Medicamente fara sincope si mai multi bani pentru preventie

18 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Ministrul Eugen Nicolaescu spune ca nu trebuie sa mai fie sincope in aprovizionarea cu medicamente pentru Programele Nationale de Sanatate, iar screeningul de cancer de col uterin si vaccinarea anti-HPV trebuie reluate.

 

Ministrul Sanatatii a anuntat ca institutia pe care o reprezinta va avea pentru prima data in subordine o Agentie Nationala de Programe, care va gestiona toate Programele Nationale de Sanatate, avand ca scop inlaturarea sincopelor in aprovizionarea cu medicamente. Daca astfel nu vom mai vedea bolnavii de cancer, pe cei cu SIDA sau cu alte boli grave suferind ca nu au medicamente, nu mai conteaza ca ministrul Eugen Nicolaescu vrea sa infiinteze o noua agentie, cu o aramata de functionari, care astfel vor fi rasplatiti, probabil, cu niste functii, pentru loialitatea fata de partid.

Am gasit o formula practica pentru a nu-i mai aduce pe oameni in pragul disperarii: vom organiza Agentia Nationala de Programe de Sanatate. Prin aceasta agentie nationala, va fi cate un manager pentru fiecare program in parte, care va tine legatura cu pacientii, pentru a identifica eventuale goluri in aprovizionarea cu medicamente. Totodata, vom utiliza Unifarm, pe care vrem sa o capitalizam in acest an, ca sa se poata misca repede, sa faca importuri atunci cand medicamente vitale nu exista”, a spus Nicolaescu, la masa rotunda cu tema „Radiografia sistemului de sanatate in 2012 si perspective pentru 2013”, organizata de Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

 

Bani mai multi pentru screningul de cancer de col uterin

 

Examenul Papanicolau este metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin

Cu acelasi prilej, ministrul Nicolaescu a spus ca in urmatorii ani, Ministerul Sanatatii va pune accent pe elaborarea unor programe de sanatate de preventie realiste, care sa produca si efecte in timp. „Daca vom reusi sa facem programe care sa se incadreze in cei 3 E – economicitate, eficienta si eficacitate, cred ca ne vom atinge scopul”, a spus ministrul Sanatatii, metionand ca grija fata de preventie se va reflecta si in bugetul pe 2013, cand vor creste fondurile pentru programul de screening de cancer de col uterin, in care femeile intre 25-65 ani beneficiaza, gratuit, de un test Babes-Papanicolau.

Am convenit, impreuna cu Asociatia Bolnavilor de Cancer si cu Fundatia Renasterea, ca acest proiect sa se deruleze pilot in 2013, numai in Bucuresti, pentru a vedea deficientele programului, daca vor exista. Pornesc de la premisa ca niciodata nu putem elabora un proiect perfect”, a precizat ministrul  Nicolaescu, mentionand ca in trei ani vrea sa fie testata toata populatia eligibila din Romania.

Ministerul Sanatatii avea in vedere pentru 2012 testarea a peste 200.000 de femei eligibile pentru acest program, iar pentru cinci ani – aproximativ sase milioane. „Acest deziderat, insa, depinde de receptivitatea femeilor, motiv pentru care am pregatit campanii locale de informare atat prin media, cat si prin cabinetele medicilor de familie”, a punctat ministrul Sanatatii.

Anul trecut au fost testate 40.000 de femei in cadrul programului de screenig de cancer de col urterin. La Buzau, 34.117 femei au fost inregistrate ca fiind eligibile pentru acest test, dar programul nici nu a debutat.

 

Reluarea vaccinarii anti HPV

 

Se va relua vaccinarea anti-HPV

Tot in scop preventiv, ministrul a mai spus ca vrea sa fie reluata vaccinarea fetitelor de 11-14 ani, impotriva virului Papilloma uman, responsabil de declansarea cancerului de col uterin, dar nu inainte de a se face o campanie de informare corespunzatoare.

Tot cu Renasterea si alte asociatii, incercam sa construim un mecanism prin care sa reluam campania de informare si de comunicare pe vaccinarea impotriva cancerului de col uterin. Sunt tot mai multe mame, medici, profesori, diriginti, care considera ca aceasta vaccinare este binevenita, este necesara. Ministerul Sanatatii este dispus sa faca un asemenea program. Cand vom avea liste certe, vom incheia contract cu furnizorul de vaccin, cu decontare numai pentru ceea ce se vaccineaza efectiv, pentru ceea ce avem liste”, a tinut sa mentioneze ministrul Nicolaescu, apreciind ca esecul vaccinarii anti-HPV in perioada 2008-2012 s-a datorat unei „manipulari oribile”.

In judetul Buzau, potrivit dr. Viorica Mihalascu, director adjunct DSP,  „au fost administrate aproape 1.100 de doze de vaccin, beneficiind de imunizare completa (trei doze) 113 fete cu varste intre 12 – 14 ani, 63 de 15 – 19 ani, 39 de 20 – 24 de ani si 44 cu varsta peste 24 de ani”.

Romania se afla pe primul loc in Europa in privinta mortalitatii prin cancer de col uterin, riscul fiind de 6,3 ori mai mare decat in orice alta tara din UE. Screeningul de cancer de col uterin si vaccinarea reprezinta, in opinia specialistilor, solutiile pentru ca Romania sa nu mai ocupe primul loc din Europa la mortalitatea prin cancerul de col.

Tot pe partea de preventie, va fi reluat, sub o alta forma, programul de reevaluare a starii de sanatate.


Categorii: Actual, Economic, Medici

Adaugati un comentariu


 

*