La multi ani Romania! La multi ani romani! Sa fiti sanatosi!

1 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Intreaga Românie este in sarbatoare astazi, de Ziua Nationala. Peste 5.000 de buzoieni au sarbatorit impreuna cu militarii si oficialitatile locale, Ziua României.

 

defilare-salvatoriZiua Nationala a fost anul acesta, parca, altfel pentru buzoieni. Vremea frumoasa i-a insanatosit poate mai mult ca in alti ani si, uniti in „cuget si simtire”, buzoienii au iesit pe strazi, cu mic cu mare, sa sarbatoreasca Ziua României.

Aproximativ 5.000 de copii, tineri si varstnici au flancat Bulevardul Nicolae Balcescu cu steaguri tricolore in maini, iar peste 500 de militari si zeci de vehicule din dotarea Armatei, Pompierilor, Politiei si Jandarmeriei au luat parte la parada organizata de autoritatile locale cu prilejul Zilei Nationale, in admiratia celor care abia asteptau sa vada demonstratiile pregatite special pentru a sarbatori cum se cuvine ziua noastra, a tuturor romanilor.

La 1 Decembrie 2015 se implinesc 97 de ani de cand „Adunarea Nationala a tuturor Romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba-Iulia in ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania …

 

oficialiEvenimentul a debutat la Buzau cu intonarea Imnului National, urmat de un ceremonialul militar si religios. Pentru prima data, slujba religioasa a fost oficiata de IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei. Au urmat obisnuitele depuneri de coroane si jerbe de flori la Monumentul Eroilor din parcul din fata Prefecturii si o serie de alocutiuni rostite atat de oficialii buzoieni cat si de cativa presedinti de raion veniti de peste Prut, special pentru a sarbatori, impreuna cu buzoienii, Ziua Nationala a României.

Cu totii, oficialitati locale si militare, politicieni, veterani de razboi, buzoieni obisnuiti si multi, foarte multi copii s-au bucurat apoi de exercitiul demonstrativ de manuire a armelor oferit de formatia de Drill Team a Diviziei 2 Infanterie Getica si de defilarea militarilor din unitatile subordonate care au prezentat, cu mandrie, tehnica militara cu care sunt dotate Fortele Armatei Române la ora actuala.

Au dat onorul, rand pe rand, militarii, trupele speciale, autospecialele cu cele mai noi echipamente de lupta prezente in teatrele de operatiuni, politisti, pompieri, paramedici SMURD.

 

fasole si vinDupa parada, buzoienii au fost invitati in Parcul Crang, unde Consiliul Judetean a pregatit 2.650 de meniuri festive continand fasole cu ciolan ori carnati sau mancare de post, vin fiert, ceai si placinta.

Fata de alti ani, buzoienii nu s-au mai inghesuit sa primeasca meniul specific Zilei Nationale, dar au apreciat vinul fiert, fasolea cu ciolan si placintele.

Tot in Crang a avut loc un spectacol organizat de Centrul de Cultura si Arta, la care artistii prezenti s-au intrecut in maiestrie si au primit aplauze la scena deschisa.

Bugetul alocat de Consiliul Judetean Buzau pentru festivitatile de 1 Decembrie s-a ridicat la 350.000 de lei, din care s-au asigurat combustibilul pentru autovehiculale de tehnica militara cu care s-a participat la parada, mancarea festiva oferita buzoienilor, plata artistilor si alte cheltuieli de organizare.

 

elevi-premianti-istorieSeria de manifestari dedicate Zilei Nationale a debutat, de altfel, inca de pe 28 noiembrie, cu a VII-a editie a concursului de istorie „1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei”, organizat de Fundatia Maresal Alexandru Averescu” cu sprijinul Consiliului Judetean. Premiile in bani au fost oferite astazi, in cadru festiv, de g-ral maior dr. Lucian Foca, presedintele fundatiei organizatoare, in cadrul programului Paradei Militare organizata cu prilejul Zilei Nationale a României.

La competitie au fost prezenti elevi din opt licee din Buzau, Ramnicu-Sarat si Patarlagele, iar gazda evenimentului a fost Divizia 2 Infanterie Getica.

Premiul I s-a acordat elevilor Liceului Teoretic „Radu Vladescu” din Patarlagele, care au fost rasplatiti cu cate 500 de lei/elev. Premiul II, in valoare de 400 de lei/elev, a fost acordat echipei Colegiului National „Mihai Eminescu” Buzau, iar Premiu III, in valoare de 200 de lei/elev, a revenit echipei Colegiului National „B.P.Hasdeu” Buzau. Mentiuni au primit elevii Liceului Pedagogic „Spiru Haret” Buzau si cei ai Colegiului National „Alexandru Vlahuta” Rm. Sarat.

 

La Multi Ani BuzauTot cu ocazia Zilei Nationale, veteranii de razboi care se apropie de varsta centenarului au primit, din partea Consiliului Judetean, recompense materiale, in special lemne de foc, alimente de baza si alimente traditionale pentru Sarbatorile de Craciun.

De altfel, saptamana trecuta, presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, a mers, personal, la Mihailesti, pentru a-i acorda o astfel de recompensa veteranului Nicolae Ionita, ajuns la venerabila varsta de 101 ani. „Ma bucur ca putem aduce putina bucurie fauritorilor istoriei acestui neam. Ei sunt cei care au luptat pentru idealurile tarii, gata oricand sa isi dea viata pentru patrie. Curajul si patriotismul lor trebuie sa fie o lectie pentru fiecare dintre noi si pentru generatiile urmatoare. Sunt emotionat de fiecare data cand am prilejul sa intalnesc unul dintre eroii acestei tari, carora tara, noi le suntem recunoscatori”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

In judetul Buzau mai sunt in viata noua veterani de razboi, cu varste de aproximativ 100 de ani, fiecare dintre acestia urmand sa primeasca aceasta recompensa.

 

Pr. Mihail Milea (FotoTVR)

Pr. Mihail Milea (FotoTVR)

Si tot de Ziua Nationala, preotul buzoian Mihail Milea a fost unul dintre eroii pe care TVR i-a onorat intr-un spectacol eveniment, sub genericul „Inimi de români”.

In cadrul aceleiasi Gale au fost premiati salvatorii din Clubul Colectiv, militari, jandarmi, conferentiari si oameni simpli care s-au facut remarcati prin gesturi deosebite, ajutand alti romani aflati in situatii grele.

Preotul Mihai Milea este din Buzau si l-a avut ca mentor pe Nicolae Steinhardt. Provine dintr-o familie saraca, dar este cunoscut ca samariteanul din Buzau pentru ca a construit asezaminte pentru saraci, a creat scoli de meserii acreditate, a pus bazele Catedralei Sf. Sava din Buzau. Proiecte precum Azilul de batrani de la Campeni, Campusul de la Bisoca, Centrul de primire de la Naeni, tabara pentru tineri de la Maliuc, centrul de zi pentru femeile agresate, reamenajarea Cimitirului Soldatilor Români de la Soroca – Republica Moldova, cantina sociala si alte astfel de proiecte se leaga tot de numele sau”, argumenteaza Televiziunea Româna acordarea trofeului preotului Mihai Milea.

Preotul Mihail Milea a intrat in sufletele buzoienilor prin faptele sale, puse deopotriva in slujba lui Dumnezeu si a omului de rand.


GALERIE FOTO:

 

 


Adaugati un comentariu


 

*