Institutul Cantacuzino, motiv de harjoneala politica intre incompetenti

Startul a fost dat de primul ministru Victor Ponta, dupa vizita presedintelui Klaus Iohannis la institutul care se afla intr-o situatie disperata. Incapabili sa ofere vreo solutie, actualul si fostul ministru au dovedit ca se pricep foarte bine la gargara politica.

 

iohannis la cantacuzinoIn totala contradictie cu declaratile recente ale presedintelui Klaus Iohannis, care spunea ca in situatia Institutului Cantacuzino trebuie sa se actioneze cu masuri concrete, pentru ca pasarea responsabilitatii de la un minister la altul si infiintarea de comisii nu vor rezolva problema, fostul si actualul ministrul al Sanatatii au inceput sa se arate unul pe altul cu degetul, acuzandu-se reciproc de incompetenta.

Primul care „a ridicat piatra” a fost premierul Victor Ponta, care l-a acuzat pe liberalul Eugen Nicolaescu, in prezent deputat. In mandatul acestuia, productia de vaccin antigripal a fost reluata la Institutul Cantacuzino, dar a si fost sistata imediat, pe motiv ca vaccinul ar fi continut o concentratie mai mare de endotoxine, astfel ca nicio doza nu a ajuns pe piata. S-a stabilit ulterior ca una dintre cauze a fost si presiunea imensa care s-a pus asupra angajatilor din partea autoritatilor, implicit a Ministerului Sanatatii, pentru a finaliza productia de vaccinuri la timp, in conditiile in care procesul de productie incepuse mai tarziu decat ar fi trebuit, si astfel s-a sarit peste unele etape sau timpul necesar acestora a fost scurtat. A fost momentul care a marcat o noua etapa in declinul Institutului Cantacuzino,  care a fost tras pe linie moarta de la acel moment, productia de vaccinuri fiind sistata si la ora actuala.

 

Primul ministru Victor Ponta

Primul ministru Victor Ponta

Dupa vizita presedintelui Klaus Iohannis la Institutul Cantacuzino, cand acesta le-a spus angajatilor ca „Este inadmisibil sau exclus sa dispara institutul”, premierul a incercat sa mascheze incompetenta guvernului pe care il conduce si sa-i dea o eventuala replica presedintelui, aruncand intreaga vina pe fostul ministru liberal al Sanatatii, Eugen Nicolaescu.E o situatie complicata (cea a institutului -n.r.) pentru ca, in 2013, i-am dat ministrului de atunci, Nicolaescu, banii pe care i-a solicitat, i-a cheltuit si tot nimic nu a facut. Cred ca impreuna o sa gasim o solutie pentru Cantacuzino, aici tine insa de faptul ca, din 2010, s-a retras autorizatia si sunt slabe perspective ca intr-un termen foarte scurt sa obtina din nou autorizatie. Deci, intre timp, tot o sa bagam bani si n-o sa produca nimic concret pentru piata mai repede de un an, un an si jumatate”, a explicat Victor Ponta.

 

Nicolaescu si Banicioiu

Nicolaescu si Banicioiu

Fostul ministru a replicat si el, imediat, aruncand vina asupra actualului ministru si al guvernului, in general, declarand ca prin modul in care a actionat Guvernul Ponta, se doreste distrugerea si ingroparea Institutului Cantacuzino.

Atat in perioada 2006-2008, cat si in anul 2013, am incercat sa asigur Institutului Cantacuzino rolul pe care il merita in societatea romaneasca. Astfel, in primul mandat am demarat un amplu program de investitii, care a fost oprit in 2009, de ministrul PSD Bazac, dar si in anul 2013, cand am acordat Institutului statutul de obiectiv de importanta strategica pentru Romania, cu fondurile financiare aferente”, s-a laudat Eugen Nicolaescu. In aceeasi declaratie de presa, el a mai spus ca urmare a acestui sprijin, „Institutul Cantacuzino a reusit sa puna in functiune si sa califice linia de fabricatie vaccin gripal, conform afirmatiilor Agentiei Nationale a Medicametului si Organizatiei Mondiale a Sanatatii, desi conducerea Institutului nu a luat toate masurile pentru a asigura calitatea vaccinului”, spalandu-se astfel pe maini de orice responsabilitate, acuzand actuala conducere a Ministerului Sanatatii ca nu este in stare sa repare ceea ce s-a stricat pe vremea cand el era ministru.

 

Studentii - lant uman la Cantacuzino

Studentii – lant uman la Cantacuzino

In aceeasi declaratie, fostul ministru vorbeste destul de sumar despre episodul opririi de la distributie a dozelor de vaccin produse la Cantacuzino, criticand insa aspru modul in care au actionat cei care i-au urmat la conducerea Ministerului Sanatatii. „Pe toata perioada de fabricatie a vaccinului gripal, reprezentantii ANM au fost prezenti in Institutul Cantacuzino si au avut responsabilitatea de supraveghere a respectarii normelor de calitate, nesesizand nicio abatere de la acestea pana la testele finale. Noul ministru al Sanatatii ar fi trebuit sa asigure conditii pentru reluarea productiei si continuarea activitatii Institutului. Din 2014 Guvernul Ponta a transferat Institutul Cantacuzino din subordinea Ministerului Sanatatii in cea a Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, evident cu consecinte de blocare a activitatii si nefinalizarea actiunilor incepute in 2013. In 2015, Institutul Cantacuzino, inglodat in datorii, este ofertat de Guvernul Ponta Universitatii de Medicina si Farmacie Bucuresti sau cui doreste sa il ia”, mai spune Eugen Nicolaescu.

 

Laborator Cantacuzino

Laborator Cantacuzino

Se vede insa ca e mult mai usor sa arunci cu sageti decat sa intreprinzi ceva concret pentru a demonstra ca cei care te acuza nu au dreptate. Astfel ca din partea Ministerului Sanatatii, condus in prezent de Nicolae Banicioiu, direct vizat de acuzele lui Nicolaescu au fost lansate noi acuzatii. Pentru ca nu prea are cu ce sa se laude in ceea ce priveste salvarea Institutului Cantacuzino, Banicioiu se rezuma la a proceda dupa acelasi model cu contestatarul sau, aruncand o serie de acuze la adresa acestuia dar nefacand nicio precizare in ceea ce priveste realizarile din mandatul sau. Astfel, in comunicatul Ministerului Sanatatii se arata ca „deputatul liberal ca a detinut in doua randuri mandatul de ministru al Sanatatii fara a rezolva sau macar a ameliora situatia de la Institutul Cantacuzino, iar investitiile realizate in acele perioade au reprezentat fonduri irosite in urma unui management defectuos. Mai mult, in anul 2013, Eugen Nicolaescu a informat eronat institutiile ierarhice superioare cu privire la faptul ca in cadrul INCDMI exista conditii normale de lucru pentru obtinerea autorizatiei de buna practica si reluarea productiei de vaccin gripal. Urmare a acestor dezinformari si a demagogiei politice a domnului deputat, Guvernul Romaniei a aprobat in 2013 suma de 10.000.000 lei din fonduri publice ca investitie pentru desfasurarea activitatii institutului si demararea productiei vaccinului gripal. Au fost astfel realizate 400.000 de doze de vaccin neconform a caror utilizare putea pune in pericol sanatatea publica in Romania”.

In tot acest timp, anagajatii de la Institutul Cantacuzino inca isi asteapta slariile restante, echipamentele de productie a vaccinurilor stau degeaba, conducerea unitatii este asigurata interimar de un director care a demisionat acuzand neimplicarea autoritatilor, multi dintre specialistii de aici isi cauta deja alte locuri de munca, iar din partea celor responsabili cu reabilitarea institutului nu vin decat promisiuni.

 


Adaugati un comentariu


 

*