Managerul Spitalului de Oftalmologie, reclamat la Parchet de Ministerul Sanatatii

Sesizarea vine ca urmare a unor verificari efectuate de Corpul de Control al ministerului, care a sesizat o serie de nereguli privind incheierea unor contracte de inchiriere. In replica, dr. Monica Pop sustine ca totul a fost legal si va dovedi asta in justitie, daca va fi cazul.

 

Spitalul de Oftalmologie

Spitalul de Oftalmologie

Dupa Spitalul Clinic de Urgenta din Targu Mures, Spitalul de Urgente Oftalmologice din Bucuresti a intrat in atentia procurorilor, ca urmare a verificarilor Corpului de Control al Ministerului Sanatatii. Asa cum am anticipat, Targu Mures a fost doar inceputul, iar Spitalul de Oftalmologie nu va fi ultimul pe care in urma acestor controale intra in atentia procurorilor anticoruptie. La inceputul lunii trecute, ca urmare a unor dezvaluiri aparutre in presa, Corpul de Control al Ministerului Sanatatii a demarat o ancheta la Spitalul de Urgente Oftalmologice, ancheta care s-a intins pe tot parcursul lunii iunie, iar concluziile au fost facute publice la jumatatea acestei saptamani.

Conform cunui comunicat de presa al ministerului, verificarile au confirmat in mare parte dezvaluirile aparute la acel moment in presa, despre care managerul spitalului, medicul Monica Pop, spunea ca sunt neadevarate si ameninta chiar ca il va da in judecata pe autorul materilaleor publicate.

Ministerul Sanatatii a dispus insa o ancheta, in cursul careia s-ar fi identificat o serie de nereguli in incheierea unor contracte de inchiriere in timpul mandatului dr. Monica Pop, motiv pentru care va sesiza si Parchetul in aceasta privinta, pentru ca procurorii sa stabileasca daca faptele sunt sau nu de natura penala.

 

Dr. Monica Pop

Dr. Monica Pop

Una dintre nereguli se refera la inchirierea unui spatiu apartinand spitalului unei societati comerciale care a deschis aici un bufet de incinta. In acest caz, inspectorii corpului de control au constatat ca nu exista un acord al Consiliului de Administratie al DSP Bucuresti, nu au putut gasi caietul de sarcini al licitatiei in urma careia s-a facut atribuirea si nici aprobarea Ministerului Sanatatii pentru inchirierea acelui spatiu.

Mai mult, cu ocazia verificarilor s-a constatat ca existau doua forme diferite ale contractului de inchiriere, una batuta la masina de scris iar cealalalta facuta pe calculator. Din contractul scris pe calculator lipseste insa un articol referitor la interzicerea subinchirierii spatiului respectiv, iar lipsa acestui articol in a doua forma a contractului a dus la subinchirierea ulterioara catre o alta societate, desi in forma batuta la masina a contractului, articolul respectiv interzicea acest lucru.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgTot in privinta aceluiasi contract, inspectorii au mai constatat ca in perioada 2007-2011, managerul spitalului a avut si calitatea de angajat al firmei care inchiriase spatiul, fapt ce contravine legii.

O alta neregula se refera la un al doilea contract de inchiriere a unui spatiu pentru un atelier de reparatii optica medicala, Corpul de Control constatand ca si in acest caz lipsesc aprobarile Ministerului Sanatatii si Consiliului de Administratie. Initial, acest contract a fost incheiat cu o societate comerciala in 2002, firma ce avea sa se dizolve in anul 2008 prin decizie definitiva a Curtii de Apel Bucuresti. In 2009, spitalul incheia un acord cu aceasta firma dizolvata in 2008 pentru inlocuirea in contractul de inchiriere cu o alta societate a acelorasi asociati. In ceea ce priveste inchirierea unui spatiu pentru infiintarea unei farmacii in 1993, Corpul de Control a mai constatat ca nu se poate proba respectarea prevederilor contractuale.

Astfel, documentul prevede ca societatea sa efectueze o serie de reparatii in spital, dar nu se poate demonstra respectarea acestor obligatii. Spitalul nu a putut furniza documente, iar reparatiile nu sunt trecute in evidenta contabila.

Managerul Monica Pop sustine in continuare ca nu a fost comisa nicio ilegalitate in incheierea respectivelor contracte si ca unul dintre ele a fost incheiat pe vremea in care spitalul se afla in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti, situatie in care nu avea nevoie de nicio aprobare de la Ministerul Sanatatii. Medicul Monica Pop mai sustine ca este victima unei rezbunari venite din partea unei asistente pe care a concediat-o si ca este convinsa ca procurorii sesizati de Ministerul Sanatatii vor stabili ca nu este vorba de fapte de natura penala in cazul sau.

 


Adaugati un comentariu


 

*