La „Marie Curie” au fost operati pe cord primii copii

23 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Doua fetite de 4 si, respectiv, 5 ani, cu defect septal atrial au fost primii pacienti ai noii Clinici de chirurgie cardiaca pediatrica si au fost operate astzi, de o echipa de medici italieni.  

 

 Primii copii operati  pe cord la Marie Curie

Primii copii operati pe cord la Marie Curie

Astazi, la Clinica de Chirurgie Cardiaca Pediatrica de la Spitalul pentru copii „Marie Curie” din Bucuresti au fost efectuate primele operatii pe inima la copii, in cadrul Programului de Dezvoltare a Chirurgiei Cardiovasculare Pediatrice initiat de Ministerul Sanatatii in colaborare cu Clinica „San Donato” din Milano – Italia si Fundatia Bambini Cardiopatici nel Mondo, asa cum a anuntat Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat de presa.

Doua fetite de 4 si, respectiv, 5 ani au fost primii pacienti ai medicilor italieni. Ele au primit astazi, o noua sansa la viata. Interventiile sunt realizate voluntar, in cadrul unei misiuni umanitare anuntata de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, inca din luna august, cand o echipa de medici italieni s-a aflat in Romania pentru a evalua conditiile in care vor putea opera.

La inceputul lunii septembrie, managerul Spitalului „Marie Curie”, Daniel Buzatu, a anuntat, cu prilejul inaugurarii oficiale a Sectiei de Chirurgie Pediatrica a spitalului, ca „pana la sfarsitul lunii septembrie, primii copii vor fi operati de medicii italieni”, urmand ca pe parcursul timpului, pana cand vor fi specializate in Italia echipele de medici romani, sa opereze la „Marie Curie”, voluntar si alternativ, medici din Italia, Germania dar si medici romani de la Targu-Mures.

 

Chirurgie Marie Curie (foto:Inima copiilor)

Chirurgie Marie Curie (foto:Inima copiilor)

Ieri, echipa de chirurgi cardiologi de la Clinica „San Donato”, venita in prima misiune de acest tip la „Marie Curie” a facut o noua evaluare a Blocului operator, a saloanelor de Terapie Intensiva si a aparaturii si echipamentelor medicale, pentru a se asigura ca sunt indeplinite toate conditiile de care depinde bunul mers al interventiilor si recuperarii micutilor operati pe cord. La interventiile programate de medicii italieni participa si specialisti cardiologi din Romania.

Este prima misiune de acest tip din cadrul Programului de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice initiat de Ministerul Sanatatii in colaborare cu clinica San Donato si fundatia Bambini Cardiopatici nel Mondo, iar misiunea va dura pana joi, timp in care se vor efectua mai multe operatii pentru corectarea unor malformatii congenitale cardiace, potrivit comunicatului de presa remis de Ministerul Sanatatii.

Activitatea chirurgicala din Departamentul de cardiochirurgie al Spitalului „Marie Curie” a inceput anul acesta, cu misiuni medicale periodice, dar va deveni tot mai sustinuta in perioada urmatoare, urmand a fi complet functionala cu specialistii din Romania formati pana la sfarsitul programului, care va dura trei ani, mentioneaza reprezentantii MS.

 

Sectia Cardiologie (Foto - Inima copiilor)

Sectia Cardiologie (Foto – Inima copiilor)

Departamentul de Cardiochirurgie Pediatrica al Spitalului de copii „Marie Curie” a fost amenajat si dotat in urma unei investitii totale de aproximativ 4.200.000 de euro, din care: aproximativ 1.500.000 de euro din donatii publice stranse de Asociatia Inima Copiilor, aproximativ 2.300.000 euro oferiti de Ministerul Sanatatii pentru aparatura medicala, restul sumei provenind din alte donatii si sponsorizari catre unitatea sanitara.

Pentru inceperea cat mai rapida a activitatii operatorii la „Marie Curie”, Ministerul Sanatatii a alocat, in luna august, 650.000 de euro pentru completarea echipamentelor si a instrumentarului necesar inceperii interventiilor.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca la rugamintea medicilor italieni, nu se vor face declaratii in mass-media decat la finalul misiunii, astfel incat activitatea medicala sa se poata desfasura „fara presiune, in mod profesionist si in conditii de liniste si siguranta pentru copiii care urmeaza a fi operati”.

Pentru corecta informare a publicului, urmeaza insa a fi emis un comunicat de presa in fiecare zi, prin care se vor oferi toate informatiile asupra operatiei/operatiilor efectuate in ziua respectiva si a evolutiei starii de sanatate a copiilor operati, urmand ca, la finalul misiunii sa fie organizata o conferinta de presa prin care se vor oferi detalii cu privire la activitatile desfasurate in cadrul misiunii si se va raspunde intrebarilor mass-media.

 


Categorii: Eveniment, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*