Licitatiile centralizate din sanatate, in linie dreapta

5 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a publicat proiectul de act normativ care reglementeaza Metodologia de organizare a licitatiilor centralizate pentru medicamente, materiale sanitare, aparatura si combustibili.

 

Proiectul de act normativ care reglementeaza Metodologia de organizare a licitatiilor centralizate de medicamente si materiale sanitare scumpe, aparatura medicala si combustibili pentru spitalele din reteaua publica de sanatate a fost publicat pe pagina de web a Ministerului Sanatatii (MS). Conform documentului,  toate licitatiile caree vor fi organizate la nivel centralizat se vor derula  transparent, electronic, prin www.seap.ro

In perioada imediat urmatoare, MS va elabora lista cu medicamentele, materialele sanitare si echipamentele medicale care vor fi achizitionate, pe acord cadru, pentru unitatile sanitare, iar lista va putea fi actualizata anual, in functie de necesitati, transmite Biroul de presa al institutiei. 

Comisii ale Ministerului Sanatatii, alcatuite din cate 5 persoane (3 experti tehnici si 2 reprezentanti ai MS), vor elabora documentatiile de atribuire si specificatiile tehnice pentru produsele care vor fi achizitionate. Documentatiile de atribuire  vor fi transmise, pentru evaluare, unor experti independenti care vor avea un punct de vedere tehnic asupra acestora. 

La sfarsitul lunii trecute, MS si-a infiintat propria Directie de achizitii.

 

Procedurile, finalizate electronic

 

In cazul in care vor exista puncte de vedere diferite asupra continutului caietelor de sarcini, vor fi organizate sedinte de mediere pentru definitivarea materialelor, mai prevede proiectul de act normativ, in care se mentioneaza si ca toate procedurile se vor finaliza electronic.

De asemene, documentul stipuleaza ca inainte cu 10 zile de demararea procedurilor de achizitie de catre firmele participante la licitatii, trebuie sa fie organizate conferinte de consens, mai exact intalniri intre operatorii economici interesati si comisiile de realizare a documentatiilor de atribuire in scopul formularii de propuneri si observatii privind continutul acestor documente.

Tot in ceea ce priveste organizarea licitatiilor, vor fi solicitate participantilor la licitatie mostre din produsele ofertate si specificatii exacte privind serviciile de depozitare, distribuire sau service ale produselor licitate, dupa caz. 

 

Angajament etic pentru furnizori

 

In premiera, asa cum si ministrul Sanatatii, Raed Arafat, a precizat recent, „firmele castigatoare vor semna un angajament etic, prin care  se decide ca in cazul nerespectarii contractului, operatorul economic risca blocarea posibilitatii de a mai participa la licitatii organizate de catre Ministerul Sanatatii, in urmatorii ani”.

 Pentru produsele care nu sunt cuprinse in Lista cu medicamentele, materialele sanitare, echipamentele medicale, echipamentele de protectie, serviciile, combustibilii si lubrifianții pentru parcul auto, pentru care se organizeaza achizitii publice centralizate, unitatile sanitare publice organizeaza si desfasoara propriile proceduri de achizitie.

Proiectul de act normativ mai prevede ca acordurile-cadru si contractele subsecvente aflate in derulare se continua pana la termenele finale stabilite.

Unitatile sanitare publice care deruleaza acordurile-cadru si contractele subsecvente incheiate inainte de publicarea prezentului ordin au obligatia de a comunica termenele de finalizare ale acestora.

Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro,

Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ

Puteti consulta Ordinul integral, AICI


Adaugati un comentariu


 

*