Institutul Inimii de la Targu Mures, pregatit sa reia activitatea de transplant

26 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Transformat in 2011 in sectie a Spitalului Judetean din localitate, Institutul a fost reinfiintat in luna octombrie a anului trecut, in prezent dispunand de echipe medicale complete, stocuri suficiente de medicamente si toate avizele necesare desfasurarii activitatii de transplant.

 

Prof.dr. Radu Deac

Prof.dr. Radu Deac

Desfiintat in 2011, de Guvernul Boc, desi era printre putinele centre de traditie in care se puteau efectua transplanturi de cord, Institului Inimii de la Targu Mures a functionat pana anul trecut ca sectie a Spitalului Judetean din localitate.

La scurt timp dupa desfiintare, activitatea de transplant a incetat, din cauza neajunsurilor si a lipsei de personal.

De atunci si pana la momentul in care autoritatile au realizat intr-un final utilitatea pe care o avea institutul si au decis reinfiintarea sa, profesorul Radu Deac, directorul Agentiei Nationale de Transplant si fost director al unitatii de la Targu Mures, spune ca un numar de 55 de corduri ce ar fi putut implantate au fost irosite. In acest context, autoritatile din Sanatate au decis, in iunie 2013, reinfiintarea institutului, iar din luna octombrie, la Targu Mures functioneaza Institutul pentru Boli Cardiovasculare si Transplant, unitate cu personalitate juridica, finantata integral din venituri proprii, din contractele incheiate prin sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si din alte surse, in conditiile legii.

 

Horatiu_Suciu

Dr. Horatiu Suciu

Din momentul in care si-a redeschis portile, a mai fost nevoie de punerea la punct a unor probleme organizatorice, care, conform spuselor medicului Horatiu Suciu, seful clinicii de Chirurgie Toracica din cadrul institutului, au fost rezolvate iar activitatea de transplant poate fi reluata in orice moment. Cel mai mult a durat perioada de reacreditate , avand in vedere faptul ca transplantul de cord este o operatie mai speciala.

„O perioada, transplantul a fost oprit complet, fara nicio sansa de operare, cred ca din septembrie 2012 am cam incheiat cu activitatea de transplant din cauza lipsurilor si asta e valabil si pentru chirurgia pediatrica. In general acestea sunt activitati de performanta care au suferit foarte mult in perioada respectiva si de aceea am avut nevoie de reacreditare”, a precizat medicul Horatiu Suciu.

In acest moment, conform declaratiilor aceluiasi medic, echipele de prelevare sunt refacute, stocurile de medicatie specifica au fost completate, iar activitatea in cadrul institutului se  desfasoara normal si se asteapta aparitia unui donator compatibil pentru efectuarea primului transplant de la reinfiintare.

 

operartii  inima copii marie curieIn momentul de fata, pe lista de asteptare pentru a primi o inima noua se afla circa 100 de pacienti, dintre care 30 au recomandare imediata, insa din luna octombrie nu a aparut inca niciun donator eligibil. In situatia in care va fi gasit un astfel de donator, prioritate vor avea cei 30 de pacienti care necesita un stransplant imediat, ceilalti 70 aflati pe lista fiind cuprinsi intr-un program de evaluare periodica, pentu a le fi urmarita evolutia bolii.

Pe langa acesti bolnavi, medicii institutului de la Targu Mures mai monitorizeaza alti 35 de pacienti care au beneficiat de transplant de cord, aflati in program de urmarire post-operatorie, in cazul carora trebuie urmarita evolutia clinica si medicatia specifica.

Avand in vedere incidenta sporita pe care bolile de inima o au in randul populatiei, constituind principala cauza de deces in Romania, medicul Horia Suciu considera ca numarul pacientilor aflati pe lista de asteptare pentru transplantul de cord este foarte mic, aceasta datorandu-se, cel mai probabil, faptului ca nu toti pacientii cu boli cardiace sunt luati in evidenta.

 

1999-primul transplant de cord in Romania

1999-primul transplant de cord in Romania

Din pacate, un transplant de cord este mai dificil de realizat decat celelalte tipuri de transplanturi, existand criterii mult mai stricte in privinta donatorilor. din aceasta cauza, dar si a faptului ca activitatea de transplant a institutului de la Targu Mures a fost sistata mai bine de un an, cei 30 de pacienti cu indicatie de transplant imediat asteapta pe lista de un an sau chiar doi.

Pentru ca o inima sa poata fi prelevata si apoi transplantata unui pacient compatibil, este nevoie, in primul rand, de consimtamantul familiei donatorului, consimtamant care nu este dat de fiecare data, desi apartinatorii sunt de acord cu prelevarea altor organe cum ar fi rinichii sau ficatul. O alta conditie care pune mari probleme este cea legata de varsta donatorului, care nu trebuie sa fie peste 40 de ani. Conform estimarilor facute de seful sectiei de Chirurgie Toracica de la Targu Mures, din totalul prelevarilor de organe, doar in 10-20 la suta dintre cazuri se poate face si prelevare de cord. „Din start noi suntem mai limitati si numeric fata de ficat si rinichi. O alta particularitate este ca in transplantul cardiac noi suntem singurii care suntem contra-cronometru, avem 4 ore in care inima aceea trebuie sa bata dupa ce este oprita. Si in patru ore e greu sa te organizezi si cu transportul”, a mentionat medicul Horatiu Suciu.

 

 978x0Acesta a vorbit si despre activitatea medicilor implicati in activitatile de prelevare si transplant, dand exemplul colegilor implicati in accidentul aviatic din Apuseni. „Acesti oameni pleaca din timpul lor liber la activitati de prelevare, riscandu-si chiar viata – exemplul accidentului aviatic – fara sa fie remunerati pentru treaba aceasta. Este o activitate benevola si nu stiu cat de normal este sa fie asa. Evident ca toti vrem sa progresam, dar pana la urma toate au un pret”, a incheiat medicul.

In acest moment doar Spitalul Floreasca mai efectueaza transplant de cord, iar pentru acreditare si-au mai depus dosare Institutul C.C. Iliescu si Institutele de Boli Cardiovasculare si Transplant de la Iasi si Timisoara.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*