Medicii buzoieni se instruiesc in preventia cancerului

12 iunie 2012 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii (MS) deruleaza, in aceasta perioada, Proiectul „Instruire si preventie pentru o viata sanatoasa”, in cadrul caruia vor fi instruiti gratuit, din fonduri europene, 7.332 de medici de familie si de alte specialitati implicate in screeningul cancerelor de san, de col uterin si de colon. 132 dintre acestia au fost selectati pentru a fi formatori, fiind instruiti de specialistii parteneri de la Institutul National de Sanatate Publica, Colegiul Medicilor din Romania, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”  Bucuresti, Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuta” Cluj Napoca si Centro di Riferimento Onvologico (CRO) di Aviano – Italia.

Vineri, la Constanta, medicii din regiunea Sud-Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea) inclusi in program vor fi informati despre „Cresterea gradului de constientizare  de catre comunitatile medicale a importantei proiectului de screening pentru cancerul de san, de col uterin, de colon si alte forme de cancer, precum si despre implicatiile economico-financiare ale fiecarui tip de afectiune oncologica” , dupa cum a precizat medicul radiolog buzoian Maria Albu.

 

Tematici si grupuri tinta

 

Potrivit Ministerului Sanatatii, se are in vedere „Instruirea si formarea medicilor implicati in derularea Programelor de Screening”  privind cancerul de san, de col uterin si de colon, in vederea implementarii programelor vizate, grupul tinta initial fiind cei 7.332 de medici selectati pentru instruirea gratuita din fonduri europene.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat, potrivit invitatiei pe care am primit-o din partea Ministrului Sanatatii, de cresterea gradului de formare a profesionistilor din sistemul sanitar pentru a raspunde noilor prioritati ale politicilor si programelor de sanatate, prin dobandirea de cunostinte necesare asigurarii implementarii unor programe de screening eficient in cancerul de col uterin, de san si de colon. De asemenea, medicii vor fi informati despre importanta efectelor economice ale aplicarii programului de screening, precum si despre importanta crestereii gradului de informare si de constientizare a populatiei privind prevenirea si depistarea precoce a tuturor tipurilor de cancer,  in special a celor de san, de col uterin si de colon”, explica medicul ginecolog buzoian Crina Stefanescu.

 

Reprezentare buzoiana

 

In programul de screening pe care Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor il aplica in cadrul proiectului, judetul Buzau are 120 de medici de familie inscrisi, dintre care au fost selecati doi instructori/formatori, intre cei 620 de medici de familie si 10 formatori ai Regiunii Sud-Est. Totodata, aceeasi regiune are inclusi in proiect 32 de medici OG, 21 de medici radiologi, 13 medici de laborator, opt gastroenterologi, sapte anatomopatologi si cinci medici de sanatate publica.

La informarea de vineri, 14 iunie, de la Constanta, participa, potrivit purtatorului de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Buzau, Mihaela Voineagu, paisprezece medici din specialitatea medicina de familie, patru de specialitate obstetrica-ginecologie, trei medici de radiologie-imagistica, trei de laborator si reprezentanti ai DSP.

 

 S-a prelungit perioada de inscrieri

 

Din pacate, medicii buzoieni nu s-au inghesuit sa se inscrie in acest program, in mai multe specialitati lista fiind incomplet ocupata.

Potrivit Ministerului Sanatatii, in vederea completarii locurilor disponibile, medicii care doresc sa se inscrie in Programul de screening pentru cancerul de san, de col uterin si de colon, au inca posibilitatea sa solicite la DSP Buzau acest lucru, pentru ca a fost prelungita perioada de inscriere pana la data de 30 iunie 2012, iar procedura de inscriere a fost simplificata. Astfel, Formularul de inscriere se poate transmite electronic, la adresa la care se incadreaza specialitatea solicitantului,  selectie1200medicispecialisti@ms.ro respectiv,

selectie6000medicispecialistimedicinafamilie@ms.ro  (anexa 4), completat integral, semnat si scanat, urmand ca celelalte documente ( recomandare, CV – Europass – semnat, diplomele in original + copii semnate de aplicant pentru conformitate) sa fie prezentate in momentul participarii la cursurile de instruire. Mai mult, participarea la instruire se crediteaza EMC cu 18 puncte.

Se mai pot face inscrieri in specialitatile: Medicina de familie/Medicina generala cu drept de libera practica, Radiologie – Imagistica medicala, Obstetrica – Ginecologie si Gastroenterologie.

 

Vaccinarea anti HPV

 

In paralel cu derularea programelor de screening, medicii de familie considera necesara vaccinarea gratuita anti HPV.

Potrivit Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNFM), care a efectuat un studiu privind profilaxia imbolnavirii cu Virusul Papiloma Uman (HPV), 94% dintre medici recomanda vaccinarea ca metoda de prevenire a cancerului de col uterin, 86% dintre medicii chestionati considera necesara implementarea unui program de vaccinare anti HPV in Romania, dar 40% dintre respondenti considera necesara o mai buna informare inainte de inceperea programului de vaccinare obligatorie.

In judetul Buzau, potrivit dr. Viorica Mihalascu, director adjunct DSP,  „populatia a inceput sa devina mai receptiva la efectul benefic al vaccinarii anti HPV. Au fost administrate pana acum 1038 de doze de vaccin, beneficiind de imunizare completa (trei doze) 113 fete cu varste intre 12 – 14 ani, 63 de 15 – 19 ani, 39 de 20 – 24 de ani si 44 cu varsta peste 24 de ani. In stoc mai sunt 1.187 de doze in termen de valabilitate”.

Infectia cu HPV este considerata principala cauza a cancerului de col uterin, afectiune la care Romania se situeaza pe primul loc in Europa, cu 40.000 de femei diagnosticate (3.000 de cazuri noi/an).

Vaccinarea anti HPV (profilaxia primara) previne infectia si declansarea bolii, fiind foarte eficienta pe termen mediu si lung. Impreuna cu profilaxia secundara (testul Babes-Papanicolau) asigura o scadere cu pana la 94% a riscului de cancer de col uterin.


Categorii: Medici

Adaugati un comentariu


 

*