Institutul Cantacuzino, „cartoful fierbinte” pe care guvernantii si-l arunca de la unul la altul

Dupa ce a fost trecut din administrarea Ministerului Sanatatii in cea a  Ministerului Educatiei, ca solutie sigura pentru reabilitarea sa, institutul este pasat acum Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila.

 

cantacuzino-institutDaca cineva mai avea vreo indoiala in privinta incompetentei crase de care dau dovada autoritatile puse sa ne conduca, nu trebuie decat sa urmareasca evolutia crizei in care a intrat Instututul Cantacuzino, pentru a se convinge de acest lucru. Ceea ce se intampla acum cu institutul ar putea tine de o comedie a absurdului, daca la mijloc nu ar fi vorba de soarta unor specialisti care risca sa isi piarda locurile de munca, de sanatataea publica a unei natii si de o traditie recunoscuta de 100 de ani in producerea de vaccinuri, care risca sa se stinga din cauza incompetentei responsabililor din sistem si a unor interese ascunse, pe care niciunul dintre acestia nu are curajul si interesul sa le dezvaluie in mod public. O noua dovada a modului defectuos in care este gestionata problema Institutului Cantacuzino este faptuil ca ministrul Educatiei, Sorin Eugen Campeanu si-a manifestat deschis dorinta de a scapa de aceasta responsabilitate, propunand UMF Carol Davila sa preia administrarea institutului, daca tot si-au manifestat studentii si cadrele universitare profunda preocupare pentru soarta acestuia. Propunerea ministrului vine doar la cateva luni dupa ce institutul a fost trecut din administrarea Ministerului Sanatatii in cea a Ministerului Educatiei si Cercetarii, aceasta fiind prezentata ca cea mai eficienta solutie de reabilitare a unitatii.

DOMNILOR GUVERNANTI, PE CE LUME TRAITI? SI CAT DE PROSTI NE CREDETI PE NOI, CONTRIBUABILII, CARE VA TINEM ACOLO CU LEFURI GRASE, CA SA GASITI SOLUTII, NU SA DISTRUGETI TOT CE-AU FACUT INAINTASII?!?! PAI, DACA NU-I PUNETI LA DISPOZITIE SI MIJLOACELE NECESARE, ORICAT AR FI DE COMPETENT PROFESORUL SINESCU SI ORICATA BUNAVOINTA AR AVEA, MAI DEGRABA AR PUTEA RESUSCITA UN MORT…

 

protest CantacuzinoNimeni nu si-a pus la acel moment intrebarea cum un minister care nu a fost in stare sa tipareasca la timp niste Abecedare pentru ca acestea sa fie pe bancile elevilor de clasa I in prima zi de scoala, poate salva un institut de importanta strategica, ajuns intr-o situatie atat de delicata. Pasarea responsabilitatii s-a realizat insa cu succes si a trebuit sa mai treaca alte cateva luni pentru semnarea memorandumului intre cele doua ministere. Intre timp, angajatii care protestau si isi cereau salarile restante erau pasati ca la ping-pong, de la un minister la altul, nicio solutie de redresare a institutului nu a fost prezentata. Dupa semnarea memorandumului in urma caruia au fost anulate si datoriile institutului, toata lumea astepta ca lucrurile sa inceapa sa se miste, insa nu s-a intamplat asa, pentru ca acesta ajunsese din administrarea unor incompetenti in cea a altora si mai si…

 

Sorin Eugen Campeanu, ministrul Educatiei

Sorin Eugen Campeanu, ministrul Educatiei

Zilele trecute, ministrul Sorin Eugen Campeanu si-a recunoscut oficial incompetenta in rezolvarea situatiei, lucru pe de o parte laudabil, pentru ca nu a incercat sa „intinda pelteaua” asa cum au facut cei de la Ministerul Sanatatii timp de cativa ani, pana cand institutul a ajuns in pragul colapsului. Astfel, ministrul Educatiei a transmis o scrisoare rectorului UMF Carol Davila, in care ii propune acestuia sa aiba o intalnire in care sa analizeze posibilitatea ca Institutul Cantacuzino sa fie preluat de unitatea de invatamant superior. Avand in vedere competenta, expertiza, precum si interesul manifestat in ultima perioada de catre reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti, fata de situatia Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino, va rugam sa aveti amabilitatea de a analiza posibilitatea ca universitatea pe care o conduceti sa preia coordonarea acestui institut”, se arata in scrisoarea adresata rectorului Ioanel Sinescu, cu alte cuvinte, „daca tot va preocupa asa tare luati-l voi!”.

 

UMF Carol Davila

UMF Carol Davila

Intr-un comunicat de presa remis ulterior acestui demers, ministrul Educatiei explica faptul ca propunerea sa a fost bazata pe faptul ca UMF Carol Davila beneficiaza de cei mai buni specialisti in domeniul de activitate al institutului, cadre didactice universitare cu recunoastere internationala, dar si de persoane cu experienta si rezultate remarcabile in ceea ce priveste managementul unitatilor si institutiilor din domeniul medical. „Aceasta, dar si interesul manifestat de reprezentantii universitatii fata de viitorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino fac din UMF Carol Davila cea mai potrivita institutie pentru a prelua si eficientiza activitatea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino”, mai sustine ministrul Campeanu.

In comunicat se mai precizeaza si faptul ca, urmare a gestionarii deficitare a resurselor, anul 2015 a gasit Institutul Cantacuzino cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajati din cei 1.600 cati erau in 1989 si niciun vaccin pe linia de fabricatie. De asemenea, inventarul produselor pe care Institutul Cantacuzino nu le mai fabrica din cauza licentelor pierdute in 2011 cuprinde 9 vaccinuri, 6 seruri terapeutice, 7 seruri imunomodulatoare si un ser antigen.

 

Studentii - lant uman la Cantacuzino

Studentii – lant uman la Cantacuzino

In timp ce autoritatile se intrec in a-si demonstra incompetenta si in a-si pasa responsabilitatea, precum copilul care s-a trezit in maini cu un cartof fierbinte, situatia institutului devine tot mai dramatica, de la o zi la alta. Angajatii sunt tot mai nemultumiti ca nu si-au primit salariile, iar multi dintre ei sunt pe picior de plecare, convinsi ca unitatea nu va mai fi adusa niciodata pe linia de plutire. Protestelor angajatilor li s-au alaturat si studentii la Medicina din cadrul UMF Carol Davila, iar mai multe asociatii medicale si-au declarat sustinerea si au cerut autoritatilor sa faca orice pentru a salva institutul. Asociatia Medicala Romana, cea mai veche asociatie a medicilor din Romania a infiintat chiar un fond de ajutor pentru salvarea institutului, iar presedintele acesteia, reputatul specialist Constantin Ionescu-Targoviste, care are si experianta manageriala, a sugerat chiar si unele solutii. Trebuie sa constatam insa ca oricati bani s-ar strange si oricate solutii exista, totul pare sa fie dinainte sortit esecului, atata timp cat situatia este sub controlul unor incompetenti care se preocupa mai degraba sa scape de aceasta responsabilitate decat sa se implice in rezolvarea crizei. Aceasta, in cazul in care incompetenta despre care vorbim nu este cumva doar mimata, pentru a servi unor interese imobiliare sau de afaceri ale unor institute similare din strainatate, ce ar putea fi legate de inchiderea definitiva a institutului.

 



Comentarii (3)

  1. Elena Manea spune:

    Daca le permitem,ne prostesc la nesfarsit!

  2. Ionica Tarau spune:

    Mda…200 milioane lunar nu-i o suma prea mica pe care o incaseaza parlamentarii… Iar astazi am avut pentru a nu stiu cata oara ocazia sa-i vad cati si cum lucreaza… Unii da altii bla bla bla … trece luna incaseaza …suma! Or mai prosti or mai iesi… fiecare isi asterne locul, isi schimba pozitia, uita si doctrina… uita unii ca au luat votul intr-un partid in opozitie si… ignora voturile date de oameni, trecand din opozitie la guvernare! Asta-i viata, nu ne place ? Ma inclin in fata unora dar, pentru altii abia astept sa le spun cand vor veni alegerile, cu subiect si predicat, ce au facut si ce nu au facut si parca ma bate gandul sa le stric la unii ploile… nu ptr ca as fi rautacioasa ci ptr ca vrem si ne pasa. Noua unora,inca ne mai pasa de oameni!
    Astazi am fost alaturi de multi parlamentari senatori si deputati din alte judete… oameni care pretuiec societatea civila oameni care nu si-au transformat partidul in ong…! Uneori imi este rusine sa mai spun ca reprezint societatea civila gandind ca in spatele unor politicieni alesi stau ONG-uri ascunse care NU fac nimic dar… reprezinta societatea civila!
    Sanatatea Buzoiana, ati fost si ramaneti pretuiti pentru adevar pentru implicare si ptr. ca spuneti lucrurilor pe nume, nu va invartiti dupa politica…!

  3. Lazaroiu Eleonora spune:

    Ce sa facem sa contribuim si noi?

Adaugati un comentariu


 

*