Institutul National de Hematologie Transfuzionala se divide

Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern supus dezbaterii publice, Institutul intra in reorganizare, iar activitatea de hematologie va fi preluata de Institutul Clinic Fundeni, cu tot cu personalul si dotarile aferente.

 

Institutul Fundeni

Institutul Fundeni

Ministerul Sanatatii are in vedere, pentru viitorul apropiat, reorganizarea Institutului National de Hematologie Transfuzionala, asa cum ministrul Nicolae Banicioiu a anuntat inca de anul trecut, cand s-a inregistrat o criza fara precedent a sangelui in spitale.

Conform unui proiect legislativ elaborat in acest sens, o parte din activitatea institutului urmeaza a fi preluata de Institutul Clinic Fundeni, care ar urma sa preia activitatea de hematologie, structurile care desfasoara activitati in acest domeniu si personalul aferent urmand a trece din subordinea Institutului National de Hematologie Transfuzionala in cea a Institutului Fundeni.

Proiectul legislativ, postat pe site-ul Ministerului Sanatatii, prevede ca personalul care va trece in subordinea Institutului Fundeni isi va pastra aceleasi drepturi salariale ca si pana in prezent si va dispune de aceleasi echipamente necesare desfasurarii activitatii. Aceasta schimbare va fi operata in scopul imbunatatirii activitatii Institutului Fundeni, in sfera tratamentului unor afectiuni precum hemofilia sau talasemia, in acest sens, urmand a-i fi pus la dispozitie cu titlu gratuit, pe o perioada de 5 ani,  spatiul necesar desfasurarii acestei activitati, aflat in proprietatea Institulului National de Transfuzii.

 

transfuziiIn urma reorganizarii Institulului National de Hematologie Transfuzionala se va trece la organizarea Institutului National de Transfuzie Sanguina Prof. Dr. C. T. Nicolau”. Obiectul de activitate al institutului urmeaza a fi acela de a conduce, organiza si coordona activitatea de transfuzie sanguina, cercetarea stiintifica medicala, precum si invatamantul medical de specialitate in domeniul transfuziei sanguine.

Proiectul de hotarare de guvern mai prevede ca la conducerea unitatii se va afla un Comitet director format format dintr-un director, un director adjunct stiintific, un director adjunct financiar-contabil si directorul de resurse umane. La nivelul institutului se va forma si un Consiliu de Administratie care va fi constituit din cinci membri, cetateni romani, numiti prin ordin al ministrului Sanatatii, pentru un mandat de patru ani.

 

transfuzie

Proiectul legislativ mentioneaza ca Sistemul National de Transfuzie Sanguina nu va suferi modificari majore in urma acestei reorganizari, fiind vorba doar despre schimbarea titulaturii Institutului, dar se arata ca aceasta reorganizare era necesara intrucat „Sistemul national de transfuzie constituie prin activitatea specifica un domeniu strategic national, impunandu-se recunosterea lui ca parte a sistemului medical de urgenta cu asigurarea liniei de garda, intrucat solicitarile de unitati de sange si componente sanguine sunt permanente, 7 zile din 7, 24 de ore din 24. Siguranta terapiei transfuzionale este esential legata de asigurarea unui grad echivalent de calitate si securitate in fiecare etapa a lantului transfuzional, inclusiv la nivelul spitalului, respectiv in unitatile de transfuzie si serviciile clinice”, potrivit notei de fundamentare.

Astfel, din componenta acestui sitem national vor face parte, conform proiectului de act normativ, Institutul National de Transfuzie Sanguina, institutie cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Sanatatii, ordonator secundar de credite, finantat integral de la bugetul de stat, Centrele regionale de transfuzie sanguina, institutii cu personalitate juridica, in subordinea INTS, ordonatoare tertiare de credite, Centrele judetene de transfuzie sanguina, institutii in coordonarea metodologica a centrelor regionale de transfuzie sanguina, institutii cu personalitate juridica, institutiile de profil autorizate si acreditate ale Ministerului Apararii Nationale si  Unitatile de transfuzie sanguina din spitale. In prezent, centrele regionale de transfuzie sanguina se afla in Bucuresti, Bihor, Brasov, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Mures, Galati si Timis.

 


Adaugati un comentariu


 

*