INTERVIURILE SB: Rolul psihologului in societate si nevoia de terapie

27 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

100 la suta dintre copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate au probleme de integrare sociala, de perceptie a rolului familiei in gestionarea anumitor crize. Tinerii sunt categoria cea mai vulnerabila la probleme psihice. 20 de psihologi autorizati ii asteapta pe buzoieni sa-si lase rusinea sociala la o parte si sa-si continue frumos si sanatos viata.

 

psihoterapie. jpgNu orice stare neplacuta este depresie si nu orice tulburare de gandire e dementa, insa romanul este dependent de societatea in care traieste, o societate in continua imbolnavire si care ii oglindeste si starea de sanatate psihica a acestuia. Buzoianul nu face nota discordanta atunci cand se pune problema sensibilitatii psihice pe fondul decompensarii acute a societatii in care traieste.

Starea parintilor devine o povara pentru tinerii care, in acest moment sunt o povara pentru psihologii din Buzau, in sesnul ca sunt categoria de varsta cea mai greu de indreptat. Psihologul Petrica Alexa, presedintele Colegiului Psihologilor – Filiala Buzau, are o temere profunda in legatura cu sanatatea psihica a tinerilor. Pe ei este greu sa-i recuperezi, pentru ca parintii nu mai sunt modele demne de urmat, iar autoritatile de la nivelul scolilor si liceelor au tratat superficial o solicitare a acestui grup profesional de a pune gratuit la dispozitia elevilor un psiholog clinician care sa discute despre depresii, traume, stres, consum de droguri, suicid sau fobii in randul persoanelor cu varste fragede.

Sanatatea Buzoiana va ofera, din aceste motive, prin bunavointa psihologului Taisia TRICA, sfaturi pertinente si autorizate, in fiecare editie de sambata.

 

Psiholog Petrica Alexa

Psiholog Petrica Alexa

Astazi, sub forma unui interviu, discutam cu psihologul Petrica Alexa, presedintele Colegiului Psihologilor din Buzau despre societate si efectele negative asupra indivizilor, despre tineri cu fobii si in stare sa se sinucida si categorii profesionale rapuse de sistemul din care fac parte.

Reporter: Pornim de la un exemplu care vine dinspre Timisoara. Acolo, tinerii se organizeaza in grupuri si merg la psiholog mai ales pentru a-si recapata increderea in ei, pentru a putea da piept cu viata asa cum, in mod normal, se intampla cateva zeci de ani in urma…

Petrica Alexa: Buzaul nu face exceptie la ceea ce se intampla in restul tarii. Cauzele… s-au intamplat schimbari socio-culturale majore. Parintii sunt implicati in aceasta treaba. Cum inteleg ei sa faca educatie copiilor si cat timp le acorda acestora, sunt probleme mai complexe. Conflictul dintre nivelul de aspiratii si posibilitatile de realizare a aspiratiilor pe care ti le propui. Cand iti propui ceva si nu ai posibilitatea de a realiza acel ceva, apar tulburari. Uneori, copilul vrea sa fie medic pentru ca asa este tata si asa vrea tata. La noi nu exista posibilitati si nici cutuma ca elevul sa mearga la o evaluare profesionala. Noi avem o baterie de teste sa le aplicam tanarului absolvent pentru o orientare profesionala. Putem afla astfel daca este tipul teoretic, tipul practic, ce i s-ar potrivi ca viitoare profesie…

 

Rep.:… dar dvs. Nu puteti avea initiativa in scoli?

P. Alexa: In urma cu patru ani am propus un parteneriat catre Inspectoratul Scolar. Am propus ca la fiecare ora de dirigentie sa fie un psiholog clinician, pentru ca scolile au psiholog, dar unul scolar. Asa ca am propus ca in mod gratuit sa punem la dispozitie un psiholog clinician. Am vrut sa ne implicam, pentru ca atunci existau multe probleme in scoli. La inceput a fost un acord verbal, dar care nu s-a confirmat.  

Rep.: Si nu ati revenit cu propunerea? Pentru ca probeleme in scoli sunt inca!

P. Alexa: Era o chestiune care nu genera consum financiar si ma asteptam la un raspuns favorabil, deci nu am revenit. Noi, la Buzau, avem o centralizare, iar pe comisii ne intalnim si dezbatem pe concret anumite cazuri. Constatam de la un an la altul o crestere a numarului de tineri care apeleaza la psihologi.

 

Rep.: Ce suferinte reclama copiii?

P. Alexa: Toate problemele pe care le au parintii se rasfrang si asupra copiilor. Uneori nu suntem constienti de acest lucru. Parintii au probleme de fond socio-economic. Foarte multi tineri au probleme psihice. Ne confruntam cu multe cazuri care au punct de pornire pierderea locului de munca. Foarte multi vin cu probleme psihice, atacuri de panica, fobii, depresii generate de aceasta incertitudine. Aceste probleme genereaza un anumit tip de comportament al parintilor cu copiii care dezvolta, spre exemplu, tulburari de personalitate. Sa nu mai vorbim de tinerii care au parinti plecati in strainatate. 100 la suta dintre acesti copii au probleme de integrare sociala, de percepere a rolului familiei in gestionarea unor crize care apar, inevitabil. Spre exemplu, perioada de pubertate. Daca nu ai parintii langa tine…

 

Rep.: E foarte dificil pentru psiholog, pentru ca dumneavoastra, de fapt entitatea Colegiul Psihologilor, ar trebui sa aveti o buna relationare cu Directia Generala pentru Protectia Copilului care gestioneaza numarul si situatia acestor copii…

P. Alexa:Trebuie, dar asta nu e scris pe nicaieri. Nu snt reguli scrise pe care trebuie sa stim sa le respectam. Obligativitatea poate putea sa vina pe relatie bugetara, iar noi suntem independenti. Si atunci, singura cale sa ajungem la acesti tineri este ca ei sa vina la noi. Nu va imaginati ca toti care au probleme vin la noi. Sunt cateva cazuri. Se pare, procentul a trecut de 40 la suta pe depresii. Toti ar trebui sa vina la noi. Nu stiu daca o fac 2-3 la suta.

Rep.: Si atunci, decompensarea vietii in Romania ii determina sa nu vina!

P. Alexa: Categoric. Nu mai vorbim despre perceptia despre ceea ce trebuie sa faca un psiholog. Multe au ramas neschimbate dupa 24 de ani. Se stie ca aceia care vin la psiholog vin mai ales pe ascuns, sa nu stie vecinul… Psihologul ar trebui sa fie ca medicul de familie.

 

Rep.:Spuneti-le concret, buzoienilor care intelg, cum este normal sa existe vizita la psiholog, cum trebuie sa procedeze ca sa ajunga la dumneavoastra, specialistii.

P. Alexa: In primul rand, buzoeinii trebuie sa descopere care sunt psihologii autorizati pentru ca noi avem in judetul Buzau vreo 300 de psihologi, dar putem conta doar pe vreo 20. Si atunci e o mare problema. Culmea e ca sunt mai agresivi din punct de vedere al reclamei cei care nu sunt autorizati. Psihologii trebuie sa fie specializati intr-un anumit domeniu. Psihologul clinician nu se poate confunda cu cel specialist in medicina muncii. La noi se merge pe ideea „psiholog sa fie, ca e bine”. Dar nu e asa. Noi avem si psihologi care se ocupa de „paranormal”, dar asta… e altceva. Oamenii pot accesa siteul Colegiului Psihologilor din Romania, unde sunt psihologii autorizati, pe domenii. Exista o paleta larga de optiuni. Dupa care vine la psiholog si, in functie de problema pe care o are clientul, specialistul il dirijeaza acolo unde trebuie. La fiecare sedinta eu asta le spun, iar psihologul trebuie sa aiba o buna relatie cu psihiatrul.

 

In partea a doua a acestui interviu vom afla cat de dificil este sistemul medical si cat de greu suportabil a devenit chiar si pentru medici, care ajung sa solicite terapie psihologica pentru a merge mai departe in cariera.

De asemenea, psihologul Petrica Alexa ne vorbeste si despre numarul de cadre didactice din judetul Buzau nevoite sa faca terapie, daca vor sa mai predea, dar si cum fenteaza sau nu acestea conditionarea specialistului psiholog.

 


Adaugati un comentariu


 

*