INTERVIURILE SB: Dr. Marius Anastasiu, in exclusivitate despre management, vointa, seriozitate si performanta

13 august 2012 | 0 comentarii |

Evaluarea situatiei economico-financiare preluata de la vechea echipa manageriala,  acoperirea sectiilor cu personal, aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare, instituirea unor reguli clare pe care toata lumea sa le respecte si o mai buna comunicare cu bolnavii si apartinatorii acestora sunt primele decizii de manager ale dr. Marius Anastasiu.

Rezolvarea punctelor „fierbinti” din unitatea medicala, atragerea de fonduri europene, imbunatatirea relatiei cu furnizorii si echilibrarea platilor sunt principalele proiecte pe care medicul-manager le are in vedere in mandatul pe care si l-a asumat incepand cu 1 august 2012.

Aducerea Spitalului Judetean Buzau la nivelul unuia de nivel european reprezinta un pariu pe care managerul celei mai mari unitati sanitare cu paturi din judet l-a facut cu sine insusi si despre care a acceptat sa raspunda, in exclusivitate, pentru cititorii Sanatatea Buzoiana.

 

Sanatatea Buzoiana: Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Buzau se afla intr-unul dintre cele mai critice momente din punct de vedere financiar, iar criza de medici este fara precedent. Ce v-a determinat sa acceptati provocarea de a fi manager?

Dr. Marius Anastasiu: Este adevarat, spitalul se afla intr-un moment dificil al existentei sale, dar intrega societate se afla intr-o perioada grea. Eu sunt de parere ca provocarile trebuie atacate frontal, nu sa fugim de ele. Poate tocmai pentru ca Spitalul Judetan trece prin dificultati din care pare ca are slabe sanse sa iasa, ca de altfel intregul sistem sanitar romanesc, am considerat ca nu este momentul sa fim lasi, ci sa ne asumam responsabilitati.

Exista facturi neachitate de 27 milioane de lei, stam foarte rau in ceea ce priveste numarul medicilor pe anumite sectii, exista numeroase probleme administrative si de finantare, dar cineva trebuia sa  incerce sa gaseasca solutii. Sunt o persoana orgolioasa, intotdeauna m-am achitat cu succes de ceea ce mi-am asumat. Vom vedea daca si acum va fi asa.

Este clar ca pe filiera guvernamentala nu avem sperante sa primim fonduri, mai ales pentru investitii, asa ca trebuie sa ne orientam spre cele europene si spre atragerea de fonduri extrabugetare.

 

SB: Sunteti cunoscut drept un optimist incurabil si un ambitios redutabil. Cu ce sperante v-ati inceput mandatul de manager?

Dr. M.A.: As spune mai degraba un optimist realist. Nu trebuie sa ne facem iluzii, ci sa analizam cu luciditate starea de lucruri si sa incercam sa gasim solutii. Asa cum am mai spus si cu alte ocazii, consider ca se poate face performanta oriunde, daca exista vointa, seriozitate si profesionalism. Nu cred ca este nevoie sa te afli intr-un spital universitar pentru asta, iar la nivelul la care a depins de mine, cred ca am si dovedit ca este posibil. Totul depinde de cat efort esti dispus sa depui, de felul in care stii sa-ti valorifici sansele si mai ales cata seriozitate si profesionalism esti pregatit sa oferi. In actuala conjunctura, chiar daca este foarte dificil, cred ca este nevoie in primul rand de o echipa in care sa ai incredere si care sa fie dispusa la eforturi si sacrificii. Acest obiectiv cred ca a fost deja atins. Atat dr. Victor Ionita, directorul medical, cat si directorul financiar-contabil, Valeriu Neacsu si directoarea de ingrijiri, Rodica Vlad, cu care voi colabora sunt persoane serioase, dispuse la program prelungit si efort, au o buna experienta manageriala. Impreuna, cred ca putem identifica si valorifica oportunitatile care chiar si in aceasta perioada de criza exista. Daca noi vom arata ca se poate, speram ca si autoritatile locale, judetene si nationale vor veni in sprijinul spitalului.

 

SB: Care sunt primele decizii pe care le considerati necesare?  In ce masura credeti ca se pot aplica si ce garantii aveti ca vor da rezultate?

Dr. M.A.: Toata lumea ma intreaba ce am in minte, ce vreau sa fac. Sigur, am cateva idei, dar deocamdata trebuie sa vedem de unde plecam si <pe ce fel de pista alergam>. Avem la dispozitie  auditul Curtii de Conturi, am cerut si o analiza la zi a activitatilor economico-financiare, administrative si de personal, suntem in perioada de evaluare. Situatia nu este confortabila, suntem presati de furnizorii de medicamente si materiale sanitare, de furnizorii de utilitati, toata lumea isi vrea banii si nu este nimeni de condamnat.

Nu putem face minuni peste noapte, dar vom incerca sa gestionam cat mai bine ceea ce avem. Cu certitudine nu vom favoriza pe nimeni si nici nu vom actiona in detrimentul cuiva. Ceea ce trebuie inteles este ca spitalul va functiona dupa reguli clare si toata lumea trebuie sa le aplice. Nu va mai fi admisa nicio derogare, oricate orgolii sau interese s-ar atinge. Daca vrem sa ne fie mai bine, este necesar sa gestionam cu grija ceea ce avem si sa gasim solutiile  prin care activitatea spitalului poate fi imbunatatita. In ceea ce priveste garantiile, acestea nu exista decat in masura in care toata lumea intelege ca nimic nu pica din cer, la fel cum nimic nu este imposibil.

 

SB: Exista mai multe „puncte firbinti” pe care inteleg ca le aveti in vedere. Care este cea mai presanta problema si cum veti actiona pentru a o rezolva?

Dr. M.A.: Urgenta zero este situatia de la UPU. Este interfata dintre spital si cetatean, iar felul in care arata si functioneaza acum acest compartiment este departe de ceea ce trebuie sa fie. Cea mai acuta problema  este criza de medici cu care ne confruntam aici. In luna august, spre exemplu, avem descoperite 11 linii de garda si este extrem de greu sa asiguram serviciile pentru care UPU a fost constituit. Voi incerca sa obtin sprijin in acest sens si din partea DSP, sa identificam impreuna cativa medici de medicina generala dispusi sa faca garzi in spital, cel putin temporar. La ora actuala avem patru rezidenti in schema de personal, dar numai unul promite sa vina la Buzau.

Trebuie gasita urgent o solutie, pentru ca altfel inseamna sa revenim la sistemul de camera de garda. Aceasta presupune pe de o parte sa pierdem statutul de spital de urgenta si o parte din finantare, iar pe de alta parte sa nu mai putem acorda populatiei serviciile de urgenta care, chiar asa cu dificultate  cum s-au oferit pana acum, au salvat multe vieti.

Nu in ultimul rand, trebuie regandit modul de functionare a UPU si trebuie facute investitii majore in infrastructura. Le sunt dator acest lucru oamenilor din oras si din judet, care au dreptul sa beneficieze, la ei acasa, de conditii umane de acordare a asistentei medicale.

 

SB: Blocul operator si Radiologia sunt, de asemenea, puncte nevralgice. Credeti ca pot fi rezolvate si daca da, cum anume?

Dr. M.A.: Asa este. Majoritatea sectiilor au fost reabilitate  si modernizate, incet-incet, cu bani de la belgieni, cu ceva ajutor de la bugetul Ministerului Sanatatii si de la Consiliul Judetean, la care din cand in cand au venit cu sponsorizari si oamenii de afaceri din Buzau. Blocul Operator insa, a ramas la nivelul anilor 2000. Are mare nevoie de de reabilitare, recompartimentare, de circuite in acord cu normele europene si de dotare.

In ceea ce priveste Radiologia, aici avem un punct la fel de fierbinte ca UPU. Este nevoie urgenta de echipare cu aparatura performanta, capabila sa ofere ajutor in diagnosticare. O aparatura radiologica si de investigare imagistica moderna ar asigura procesarea digitala a imaginii si astfel am putea oferi servicii medicale mai bune, imaginile s-ar putea teletransmite pe sectii sau catre alte spitale si totodata s-ar economisi banii risipiti acum pe filme.

Desigur, pentru toate acestea este nevoie de bani, iar la ora actuala  imi pun mari sperante in fondurile europene. Exista cateva spitale in tara care au reusit astfel sa ajunga la nivel european si nu vad de ce nu am putea si noi.

 

SB: O alta mare problema este aceea a specialistilor sau, mai bine-zis, a lipsei lor. SJU are sectii cu un deficit cronic de medici, iar singura solutie pare sa fie cea a atragerii tinerilor. Credeti ca veti reusi?

Dr. M.A.: Lipsa medicilor este o problema cu care se confrunta toate spitalele romanesti, mai putin clinicile universitare. Desigur, politica sanitara este facuta la nivelul Ministerului Sanatatii, al Guvernului, dar cred ca si noi, la nivel local, putem contribui la atragerea medicilor tineri. Se pot acorda  facilitati la instalare, la cazare si, asa cum am mai spus, prin conditiile de lucru pe care le oferim. Trebuie sa-i convingem ca si in provincie se poate face performanta, ca si aici pot evolua profesional, ca vor avea posibilitatea de a se compara si chiar de a se intrece cu cei mai buni specialisti in domeniu. Asta se poate realiza insa doar in timp. De aceea, pentru perioada imediat urmatoare trebuie in primul rand sa imbunatatim modul de lucru si de abordare a bolnavului, de comunicare cu apartinatorii si sa rezolvam problemele  financiare.

Temporar, suntem nevoiti sa recurgem si la improvizatii, de aceea nu este exclus ca medicii din anumite sectii sa asigure si garzile la UPU sau ale sectiilor complementare deficitare. Avem probleme la Cardiologie, la Neurologie, la Boli Infectioase… Impreuna, vom analiza si vom lua cele mai eficiente decizii pentru buna functionare a spitalului. Sper ca vom reusi sa facem sa ne fie bine tuturor si sa nu iesim la pensie fara a lasa ceva in urma…

 

REPERE BIOGRAFICE

Dr. Marius Nicolae Anastasiu, chirurg de talie mondiala dar hotarat sa demonstreze ca performanta se poate face si in provincie, este buzoian nu numai prin nastere, ci mai ales prin fapte. De curand a implinit trei decenii de cand a rostit juramnatul lui Hipocrat si, in acest rastimp a reusit sa demonstreze ca este un profesionist desavarsit si ca are reale calitatati manageriale, de 14 ani de cand a preluat prin concurs sefia Sectiei de Chirurgie „Prof. Ion Juvara”.

Dr. Anastasiu este printre primii medici romani care a absolvit toate modulele de pregatire in chirurgia laparoscopica; in 1999 a adus si a folosit in Spitalul Judetean Buzau al treilea laparoscop din Romania.

In 2004 a obtinut competenta in traumatologie viscerala in Franta, iar in 2009, atestatul Definitive Surgical Trauma Course (Lyon).

Dupa 1990 a participat la 23 de manifestari stiintifice nationale si la 36 internationale, la 25 de concursuri si atestari profesionale in tara si la alte 35 peste hotare (in special in Europa si America), este membru al patru societati profesionale romanesti si al 15 societati academice straine.

 

In 2004 a devenit „fellow” al American College of Surgeons (FACS), iar in anul urmator, Societatea Franceza de Chirurgie de Urgenta (SFCU) si apoi cea italiana (SICUT) l-au declarat membru de onoare.

A organizat la Buzau, in 2005, impreuna cu prof. dr. Nicolae Angelescu, primul Simpozion National de Traumatologie Viscerala cu participare internationala si tot atunci a fost infiintata Societatea Romana de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie Viscerala (SRCUT) cu sediul in Buzau, chiar la Spitalul Judetean, al carei secretar general este . Doi ani mai tarziu, SRCUT s-a afiliat Societatii Europene de Chirurgie de Urgenta si Trauma.

A incheiat protocoale de colaborare stiintifica permanenta cu societati de chirurgie de prestigiu international din Franta si Italia.

In viata privata, dr. Marius Anastasiu este o persoana obisnuita. Este casatorit si spune ca-i datoreaza sotiei sale Cristina echilibrul si sustinerea de care a avut nevoie in evolutia sa profesionala, ca si fiul pe care-l au impreuna.

 


Categorii: Interviu, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*