La Targu Mures se vor transplanta din nou inimi, din aceasta toamna

19 iunie 2013 | 0 comentarii |

A fost deja stabilit graficul pentru de punere in functiune a capacitatilor si de reluare a activitatii de transplant in Institutul Inimii din Targu Mures, a anuntat, marti, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

 

Transplant de cord - copil

Transplant de cord – copil

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa organizata la sediul institutiei, ca trebuie regandit modul in care este calculat costul transplantului, astfel incat acesta sa includa atat activitatea echipelor de prelevare, cat si pe cea a medicilor si asistentilor care efectueaza astfel de servicii medicale, dar si ca din aceasta toamna, Institutul Inimii din Targu Mures va putea face din nou, transplant cardiac.

Afirmatiile au fost facute de ministrul Nicolaescu in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la sediul institutiei, dupa o intalnire pe care oficialul a avut-o cu reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant (ANT).

Am stabilit cu reprezentantii Institutului de Cardiologie din Targu Mures graficul de punere in functiune a capacitatilor si de reluare a functionarii unitatii sanitare. Astfel, potrivit graficului, de la 1 iulie, Institutul de Cardiologie ar incepe demersurile pentru obtinerea docuemntatiei de functionare, apoi acreditarea. Probabil ca in intervalul 15 septembrie – 15 octombrie vor fi reluate transplanturile de cord”, a spus ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

La data de 9 martie 2011, printr-o Hotarare a Guvernului Boc, Institutul de Cardiologie din Targu Mures a fost desfiintat, devenind Clinica de cardiologie fara personalitate juridica, in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Targu Mures, unde isi are si sediul. De atunci, fostul director al institutului, prof. dr. Radu Deac, si seful Clinicii de Cardiologie, Horatiu Suciu, au facut nenumarate demersuri pentru reinfiintarea institutului.

In mai 2013, actualul Guvern a hotarat reinfiintarea Institutului de Cardiologie de la Targu Mures.

 

 transplant-medularMinistrul Sanatatii s-a aratat destul de nemultumit de activitatea Agentiei Nationale de Transplant (ANT) si a precizat ca reglementarile specifice activitatii de transplant se numara printre temele care vor fi discutate cu toti presedintii comisiilor de specialitate ale ministerului, conducerea Academiei de Stiinte Medicale si a ANT, membrii Consiliului stiintific al ANT si managerii celor mai mari spitale, la sfarsitul lui iunie.

 „Am convenit asupra unor actiuni care tin de reglementarea si planificarea activitatii de transplant. Asteptam de la Agentia Nationala de Transplant, in cursul saptamanii viitoare, propuneri de modificare a OUG 35/2012 pe care sa le transformam in amendamente. Am solicitat ANT tarifarea tuturor tipurilor de transplant, astfel incat sa stim care este in mod real costul unui transplant. Agentia Nationala de Transplant are ca termen sfarsitul lunii iulie ca sa prezinte o prognoza cu privire la activitatea de transplant, pe numar, tipuri de transplant si posibilitatea de a le efectua in tara sau strainatate. In functie de aceasta prognoza, se va putea calcula bugetul necesar pentru anul urmator, astfel incat sa evitam dificultatile aparute anul acesta”, a declarat ministrul Nicolaescu, dupa intalnirea cu conducerea ANT.

In 26 mai, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat a declarat, intr-o emisiune televizata ca Romania a inregistrat, in primele luni ale anului, o explozie de donatori de organe, iar finantarea trebuie adaptata acestei noi situatii. Din pacate, din cauza inchiderii Institutului Inimii, s-au irosit 30 de inimi, desi cel putin 60 de persoane au nevoie de o inima noua.

 

transplant-rinichiLa intalnirea de ministrului Nicolaescu cu reprezentantii ANT s-a ajuns la concluzia ca este necesara si modificarea legislatiei cu privire la internarile postransplant, mai ales pentru cel medular.

Asteptam propuneri din partea specialistilor, pana la finele lunii august.Vom modifica actul normativ de organizare si functionare a ANT, astfel incat agentia sa fie, in mod real, cea care raspunde de politica de transplant si sa detina parghiile necesare. Activitatea ANT trebuie sa capete mai multa substanta. Avem in vedere aici partea de gestionare a Registrului national de transplant, care sa cuprinda lista de asteptare, registrul primitorilor si al donatorilor, atributiile de programare si bugetare, dar si de acreditare si autorizare, inclusiv inspectie in vederea unei evaluari profesioniste inainte de acreditare si autorizare”, a explicat ministrul Sanatatii.

De asemenea, cele doua parti au cazut de acord ca este nevoie de un program de pregatire si formare a personalului implicat in activitatea de transplant si de o regandire a modului in care este calculat costul transplantului, astfel incat acesta sa includa si activitatea echipelor de prelevare si pe cea a medicilor si asistentilor care efectueaza asemenea servicii medicale.

Eugen Nicolaescu a mentionat ca o alta problema legata de transplant se refera la lipsa de coordonare cu CNAS, pentru a urmari traseul pacientilor.

Concluziile discutiilor dintre ministrul Nicolaescu si ANT, precum si strategia convenita, pot fi consultate integral, AICI.


Adaugati un comentariu


 

*