Medicii de familie ar putea fi inclusi intr-un program national de ingrijiri paliative

25 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

In prezent, doar cinci la suta dintre nevoile de ingrijiri paliative ale pacientilor bolnavi de cancer pot fi acoperite in Romania, iar datele internationale indica faptul ca medicii de familie ar putea asigura 60 la suta din aceste nevoi.

 

ingrijiri paliativeUna dintre cele mai active organizatii din Romania in domeniul ingrijirilor paliative, Fundatia Hospice Casa Sperantei, a lansat un nou semnal de alarma cu privire la faptul ca acest capitol este ca si inexistent in sistemul de sanatate din romanesc. Multi dintre pacientii cu boli incurabile nu pot beneficia de astfel de ingrijiri, care sa le faca mai usoara suferinta, in conditiile in care tratamentele medicale nu mai dau niciun rezultat in cazul lor.

Astfel, reprezentatii fundatiei care detine cateva asezaminte in cadrul carora pacientii beneficiaza gratuit de ingrijiri paliative, au atras atentia asupra faptului ca in prezent, doar 5 la suta din nevoile de servicii paliative ale bolnavilor de cancer pot fi acoperite in Romania, in conditiile in care exista peste 150.000 de pacienti oncologici care au nevoie de astfel de ingrijiri. Acestora li se adauga si alti bolnavi cu afectiuni incurabile care, de asemenea, necesita ingrijire paliativa, dar putini au acces la asa ceva.

 

Daniela Mosoiu

Daniela Mosoiu

In aceste conditii, Hospice Casa Sperantei a derulat in Bucuresti, Cluj, Iasi si Brasov un proiect pilot in cadrul caruia au fost angrenati mai multi medici de familie care au acordat ingrijiri paliative de baza unui numar de pacienti diagnosticati cu cancer. La finalul proiectului reprezentantii fundatiei spun ca 60 la suta dintre pacientii oncologici pot primi ingrijiri paliative din partea medicilor de familie, conform datelor internationale. Daniela Mosoiu, coordonatorul acestui proiect-pilot a precizat in acest sens ca „ingrijirea paliativa are rolul de a inlatura suferinta si de a da calitate vietii. S-a pus problema unui nivel de baza de servicii paliative oferite de medicii de familie, pentru ca medicul de familie poate sa controleze durerea pentru pacientii care nu sunt intr-o stare avansata a bolii, iar programul drulat de noi a demonstrat ca acest lucru este posibil”. Aceasta a mai explicat ca pacientii ar putea fi evaluati imediat dupa diagnosticare si ajutati de medicul de familie in aspecte precum comunicarea diagnosticului si evolutiei bolii, comunicarea cu familia si cei apropiati, clarificarea unor aspecte legate de obtinerea drepturilor pentru persoanele cu diagnostic oncologic, sprijin in luarea deciziilor privind terapia recomandata si tratarea simptomelor datorate chimio si radioterapiei.

 

Dr. Cristian Grasu

Dr. Cristian Grasu

La randul sau, medicul Cristian Grasu, director pentru Programul Bancii Mondiale de reforma a sectorului de sanatate din cadrul Ministerului Sanatatii, a recunoscut ca in aceasta privinta Romania mai are multi pasi de facut pentru ca lucrurile sa ajunga cat de cat la un nivel normal, iar problema ingrijirilor paliative este in atentia autoritatilor din Sanatate de mai multi ani. In calitatea pe care o detine, aceea de director pentru Programul Bancii Mondiale in probleme de reforma a Sanatatii, dr. Cristian Grasu a declarat ca in viitorul apropiat vor fi accesate fonduri de la aceasta institutie de finantare, astfel incat programul de ingrijiri paliative sa fie extins la nivel national, dupa modelul experimentat in cadrul proiectului-pilot desfasurat de Hospice Casa Sperantei. „Aceasta zona este in atentia Ministerului Sanatatii de multa vreme. Pana anul trecut, lucrurile pe care le stiam despre ingrijirile paliative se rezumau la dramele pe care le intalneam ca medic. Cu ajutorul banilor de la Banca Mondiala dorim sa extindem programul la nivelul intregii tari pentru ca aceasta zona de ingrijiri paliative este foarte importanta. In urmatorii ani, ministerul va investi mai multi bani pentru sistemul de ingrijiri paliative. Pornind de la costuri, vom ajunge la plati intrucat casa de asigurari de sanatate, finantatorul, trebuie sa stie ce plateste”, a declarat in acest sens medicul Cristian Grasu.

 


Adaugati un comentariu


 

*