Luxul probei ADN

10 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Nina NeaguNici sa mori decent nu mai ai dreptul in Romania anului de gratie 2012 ! Stiu, s-a mai spus asta in Sanatatea Buzoiana, in urma cu cateva zile, cand un om bolnav de cancer, in faza terminala, a murit asteptand la coada sa-i vina randul sa intre in cabinetul de Oncologie, de unde urma sa-si primeasca reteta pentru morfina. La fel ca alte cateva zeci de bolnavi de cancer. Te cutremuri doar la auzul acestui cuvant, pe care vrei nu vrei, il asociezi cu chinul si implacabilul sfarsit.

Zilnic suntem agresati cu vesti despre sanatate. Mai precis, despre lipsa ei. Sanatatea a devenit un lux pe care multi romani nu si-l mai permit. Suntem primii in Europa la cele mai grave boli, dar ultimii cand vine vorba despre finantarea sistemului de sanatate. Printre bajbaielile unora si „invartelile” altora, ne resemnam iar medicii nostri isi iau „lumea in cap” si pleaca „unde vad cu ochii”. Asta s-a dorit oare, in 1989, cand atatia tineri au murit?!… Intrebare, desigur, retorica.

Pentru ca o alta imagine, la fel de trista dar si mai revoltatoare imi vine in minte si tot revine de aproape doua saptamani. Un criminal in serie a fost lasat sa umble liber printre noi si, din primavara pana acum a facut cel putin sase victime, pentru ca nu s-au gasit bani pentru o proba ADN. A fost nevoie de un scandal international pentru ca autoritatile romanesti sa catadicseasca sa actioneze. Saptamana trecuta a fost arestat Niculae Vlad, ucigasul si violatorul studentei japoneze Yurika Masuno. Procurorii Parchetului General ar fi banuit inca din primavara ca el ar fi criminal si violator in serie, dar nu ar fi avut probe concludente ca sa-l si aresteze si sa-l opresca sa mai faca alte victime. Dupa atatea tragedii au fost dati afara niste directori si sunt cercetati niste procurori. Ei si? Cu ce le ajuta asta pe victime?

Proba ADN se dovedeste a fi un lux „interzis” in Romania anului de gratie 2012, in care erorile in serie, greselile boirocratice, proasta gestionare a banilor si de ce nu, nepasarea anchetatorilor au facut ca proba sa nu poata fi analizata de Institutul Mina Minovici si sa salveze viata atator femei… Inca din aprilie, politistii au trimis o proba ADN la IML, dar raspunsul a venit abia acum cateva zile. Iar intre timp, criminalul si violatorul in serie a mai facut cateva victime.

In 15 august, el a nenorocit-o si pe studenta japoneza, dupa care a si fost arestat. De ce nu a fost oprit? Pentru ca nu sunt fonduri si nu se fac expertize ADN si…. mult mai grav cei care s-au ocupat de dosare nu au vorbit intre ei.

Acum s-au gasit bani, dar nu prea multi. Ministrul de Interne a anuntat ca a alocat 10 milioane de lei pentru plata datoriilor catre IML, adica o picatura fata de cele 28 de milioane de lei restante din 2010, la care se adauga 9 milioane de lei din 2011 si alte doua si ceva din acest an. Numai la Buzau, Politia are de onorat facturi catre IML de pate 145.278 de lei si catre Spitalul Judetean, respectiv catre SML unde contravaloarea constatarilor si expertizelor medico-legale neachitate este de 45.378 de lei.

Iar acum vreo cateva zile, IML a rams fara bani. Asa ca zeci de mii de oameni, care au nevoie de servicii de medicina legala, dau din banii lor. Daca ii au. Altfel, asteapta cu anii finalizarea anchetelor. Fondurile alocate Politiei de catre minister pentru aceste cheltuieli au scazut din 2010 pana azi cu 26 de milioane de lei.

Si atunci, ma intreb si eu, ca tot omul, Finantele nu cunosc realitatea din ograda Politiei, ori Ministerul de Interne isi gestioneaza prost banii ?.

La fel ca-n sanatate, fostii ministri spun ca bani n-au fost niciodata.

Dar nici pricepere in a-i administra! Si nimeni nu a platit pentru asta…


Categorii: Actual, Editorial

Adaugati un comentariu


 

*