incat CMV sa participe activ la deciziile privind elaborarea normelor privind activitatea medicului veterinar si la comisiile de control din teritoriu. Considera ca medicii veterinari trebuie sa fie consultati la elaborarea unor acte normative privind modificarea legislatiei, astfel incat aceasta sa nu mai fie ambigua si sa se armonizeze cu legislatia europeana. In acest sens, o buna colaborare cu DSVSA si ANSVSA, precum si cu celelate autoritati locale si centrale, considera ca-i va asigura succesul. Un accent deosebit considera ca trebuie pus pe asigurarea „ridicarii nivelului stiintific al medicului veterinar, prin organizarea si facilitatrea participarii la cursuri, seminarii, conferinte si congrese de specialitate”.

Vrea sa fie votat doar de cei care „cred ca vor sa aiba in fruntea Colegiului un om serios si mereu informat, incisiv prin cereri pertinente si argumente catre autoritatile in domeniu, un profesionist care a stiut sa lupte, cand a fost cazul, pentru drepturile medicului veterinar”.

In cazul in care va fi ales presedinte al Organizatiei profesionale, dr. Florin Sangiu promite ca va avea ca prioritate „lucrul in echipa si voi exploata, pentru binele colegilor, calitatile fiecarui membru in parte, astfel incat sa reusim sa obtinem ceea ce ne-am propus”.

 

Mihalcea-votDr. Mihalcea promite ca va face demersurile necesare pentru ca CMV sa participe la elaborarea „programului strategic in vederea mentinerii actiunilor existente, ca fiind absolut necesare pentru pastrarea indemnitatii teritoriului tarii, a sanatatii animalelor si sigurantei cetatenilor, precum si introducerea unor noi actiuni de prevenire a unor boli”.  Spune ca va face tot ce este necesar pentru recunoasterea drepturilor salariale ale angajatilor ANSVSA si DSVSA, atat functionari publici cat si contractuali, atat pentru acordarea sporurilor pentru munca in conditii deosebite, cat si pentru stres.

O problema deosebita pentru care va face toate demersurile necesare este „trecerea personalului contractual de la statutul de personal contractual pe perioada determinata la perioada nedeterminata „si acoperirea gravei inechitati vis-a-vis de neasimilarea unor colegi, la sfarsitul anului 2015, pe motiv ca nu s-a gasit corespondent al functiei, in conditiile in care toate ministerele implicate si Parlamentul sustin ca trebuiau asimilati toti angajatii structurii centrale si ai celor locale”.

Totodata va sustine modificarea Regulamentului de organizare a Congresului CMV, astfel incat „toti colegii sa aiba aceleasi obligatii (cotizatie 20 de lei/luna)” dar si aceleasi drepturi constitutionale „fara deosebire de grad profesional, vechime si alte aberatii care exista in actualul Regulament”.

 

Dr. Danut Pale

Dr. Danut Pale

Considerand ca „fiecare dintre cei doi colegi care candideaza la functia de presedinte al Colegiului are si maturitatea si experienta necesara pentru a reprezenta cu succes organizatia profesionala”, dr. Danut Pale, actualul presedinte, spune ca le ureaza „succes si putere de munca”.

Primul Colegiu al Medicilor Veterinari s-a infiintat prin Decretul Lege nr. 3594 din 30 septembrie 1939, semnat de Regele Carol al II-lea si a fost condus de dr. Gheorghe Ionescu Braila, primul sau Decan.

Activitatea sa s-a intrerupt in anul 1948 si a fost reluata in anul 1998, odata cu adoptarea Legii 160/1998. In primul sau mandat postbelic, Colegiul a fost condus de prof. univ. dr. Ioan Miclaus.

Primul presedinte al CMV Buzau a fost dr. Vasile Vasile, iar din 2002 pana in prezent este condus de dr. Danut Pale.

Profesia de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, cu organizare autonoma reglementata in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. Medicul veterinar are ca obiective apararea sanatatii animalelor, sanatatii publice, protectia consumatorului si a mediului inconjurator, in scopul ameliorarii efectivelor de animale, al asigurarii sigurantei alimentare a populatiei, al facilitarii relatiilor comerciale si al pastrarii echilibrului ecologic. Este considerat singura „veriga” din lantul alimentar „de la ferma la furculita”.

 


Adaugati un comentariu


 

*