Medicii tineri fug de spitalele buzoiene

31 octombrie 2012 | 1 comentariu |

Doar zece medici tineri au optat pentru unul dintre cele 40 de posturi scoase la concurs de spitalele buzoiene, depunandu-si dosarele de inscriere la examenul de rezidentiat la Directia de Sanatatate Publica Buzau.

 

Spitalele buzoiene nu au sansa de a-si reduce criza de medici cu care se confrunta, prea curand. Pentru cele 40 de locuri oferite pentru sesiunea de rezidentiat din acest an, care se desfasoara pe 25 noiembrie, doar 10 medici tineri si-au depus dosarele de inscriere la Directia de Snatate Publica (DSP) Buzau.

La DSP Buzau, au fost depuse 10 dosare – 9 la medicina și 1 la farmacie, desi in judetul Buzau au fost scoase la concursul de rezidentiat de luna viitoare de patru ori mai multe posturi. Ocuparea locurilor/posturilor are loc anul acesta la comun, nu separat, ca in anii trecuti, iar in functie de punctajul obtinut pe fiecare centru universitar, se face repartitia in limita locurilor/posturilor publicate, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Mihaela Voineagu.

Dupa finalizarea inscrierilor, candidatii nu mai pot solicita schimbarea optiunilor de a concura intr-un anumit centru universitar.

 La nivel national, Ministerul Sanatatii a pus la dispozitia absolventilor medicinisti un numar de 2.552 de locuri, dintre care 2.210 pentru domeniul medicina, 248 in domeniul medicina dentara si 94 de locuri in domeniul farmacie. Cele mai multe locuri (525) sunt in Centrul universitar Bucuresti, unde sunt arondati si medicii tineri care opteaza pentru un loc/post in unitatile medicale din judetul Buzau.

 

40 de posturi in spitalele buzoiene

 

Asa cum Sanatatea Buzoiana anunta in premiera, la inceputul acestei luni, spitalele buzoiene au o oferta bogata, de 40 de posturi, ceea ce arata cat de mare este lipsa de medici cu care se confrunta. Din pacate, cererea nu este la fel de mare, iar pe parcursul anilor de rezidentiat, multi dintre medicii tineri se decid sa plece in strainatate.

Cele mai multe posturi sunt disponibile in specialitatea medicina de familie, pentru care Serviciul Judetean de Ambulanta  are 5 posturi, si farmacie, pentru care exista cate un post la Spitalul Sapoca, Maternitatea Buzau (Spitalul Judetean de Urgenta), TBC – Contagioase (SJU), Spitalul Municipal Rm. Sarat si Spitalul de Boli Cronice Smeeni (circuit inchis).

Urmeaza medicina interna si psihiatria – cate 4 posturi, neonatologia si ATI cu cate 3 posturi, boli infectioase, psihiatria pediatrica, medicina de laborator, medicina de urgenta (UPU-SMURD) si diabet zaharat-nutritie-boli metabolice cu cate 2 posturi, iar cate 1 post s-a oferit celor care doresc sa se specializeze in epidemiologie, pediatrie, oncologie medicala, chirurgie plastica-microchirurgie reconstructiva, cardiologie si radiologie – imagistica.

Cele mai multe posturi/locuri sunt disponibile, asa cum era de asteptat, la Spitalul Judetean de Urgenta (15 posturi) si la Spitalul Municipal Rm. Sarat si Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca (cate 7 posturi).

 

Noutatile rezidentiatului de anul acesta

 

 

Contraceptia, cel mai bun mijloc de a evita o sarcina nedorita si de a-ti planifica propria viata

Rezidentiatul pe post din acest an are si o noutate care a fost bine primita de absolventi, spre deosebire de amestecarea locurilor cu poosturile, care le diminueaza sansele de a ocupa postul pentru care au optat. In scopul reducerii migratiei medicilor tineri, Ministerul Sanatatii a decis sa se organizeze concurs si pentru clinici, nu numai pentru spitalele mici, ca pana acum.

Posturile scoase la concurs in sesiunea noiembrie 2012 pot fi consultate si descarcate AICI.

Totodata, Ministerul Sanatatii a publicat, pe site-ul www.rezidentiat.info metodologia de examen, urmand ca pana pe 30 octombrie sa fie transmise centrelor de examinare si listele nominale in format electronic.

Pe 22 noiembrie, candidatii vor afla sala si ora inceperii probei de concurs de pe site-urile universitatilor la care sunt arondati sau de pe rezidentiat.info.

Concursul se desfasoara sub forma de test grila cu 200 de intrebari si dureaza patru ore. Pentru a promova, candidatul trebuie sa raspunda corect la 120 dintre cele 200 de intrebari, iar ocuparea locurilor/posturilor pe specialitati se face in ordinea punctajului de promovare obtinut pe fiecare centru de examen, in limita locurilor/posturilor disponibile.

Metodologia si publicatia de examen, precum si tematicile pentru fiecare domeniu pot fi consultate AICI .

 



Comentarii (1)

  1. Un buzoian spune:

    Prima chestiune este ca medicii nu fug de spitalele buzoiene ci de toate spitalele din tara si pleaca in strainatate (ubi bene ibi patria – ca doar de ”râm ne tragem”).
    Dar exista si un calcul: a concura pe posturi fixe are un mare dezavantaj, pentru ca daca sunt de exemplu doi concurenti pe un loc doar primul ia un post iar al doilea ia ”aer in piept” chiar daca are medie buna. La concursul fara post fix daca ai medie de trecere poti opta pentru orice post, desigur in ordinea mediei.
    Iar in conditiile in care presupunem ca vei ocupa un post la rezidentiat dar fara specificarea localitatii, dupa ce termini, daca nu pleci in strainatate poti alege orice spital deoarece locuri vacante sunt nenumarate. Logic – doar ministerul este orb si fara logica.

Adaugati un comentariu


 

*